Lounasravit on ilmaisuna täysin väärä. Turku tarjosi perjantaina kaupunkilaisille ja kaupunkiin saapuneelle kuninkuusraviyleisölle maistiaisia linnan juhlapöydästä.

Kuninkuusravien alla järjestetyt lounasravit ovat olleet onnistuneita aiemminkin. Silti ne ovat olleet luonteeltaan kuninkuusraviviikonloppua edeltävät lounasravit. Turun kuninkuusravien järjestäjät ovat löytäneet kultaisen langan joka sitoi perjantain ravitapahtuman upealla tavalla kuninkuusraviperinteeseen.

Kun Lauri Malinen, 83 vuotta, käänsi todennäköisen tulevan kuninkuuskisan osallistujan H.V.Tuurin kohti voittoesittelyä, kietoi Tapio Rautavaaran ääni Metsämäen yleisön lämpimään ja kauniiseen syntyvien muistojen vilttiin. Juokse sinä humma -kappaleen säkeet ja Malisen ylväs tervehdys suosiotaan osoittavalle yleisölle saivat monella raavaalla miehellä roskan eksymään silmäkulmaan. Naisväellä oli jo nenäliinat valmiina.

Kunkkarilegendojen lähdön ideoijat ansaitsevat suomalaisen raviväen ja tulevien Kuninkuusravien järjestäjien kiitokset. Olisi hulluutta ellei tästä tulisi osa kansantapahtuman traditioa. Legendojen lähdön osallistujista tämä tuskin on kiinni. Kokeneiden ohjastajien keskuudessa vallitsi lähdön alla nuorekas seikkailuhenki. Hienointa tallialueella oli nuorempien ohjastajasukupolvien varaukseton ihailu legendoja kohtaan.

“Puoli Turkua haluaa nähdä Nymanin Hannun ohjastamassa”, Olli Koivunen hehkutti.

Hannu Nymanin elegantti hahmo tallialueella sai allekirjoittaneen huokailemaan sen ajan perään, jolloin ajopuvut olivat yksinkertaisen tyylikkäitä. Nymanin perheestä paikalla nähtiin viisi sukupolvea.

Tätä tekstiä kirjoitettaessa perjantain tapahtuman väkimäärä ei ole vielä tiedossa. Joka tapauksessa kyseessä on omanlaisensa ennätys. Lounasraveissa ei tällaista väkimäärää ole nähty koskaan, mutta lounasravit nämä eivät todellakaan olleet.

Kuninkuusravijärjestelyille perjantaipäivät ovat tärkeä viime hetken koeponnistus. Päivän kokemukset mahdollistavat ravien järjestäjille viime hetken muutosten tekemisen ja henkilöresurssien siirtämisen juuri sinne missä niitä yleisön palvelemiseksi tarvitaan. Turun järjestelyt vaikuttavat olevan erinomaisella tasolla.

Suurtapahtuman järjestävän seutukunnan väelle perjantain ilmaisravit tarjoavat väelle mahdollisuuden tulla katsastamaan järjestelyjä ja innostumaan tulemaan paikan päälle myös viikonloppuna. Hevoshuutokaupan tunnelmaan tutustuvien sydän on varmasti alttiina ikirakkaudelle raviurheilua kohti.

Kuninkuusravien iltajuhlat vietetään tänä vuonna osana DBTL-tapahtumaa. Torstai-iltana tuolla tapahtumapaikalla jonot olivat paikan päällä käyneiden mukaan järkytävän pitkät niin lipunmyynnissä kuin juomien myyntipisteissä. Turun kuninkuusravien järjestelyistä vastaava Ilmari Halinen on ollut tänään perjantaina yhteydessä iltajuhlan järjestäjiin ja Kuninkuusraveista iltajuhlaan siirtyjille on nyt sovittu omasta ohituskaistastaan iltajuhlan sisäänpääsyyn. Pääsylippu kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen, jotta siirtyminen juhlasta toiseen sujuu mahdollisimman joutuisasti.

Lauri Malinen tiivisti voittajahaastattelussaan Kuninkuusravien tunnelman sanoihin: “Kun hevosihmiset ympäri Suomea kohtaavat toisensa, se on hienoa”.

Turussa ovat käynnistyneet kolmipäiväiset Kuninkuusravit. Sääennusteet tuntuvat osoittavan että maailmassa on oikeutta, vaikkakin joskus sen toteutuminen vie aikansa. Moni paikalla ollut muisteli Turun edellisten Kuninkuusravien lohdutonta ja päättymättömän tuntuista rankkasadetta. Turku on aurinkonsa ansainnut. Metsämäessä väreilee tänä perjantai-iltapäivänä onnistumisen henki.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit