Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 2 Justice Ås 49,20 %, 2,14 e

Toto5-2: 8 Varjonova 16,22 %, 9,82 e

Toto5-3: 10 Minecraft 54,24 %, 11,68 e

Toto5-4: 12 Uccio 6,76 %, 58,38 e

Toto5-5: 7 Kiss of Judas 30,53 %, 66,60 e

 

Vaihto: 80 217,20 euroa

Suotuisan lähtöasemansa hyödyntänyt Justice Ås hallitsi tiistain rivin avannutta avointa pikapyrähdystä Porissa.

Toto5-1: Reilu kuukausi sitten Anna Mäenpään omistukseen ja Nina Pettersson-Perklenin talliin siirtynyt 7-vuotias Justice Ås on aloittanut uudessa kotimaassaan vahvasti. Kultaloimessa laukasta huolimatta kolmanneksi yltänyt ruuna on voittanut kaksi muuta starttiaan ja paineli Porissa mailin jo aikaan 11,6a.

Seppo Markkula ajoi Yhdysvalloissa syntynyttä, mutta Ruotsissa kilpaillutta Justice Åsia, joka pääsi kiihdytysvaiheessa revittelemättä johtoon ja veti sitten varmasti perille asti. Sekä avaus- että päätöspuolikas taittui kympin kyytiä.

“Hevonen lähti sillai puolimukavasti, että päästiin sitten keulaan. Ei siinä sen isompia vaikeuksia ollut. Vähän otin tarkasti noi ekat askeleet, mutta ei se epävarman tuntuinen ollut”, Seppo Markkula kuvaili kriittisimmiksi arvioituja alun hetkiä. “Ihan hyvin se tuli lopun, eikä siinä ollut moittimista. Kova haastaja oli rinnalla, mutta piti varmaan voittoon.”

Markkulan mainitsema kova haastaja oli Cameron Evo, joka lähti jo ensimmäisessä kaarteessa toisesta ulkoa tien päälle ja haki paikan toiselta radalta ilman vetoapua. Se pysyi Justice Åsin tuntumassa, muttei pystynyt vakavasti haastamaan. Maalissa eroa oli valjakonmitta. Express Duo työntyi Cameron Evon selästä tämän kupeelle.

Toto5-2: Justice Åsin tallikaveri Diori ei pystynyt uusimaan Vermossa keskiviikkona tullutta voittoa. Suosikiksi pelattu Diori teki lähtölaukan jälkeen hyvän juoksun, mutta joutui tyytymään viidenteen sijaan.

Kolmannesta sisältä loppukaarteeseen mentäessä toiseen ulos noussut ja lähes saman tien kiriin iskenyt Varjonova tuli lopun vahvasti ja ohitti johtaneen Rågerin juuri linjalla.

Kuningatarkilpailusta täpärästi rannalle jäänyt Varjonova oli kolmanneksi pelatuin. Lyhyellä matkalla ajan 23,5a tehneen 11-vuotiaan tamman edellinen voitto oli lähes päivälleen kahden vuoden takaa. Bella Varjosen valmennettavan voittosumma on hiukan alle 50 000 euroa.

“Tamma on juossut tosi kovia lähtöjä koko aika, ja se tuli huippukuntoon vasta tässä kesän alussa”, Olli Koivunen selvitti. “Tuolla lailla se tekee kaikista parhaat juoksunsa ja pystyy sitten lopettamaan aina tosi lujaa.”

Takasuoran alkupuolella toisesta ulkoa toiselle ilman vetoapua kiertänyt Viriori punnersi kolmanneksi ennen alkulaukan jälkeen sisälle edennyttä Oiva-Sointua.

Toto5-3: Olli Koivunen kaarsi voittajaesittelyyn heti uudestaan Metsämäen ratatallin Minecraftilla, joka oli kohteiden pelatuin kilpailija.

Takarivistä ei ollut haittaa, kun Minecraft sai vauhtijuoksussa asemat toisesta parista ulkoa. Se iski takasuoralla johtaneen Flirtingin rinnalle ja irtosi maalisuoralla siitä selvään voittoon.

Tämän kauden alussa uransa aloittanut 5-vuotias Minecraft on kilpaillut nyt 14 kertaa. Sillä on kuusi voittoa ja viisi kakkossijaa, ja ennätys komistui Porin amerikkalaisessa illassa lukemiin 12,7a.

Flirting piti suursuosikista jääneenä toiseksi ennen ensimmäisessä kaarteessa kolmanteen sisälle pudottanutta Robert Maguirea.

Toto5-4: Ensimmäisen kaarteen jälkeen etusuoran aikana takapareista kärjen rinnalle leiskauttanut Uccio jyräsi maalisuoralla varmasti ykköseksi ajalla 13,6a.

Tälle kaudelle oli takana vasta kaksi rahatonta starttia, mutta vire oli tullut ilmi. Takarivin uloimmalta paikalta 7-vuotias ruuna oli kuitenkin vasta kuudenneksi pelatuin.

“Sillä oli tosi pahat hengitystieongelmat viime syksynä, ja se kesti pitkälle talvea. Ei päästy oikein treenaamaan, ja kun päästiin starttiin, niin tuli vielä kavio-ongelmia”, Arna Ruohomäki taustoitti. “Nyt näyttäisi, että kaikki on ok. Ei voitto sinänsä ollut yllätys. Kun kaikki on kunnossa, tämä tekee kyllä tosi hyviä esityksiä, mutta sitten toisen kautta se on aina yllätys, sillä tästä hevosesta ei osaa oikein koskaan sanoa, onko jokainen karva oikeassa suunnassa. Mennään päivä kerrallaan ja toivotaan, että hepalla pysyisi jotenkin palaset kasassa.”

Takasuoralla neljännestä ulkoa kirikaistalle noussut Langen’s Cza Cza ei lähtenyt heti etenemään, mutta puursi lopulta tasaisen hyvin perille ja kipusi toiseksi ennen perässään tullutta Lemon Breezeriä.

Moni osallistuja juuttui pussiin. Lähdön suosikki Gillian Comery pakitti alkumatkasta ja meni neljänteen sisälle, josta ei löytynyt ajoissa vapaata väylää.

Toto5-5: Nina Pettersson-Perklenin talliin toinen osuma, kun suosikki Kiss of Judas loisti kirissään toisesta parista ulkoa. Ylivoimavoitto tuli 5-vuotiaan ruunan ennätyksellä 12,1a.

“Hevosella on vähän tuollainen eksoottinen tuo ravi ja siellä laukkakin aina vähän kummittelee, mutta sillä on tosi hyvä moottori ja se on muuten tosi hyväpäinen hevonen. Silloin jos vaan ravaa, se pystyy menestymään”, ohjastaja Antti Teivainen vakuutti.

Kärjen takaa lopulta vapaasti tullut Ove pinnisti voittajalle selvästi hävinneenä toiseksi ennen johtopaikalta hitusen taipunutta Son’s Linea.

Takasuoralla kolmannesta parista hyökännyt Knowwhentohold’em laukkasi loppukaarteessa tototaistosta. Hades laukkasi jo reilusti ennen lähtölinjaa.