Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 1 Jonesy 23,15 %, 5,80 e

Toto5-2: 3 Decena 6,39 %, 52,20 e

Toto5-3: 3 Kaarnalii 46,46 %, 68,30 e

Toto5-4: 1 Detroit Rock Sisu 16,81 %, 179,20 e

Toto5-5: 9 Littlebro Comery 17,02 %, 383,50 e

 

Vaihto: 86 972,50 euroa

Teivon tiistairavien Toto5-kohteet alkoivat vakuuttavalla näytöksellä, josta vastasi yli kymmenen kuukauden kilpailutauolta palannut Jonesy. Tuomas Korvenojan 8-vuotias ori latoi 2100 metriä aikaan 12,6a.

Etukäteen spekuloitiin paljon sillä, miten kiihdytyksessä käy. Ari Moilanen ei kuitenkaan satsannut suosikiksi luotetulla Bret Bokolla kaikkea alkuun, ja ykkösnumerolla kilpaillut Jonesy lipui sisältä ongelmitta johtoon.

“Ajattelin, että yritän lähteä kovaa, mutta ei mun tarvinnut aatella mitään, Jonesy hoiti sen homman ja lähti itsestään lujaa”, Tuomas Korvenoja naurahti. “Näki kyllä tän pitkän tauon. Se oli tosi terävänä tuossa, ja olin välillä siinä enemmän matkustajana, kun se tykkäsi tänään vähän mennä.”

Vaikka intoa riitti, ei se kuluttanut liikaa voimia. Jonesy pinkoi päätösvaiheen kympin pintaan ja jätti jo matkan varrella tuntumasta jääneen loppujoukon vieläkin kauemmas.

“Erittäin hyvä paluu tällaiselta rikkinäiseltä kevätvalmennuskaudelta, mutta hevonen näytti taas asenteensa ja luokkansa ja oli suoraan sanoen parempi kuin odotin”, Korvenoja iloitsi. “Tämä nosti toiveita, kun tästä palautuu hyvin, Suur-Hollolaa varten, ja tästä on kiva lähteä jatkamaan. Näillä näkymin mennään seuraavaksi välieriin.”

Viimeisen kierroksen alkupuolella jonomuodostelman viidenneltä sijalta Sentryn perässä toiselle radalle noussut D.D.’s Hitman jatkoi takasuoralla ilman vetoapua, tuli tasaisen hyvin perille ja puristi Bret Bokon ohi toiseksi.

Jonesy oli avauskohteessa kolmanneksi pelatuin.

 

Toto5-2: Juoksuradalta johtoon avannut suosikki Overfun Match veti tammojen tasoituksessa raastavaa tempoa, joka vielä kiihtyi toisella kierroksella. Lähinnä seurannut Decena pystyi kuitenkin ohitukseen, johon se nousi loppukaarteeseen mentäessä.

“Juoksu meni huippuhyvin”, ohjastaja Hannu Torvinen myönsi. “Hevonen lähti tosi kovaa voltista, päästiin hyvän hevosen perään ja saatiin olla siellä pitkään. Jotenkin tuntui, että arvaako nostaa tuolla takasuoran lopussa, mutta hevonen tuntui paineiselta ja veti sitten kyllä hyvin maaliin asti. Pikkunäpäkkä hevonen, joka tekee aina välillä hyviä spurtteja. Voitto oli ehkä yllätys, kun lähdössä oli hyviä hevosia.”

Esa Lähteenmaan valmentama Decena voitti viime vuonna kerran heinäkuussa, ja nyt tullut ykkönen oli tämän kauden ensimmäinen. Vuoden seitsemännen starttinsa juossut Decena teki 2100 metrillä tasoitusennätyksensä 14,6. Se oli viidenneksi pelatuin.

Overfun Match oli vain vähän hävinneenä hyvä toinen. Viimeisen takasuoran alkupuolella neljännestä sisältä toiselle radalle noussut Verna Lee Zet pinnisti kärkiparille reilusti hävinneenä kolmanneksi.

 

Toto5-3: Kylmäveritasoituksen pelatuin kaksikko erottui muista myös radalla.

Kohteiden luottohevonen Kaarnalii valtasi paalulta nopeasti johtopaikan, mutta Larvan Hurmos sai 40 metrin pakilta myös hyvän startin ja lähti takasuoralla ajamaan hyvistä asemista kärkeä kiinni.

