Toto65-voittajat Joensuu/Pori, peliosuus ja rivin arvo

Toto65-1: 4 Ranch Quijote, 23,12 %, 1,98 euroa
Toto65-2: 4 Prospect Tag, 8,52 %, 11,84 e
Toto65-3: 4 Hipsun Poju, 21,00 %, 33,27 e
Toto65-4: 7 Mustamani, 17,46 %, 165,58 e
Toto65-5: 3 Rebel Rapid, 57,43 %, 233,78 e
Toto65-6: 4 Leemark’s Ghost, 12,36 %, 1061,17 e

Kuusi oikein -voitto-osuus 1061,17 euroa
Viisi oikein 23,13 e

Vaihto: 123 186,14 euroa

Tuusniemeläisen Anna-Kaisa Tenhusen omistaman Ranch Quijoten uran jatkumiselle näytettiin punaista valoa 2,5 vuotta sitten. Tenhunen ei suostunut luopumaan kykyruunastaan, joka on palkinnut omistajansa uskon lukuisia kertoja kaviourilla. Ranch Quijoten viimeisin täysosuma napsahti Magic Mondayssa Joensuussa.

Santtu Raitalan ohjastama Ranch Quijote ei pystynyt, tai kuski ei halunnut, vastata kiihdytyksessä ulkoa kovasti avanneelle Gambling Facelle. Kärkipaikka oli Ranch Quijoten noukittavissa napakan kiihdytyksen jälkeen suosiolla.

Railakan alun jälkeen Santtu Raitala sai ottaa pakkasen paukkuessa vauhdin alas, kun halukkaita prässääjiä ei löytynyt. Kun takaa kirittiin Euro Boyn johdolla, käänsi Raitala kaasukahvasta ja nykäisi muihin rakoa. Suosikki Midleton lepatti rahanjakosuoraa kovaa kyytiä, mutta Ranch Quijote oli mennyt jo. Se otti 11,5-vauhtisessa lopetuksessa ykköstilan selvällä erolla Midletoniin.

Ranch Quijoten taustavoimia mietitytti ennakkoon talvikelissä kisaaminen, mutta se sujui pienen varustemuutoksen siivittämänä aikaisempaa sulavammin.

”Hokit oli sille iso kysymysmerkki, koska se lyö niin voimakkaasti kainaloihinsa”, omistaja Anna-Kaisa Tenhunen valaisi. ”Ei ollut mitään tietoa, että miten se suorittaa hokkikengässä. Pieniä viilauksia tehtiin kengitykseen, ettei se ainakaan niin paljon lyönyt kainaloihinsa ja pystyi suorittamaan normaalisti. Laitettiin sille kärkipainot. Tähän asti se on juossut rautakengässä ja välipohjassa, mutta välipohjat laitettiin nyt pois. Kärkipainoilla haettiin sitä, että liike lähtisi enemmän eteenpäin, eikä kainaloa kohti.”

Ranch Quijoten otteissa ei ollut kuskillakaan moitittavaa.

”Santtu sanoi, että nyt oli hevosen terveydentila hyvä, ja ravi oli pysynyt kasassa hyvin maaliin asti. Ehkä ne kärkipainot sille pienen avun toi”, Anna-Kaisa Tenhunen arveli.

Ranch Quijote siirtyi Anna-Kaisa Tenhusen omistukseen ja tämän puolison Miika Tenhusen valmennuslistoille vuonna 2018. Aikaisemmin kykyruuna kisasi Juuso Holttisen tallista käsin.

”2018 syksyllä hevonen sai tuomion, ettei siitä pitäisi enää kilpahevosta tulla. Sillä oli silloin sen verran vakava jännevamma, että elettiin sellaista aikaa, että tuleeko siitä enää minkäänlaista peliä. Siinä mietittiin omistajakimpan (Establo De La Mancha) kanssa, että mitä sen kanssa tehdään, enkä halunnut ainakaan pois sitä laittaa – se tuli sitten minulle. Se oli vielä silloin nuori hevonen. Ekan talven sen annettiin vaan olla ja parannella jalkaa, annettiin sille aikaa. Sillä oli kuitenkin sellaiset hyvän hevosen otteet, että se loi uskoa, että pitää antaa mahdollisuus.”

Ranch Quijoten vastuuvalmentaja Miika Tenhunen. Kuva: Jarno Unkuri

Katri Rantalan kasvattamasta Ranch Quijotesta varttui voitokas ravuri. 25 kertaa startannut ruuna otti Joensuussa yhdennentoista ykkössijansa. Yhtä vaille kaikki ruunan voitot ovat tapahtuneet vuonna 2018 sattuneen loukkaantumisen jälkeen.

Anna-Kaisa Tenhunen nostaa ruunansa uran toistaiseksi parhaaksi onnistumiseksi viime kesän Seinäjoen kuninkuusravien sunnuntaipäivän ykkössijan.

”Sellaisissa raveissa kun pääsee ensinnäkin hevonen kilpailemaan ja sitten se vielä voittaa. Vaikka yleisöä ei siellä ollutkaan niin paljoa kuin normaalisti, olihan siinä sellainen spesiaali tunnelma.”

Seitsemänvuotiaan Ranch Quijoten kanssa ei kisakalenteria lueta sivutolkulla eteenpäin. Omistajan mukaan sillä on tarkoitus kilpailla harvakseltaan hevosen terveydentilanteen ja keliolosuhteiden mukaan.

”Joka ikisestä hetkestä sen kanssa ollaan onnellisia, kun koskaan ei tiedä, milloin se on viimeinen. Ne karikot kuitenkin kun on käyty sen kanssa, ei tiedä milloin viimeinen karikko tulee vastaan. Toivotaan, ettei ihan heti. Päivä ja hetki kerrallaan elämistä se on, eikä elämää voi sen kanssa miettiä oikein eteenpäin.”