Nuorten ohjastajien “SM-liiga”, Salamakypärät-kilpailu, alkoi tämän vuoden osalta keskiviikkona Vermossa.

Osa nimistä on vaihtunut viime vuodesta: viime vuoden ykkönen Jukka Torvinen esimerkiksi käy armeijaa ja on ehkä muutenkin jo “kasvanut yli” tästä kilpailusta. Tämä kausi pyörähti käyntiin hyvää menestystä viime kaudella esimerkiksi kuningatarkilpaa myöten keränneen Jere Kiveisen, 20, hallinnassa.

Kiveinen sai hallita ajokillaan Ready Win piikkipaikalla Salamakypärät-avauskisaa miten tahtoi. Niko Kärnä sai toisesta ulkoa Don Carlo Birdlandin hyvään lentoon loppusuoralla, mutta Annamari Sipilän valmentama keulahevonen ei ollut ohitettavissa.

“Tuli pidettyä kiinni ehkä vähän liiankin paljon keulassa”, Kiveinen huokaili.

“Lopussa ei meinannut Ready Winin vauhti riittää, ja meni aika tiukaksi.

Seppo Suurosella on valmennuksessaan Juvalla hirmuinen suomenhevostamma Carmela. Suuri kyky se on aina ollut, mutta loukkaantumiset ovat katkoneet uraa. Vermossa Carmela starttasi toisen kerran vuoden mittaisen tauon jälkeen ja näytti, että kyvyt ja nopeus eivät ole kadonneet minnekään. Yhdeksänvuotias joutui avaamaan peräti 18,5-tahtia, lähes lämminverivauhtia, saadakseen keulan. Välillä Esa Holopainen sai ajaa suursuosikilla paljon hiljempaa, ja viimeiset 500 tamma polki taas 21,5-tahtia – helposti. Kovat nimet Ekin Toiveesta ja Veetulista alkaen yrittivät haastaa lopussa, mutta Carmelalla oli homma hanskassa,

“Mahtava hevonen”, iloitsi Holopainen.

“Tiesin että se parantaa kauden avausjuoksusta, mutta että näin paljon. Se meni vieläkin helposti. Carmela on siitäkin upea hevonen, että sillä voi ajaa mitä vauhtia haluaa. Kova avaus ei saanut tammaa ylikierroksille. Se on mahdollinen kuningatarkilpaan, kunhan vain paikat nyt kestävät.”