Toisessa kaarteessa toiselle radalle ilman vetoapua edennyt Larvan Hurmos tuli etusuoralla Kaarnaliin rinnalle, eikä suosikkia ajanut Antti Tupamäki hangoitellut vastaan.

“Väkivahva hevonen tuli rinnalle, ja tuumasin, että se pitää vauhdin ja koitetaan lopussa, kun tällä on hyvä pätkä”, Antti Tupamäki perusteli.

Kaarnalii nousi päätöspuolikkaan käynnistyessä Larvan Hurmoksen rinnalle, ja lopun kaksikko tuli vieretysten 21,5:n lukemiin. Kaarnalii hankki pienen edun, jonka se piti maaliin asti.

“Kovaa kilvanajoa. Larvan Hurmos on sellainen hevonen, että siitä ei ajeta voimalla ohi. Vähän pelkäsinkin, kun liian aikaisin jouduin kääntämään, että se vastaa maaliin asti, mutta sitkaasti tämäkin puristi.”

Kaarnalii ravasi 2100 metrillä tasoitusennätyksensä 25,7. Larvan Hurmoksen ajaksi tuli 24,1, mutta se on mennyt aiemmin vielä neljä kymmenystä paremmin.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa keskijoukosta hyökännyt Hevillä pääsi loppukaarteeseen mentäessä kärkiparin tuntumaan toiseen ulos. Se ei pysynyt vauhdin kiihtyessä sitten mukana, mutta piti varmasti kolmanneksi.

 

Toto5-4: Tuomas Korvenojalle toinen voitto, kun toiseksi eniten pelattu Detroit Rock Sisu onnistui täydellisesti.

Sisäradan lähtöpaikasta ei ollut Detroit Rock Sisulle isompaa iloa, mutta Korvenoja pääsi kääntämään sen pian toiselle radalle ja sai asemat toisesta ulkoa, kun parijonon ulkopuolelle juuttunut Uccio eteni takasuoralla kuolemanpaikalle.

Detroit Rock Sisu kiersi vetoapunsa viimeisen takasuoran lopussa, hankki heti yliotteen keulahevosesta ja piti tämän takaa vapaasti peräänsä päässeen Freelancerin varmasti kurissa. Voittoajaksi kirjattiin reipasvauhtisessa kisassa 14,1a/2100 metriä.

“Detroit Rock Sisu tuntui tuossa esittelyn jälkeen pruuvissa paljon paremmalta kuin aikoihin”, Tuomas Korvenoja iloitsi. “Radan pinta sopi sille loistavasti, ja se oli tosi hyvällä ravilla.”

“Koko juoksu meni hyvin, ja hevonen tuntui koko matkan hyvältä. Se ravaa joskus vähän huonommin, mutta tänään sillä oli joka askel ihan kohdallaan.”

Kolmannesta sisältä vapaasti tullut Atos Palmen pinnisti kärkiparista jääneenä kolmanneksi ennen taustalta vahvasti lopettanutta Selene Lunea.

Lähdön suosikki Bombard pääsi kiihdytyksessä Freelancerin jälkeen johtoon, veti vauhdikkaasti ja antoi lopussa selvästi periksi.

 

Toto5-5: Ensimmäisellä takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Littlebro Comery tyytyi matkalla paikkaansa ja puristi päätösvaiheessa vahvasti voittoon ennätystään sivuavalla tuloksella 14,8a/2100 metriä.

“Tämä on oikeasti kehityskelpoinen hevonen, mutta se ei ota kilpailemista ollenkaan tosissaan. Ei se ollut tänäänkään yhtään väsynyt”, Tommi Kylliäinen painotti.

Kymmenennen kilpailunsa juossut nelivuotias Littlebro Comery oli toiseksi käytetyin merkki. Lähdön suosikki A Lala Lala Long kiersi viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista toiseen ulos ja pääsi siitä yrittämään maalisuoralla vapaasti ohitusta, muttei pystynyt edes vakavasti haastamaan.

Kympin pintaan sujuneessa avauksessa johtopaikkaa puolustanut Midnight Sun Sel jäi maalisuoralle tultaessa alakynteen, mutta tsemppasi edellisistä jääneenä kolmanneksi.