Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Karlo 25,97 %, 3,16 e

Toto5-2: 4 Invincible H.C. 34,20 %, 6,16 e

Toto5-3: 3 Curakao 15,39 %, 21,74 e

Toto5-4: 12 Annan 22,29 %, 28,87 e

Toto5-5: 4 Tinderi 64,62 %, 30,03 e

 

Vaihto: 78 800,48 euroa

Yli kilometrin kirin tehnyt Karlo otti Teivon tiistairivin avauksessa ansaitun voiton.

Toto5-1: Ainoana takarivistä lähtenyt Karlo ei pysynyt alussa nopeimpien mukana, mutta pääsi pienessä lähdössä etenemään toista rataa pitkin toisessa kaarteessa kolmanteen pariin, josta lähti jo etusuoralla kirikaistalle.

Ensimmäisen kaarteen jälkeen johtoon edennyt Mattilan Miina ja toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Eskel pystyivät myös kiristämään loppua kohden, mutta koko päätöskierroksen ulkona ilman vetoapua kiertänyt Karlo runttasi 25,5-lopetuksessa vähän edelle.

“Alku täytyy ottaa sillai varmistellen, mutta tämä on vahva ja siihen täytyy luottaa, että tempo pysyy koko aika reippaana”, ohjastaja Seppo Markkula selvitti taktisia kuvioita. “Kun tuon viimeisen kurvin vaan kun selvittää ravilla, tämä juoksee kyllä aina loppuun asti eikä jätä leikkiä kesken.”

Janne Bährendin valmentama Karlo on napsinut viime aikoina pelkästään kaksarisijoituksia ja pelattiin niukaksi suosikiksi. Seitsenvuotias ruuna teki 2100 metrillä ennätyksensä 27,1a.

Eskel ylsi myös huippusuoritukseen ja pudotti Mattilan Miinan tiukassa taistossa kolmanneksi.

Kyseessä oli Pimara Cupin karsinta, josta puolentoista viikon päästä ajettavaan finaaliin selvisivät myös kärkeä sisällä tiiviisti seurannut Diori sekä Karlon kannoilla kiertänyt Pälvi Tuttu.

 

Toto5-2: Kuuden hevosen lähdössä kevyesti johtoon avannut Invincible H.C. sai vetää ensimmäisen kierroksen täysin rauhassa, tuli toisen 1.12:n paikkeille ja karisti muut tuntumasta jo ennen ratkaisuhetkiä. Toiseksi eniten pelattu 7-vuotias Invincible H.C. kirjautti koko 2100 metrillä ajan 15,8a.

Niko Jokela ajoi Antti Ala-Rantalan valmentamaa ruotsalaisruunaa, joka aloitti Suomessa voitolla mutta laukkasi viime viikolla Vermossa hylkäykseen.

“Kun ei tarvinnut tuohon lähtöön yhtään hoputtaa, niin se malttoi mennä”, Niko Jokela iloitsi. “Kun rupesi kaveri rinnalla lähestymään, niin se rupeaa itekin kiihdyttämään ja menee sitten vähän liiankin lujaa. Pikkaisen kun sen saa tasaantumaan, niin tämä voi olla oikein tosi hyvä. Viimeksi se jäi johtavan rinnalle ja painoi siinä vähän liikaa päälle. Yksinkertaisesti ravi sitten katosi viimeiseen mutkaan. Jotenkin sellainen kutina on, että selästä tämä varmaan parhaimmillaan on, mutta tänäänkin oli vaihtoehdot vähissä.”

Lähes puolet kohteen merkeistä kerännyt New Life Wheels jäi taivaltamaan toista rataa ilman vetoapua. Se ei pysynyt päätöskierroksella voittajan mukana, mutta puristi varmasti toiseksi. Sitä seurannut Puce Tanic E. pinnisti tasaisesta loppujoukosta kolmanneksi.

 

Toto5-3: Delightful Moment kiihdytti johtopaikalle. Curakao käänsi kaarteen lopulla selästä toiselle radalle, mutta palasi saman tien takaisin sisälle, kun kärkipaikka ei ollut tarjolla.

Toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Galapagos Sisu painoi kovasti ohjille ja pakotti kärkihevosen vetämään täyden kierroksen aikaan 14,5.

Selvä suosikki Wutan sai tulla toisessa ulkona, josta kiersi viimeisen takasuoran alussa kuolemanpaikalle. Delightful Moment piti edelleen kiinni paikastaan, ja kun Wutan joutui menemään loppukaarteeseen toista rataa, se painoi niin pahasti sisälle, että voimakas korjausliike taisi aiheuttaa sille laukan.

Kaikki tapahtumat satoivat lopulta Curakaon laariin. Se pääsi loppukaarteessa vapaasti ulos ja spurttasi 13,5-lopetuksessa ylivoimavoittoon ajalla 15,3a/2100 metriä. Vuoden viidennen voiton saavuttanut 5-vuotias ruuna oli kolmanneksi pelatuin.

“Hevosella oli hyvä paine koko ajan ohjissa, ja uskoinkin, että kun vaan päästään pois sieltä, niin on aika lailla lähellä”, Harri Kotilainen herkutteli. “Sitten tuli kyllä ahnaasti. Ruuti oli kuivaa. Tämmönen napakka rata ja pakkaskeli, niin pieni kevyt hevonen menee mielellään.”

Delightful Moment piti selvästi hävinneenä toiseksi ennen pitkän kirin neljännestä ulkoa tehnyttä Pegasos Boltia.

Wutan kiri maalisuoran vielä lujaa ja näytti, että olisi ravilla ollut liki voittoa. Sisällä kolmantena juossut Jordan laukkasi maalisuoralle tultaessa, kun oli kiinni kolmossijassa. Se olisi ravilla otellut kakkosesta.

 

Toto5-4: Niukka suosikki Annan kiersi täpärään voittoon Pimara Cupin toisessa karsinnassa.

Viidennestä ulkoa kierroksen jälkeen kolmannelle radalle lähtenyt Annan sai takasuoran alkupuolella selän eteen ja kiri loppusuoralla neljättä rataa tasaisen hyvin perille. Johtohevosen takaa takasuoralla toiseen ulos siirtynyt Kuutti pääsi kirimään lopussa sisäkautta, ja vasta maalikamera kertoi järjestyksen.

“Kun käänsin lopussa, se tuli hyvin, mutta luulin, että hävisin Moilaselle”, Jarmo Saarela kertasi. “Tuossa sata ennen maalia huomasin, että se on tulossa sieltä. Tämä kun menee ohi, se jää vähän vartomaan, ja sitten kun se menee täpäräksi, luulin että ulkopuoli täällä häviää. Onneksi näin päin joskus.”

Martti Hämäläisen valmentama 8-vuotias Annan on viihtynyt tällä kaudella totosijoilla. Voitto oli sille kuudes, ja melkeinpä saman verran sillä on myös kakkos- ja kolmossijoja. Ajaksi tuli 28,7a/2100 metriä.

Sisältä toiselle radalle hakeutunut Temetrius jäi pian taivaltamaan ilman vetoapua, mutta se tsemppasi hyvin perille ja piti kolmanneksi.

Sisäradan jonosta loppukaarteessa väljemmille vesille hakeutunut Voima-Simo kiri uloimmaisena neljänneksi, ja myös toisen radan jonossa pitkään kiinni ollut Liinan Liekki pääsi finaaliin.

 

Toto5-5: Kohteiden pelatuin hevonen Tinderi oli omaa luokkaansa, vaikka otti lähtösuoralla pahan laukan. Se ajoi taustalta heti kolmatta rataa eteenpäin, pääsi johtoon jo toiseen kaarteeseen mentäessä ja irtosi lopussa omille teilleen.

“Ei ruuna lähtenyt tänään ollenkaan tuosta auton takaa sillä tavalla kuin normaalisti. Se jäi noita auton kyydissä olevia tuomariston edustajia katselemaan eikä ollut oikein keskittynyt juoksemiseen”, Heikki Mikkonen selvitti laukkaan johtaneita syitä.

“Näytti siltä sitten, ettei parijonossa ollut oikein paikkaa, niin ajattelin, että annetaan mennä eteenpäin. Sille jäi varmaan varaa jonkin verran. Tämä on hyvä varsa. Nelivuotiaana tuntui siltä, että voi olla ihan ikäluokan parhaimmistoa, mutta keväällä tuli niin mahdottomat paineet oriina, että oli pakko ruunata se. Meni sitten reilu vuosi rokulia pitäessä, ja nyt alkaa näyttää, että se pääsee sille tasolle, mitä on odotettu.”

Erikassonin ja valioaikaisen Tiuskan poika on Heikki Mikkosen oma kasvatti. Se on napsinut viime aikoina kärkipään sijoituksia ja teki Pohjois-Savon Kasvattaja-ajossa juuri kovan ennätyksen 27,7 täyden matkan tasoituksessa. Nyt ajaksi tuli 29,0a/2100 metriä.

Pimara Cupin sarjamääritys istuu Tinderille täydellisesti, kun Kasvattaja-ajon kakkonen tuli vielä välistartista. Tinderi saa finaalissa etumatkaa kovimpiin vastustajiin ja tavoittelee 4000 euron voittoa suosikkina.

Alun johtanut Velaks seurasi Tinderin takaa selvästi jääneenä toiseksi. Toisesta ulkoa maalisuoralla ahtaasti kiriin lähtenyt Villikuti ylitti linjan kolmantena, mutta se hylättiin murtautumisen vuoksi. Kolmanneksi sijottui näin yli kilometrin kirin neljännestä ulkoa tehnyt Välkyn Vesku.