Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Muscleman 21,77 %, 5,74 e

Toto5-2: 8 Hissun Mahti 20,35 %, 14,50 e

Toto5-3: 1 Past Or Flash 15,35 %, 48,05 e

Toto5-4: 7 Tattoo Avenger 59,35 %, 51,33 e

Toto5-5: 12 Siinan Tähti 13,06 %, 111,60 e

 

Vaihto: 79 839,90 euroa

Suotuisan juoksun toisen radan jonossa saanut Muscleman kiri ratkaisuhetket parhaiten Teivon tiistairavien avauskohteessa.

Toto5-1: Viisi vuotta sitten syntyneen Musclemanin kasvattaja Tapio Lehtoranta omistaa Pauli Mattilan kanssa ruunan, joka kilpaili viime kesään asti Pekka Korven käsissä. Lehtoranta otti sen sitten omaan talliin, josta käsin kolmas yritys tuotti täysosuman.

Alla oli jo hyvä kakkonen Porista, ja nyt juoksu onnistui mainiosti. Kolmannessa parissa matkannut Muscleman voitti 2100 metrin kisan ajalla 14,7a. Se oli toiseksi pelatuin.

“Se meni viimekertaisesta vielä eteenpäin ja on nyt hyvällä mallilla”, ohjastaja Mika Taittonen kehaisi. “Hyvät hevoset oli edessä toisella radalla, eikä tarvinnut aikaisin lähteä reissuun. Tämä jäi vähän jarruttamaan, kun jäi yksin, mutta hyvä näin.”

Alun johtanut All Ready Match luovutti paikan toiseen kaarteeseen mentäessä Al E.Gador Zetille, joka oli siihen mennessä ottanut jo pari lyhyttä laukkaa. All Ready Match pääsi maalisuoralle tultaessa hieman onnekkaastikin kiriin Musclemanin sisäpuolelle ja tarjosi hyvän vastuksen, mutta jäi toiseksi.

Lähdön suosikki Guido di Quattro tuli toisen kaarteen alusta toista rataa ilman vetoapua tasaisesti perille ja oli kolmas. Al E.Gador Zet antoi maalisuoralla selvästi periksi. Toisesta ulkoa loppukaarteessa kiriin pyrkinyt Newport Brodde pilasi laukkaan.

 

Toto5-2: Toiseksi eniten merkitty kilpailija vei myös tasaisesti pelatun kakkoskohteen, kun illan toisen voittonsa ajanut Ari Moilanen luotsasi Erkki Jänkälän valmentaman Hissun Mahdin ensimmäisenä maaliin.

Toisen radan jonossa aloittanut Hissun Mahti sai tulla päätöskierroksella vetävässä selässä kolmatta rataa ja runnoi maalisuoralla ykköseksi ennätystään sivuavalla tuloksella 30,5/2120 metriä.

“Selissä koitettiin pysyä mahdollisimman pitkään, kun tämä on epävarma, ja tiloja kun tulee, se lähtee sitten vähän törmäämään”, Ari Moilanen kuvaili. “Saatiin tuohon viimeiseen kurviin asti tulla nätisti toisen takana, ja siitä se punnerti sitten ykköseksi. Hätää oli kyllä koko matkan, mutta päästiin kuitenkin ravia läpi.”

Ensimmäisellä takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Suloviima jatkoi toisen kaarteen jälkeen kolmannessa ulkona, kun Tatriina ja Jasun Ilo nousivat sisältä eteen. Suloviima lähti melkein saman tien kolmannelle radalle, josta se laukkasi takasuoran alussa.

Jasun Ilo käänsi tämän jälkeen toisesta ulkoa Hissun Mahdin eteen kolmannelle radalle ja puristi ilman vetoapua tasaisesti toiseksi. Suloviima paikkasi lyhyen laukkansa mallikkaasti ulkoratoja pitkin ja ylsi vielä kolmanneksi niukasti ennen taaempaa kiertelemättä tullutta Villiheiliä.

Alusta asti johtanut suosikki Sofianna Pee oli ratkaisuvaiheessa pehmeä. Ensimmäisessä kaarteessa laukannut E.V. Arto paikkasi erhettään hyvin, kunnes maalisuoralle tultaessa otti uuden laukan hyvästä noususta.

 

Toto5-3: Sisältä lähtenyt Past Or Flash piti ensin johtopaikan, jonka se luovutti kaarteessa Popelle. Tämä piti tempon tasaisen kovana, ja sisäradan hevoset pääsivät päätöskierroksella vapaasti kireihin.

Past Or Flashia ajanut Santtu Raitala sai odotella iskuaan loppukaarteen alkupuolelle asti, eikä voittajasta ollut sen jälkeen epäilystä. Kirsti Valkaman suojatti kiri pirteästi toiseen peräkkäiseen voittoonsa, joka tuli 2100 metrillä ajalla 14,1a. Past Or Flash oli kolmanneksi pelatuin.

“Jotenkin tuntuu, että tämä on selkäjuoksulla etenkin tällä matkalla terävämpi, ja siinä oli muutama hyvä vaihtoehto eturivissä, kenen selkä tyydytti”, Santtu Raitala perusteli taktiikkaansa. “Hannun piti ajaa muitakin kuin meitä vastaan, ja se oli kiva meille, että vauhti oli reipasta. Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen siinä selässä, ja tunsi, että kyllä sieltä jonkinlainen kiri irtoaa, kun tarvitsee lähteä. Se tuli oikein varmasti ohi ja voitti helposti.”

Sisäradan jonossa viidentenä matkannut Denver Brodde mahtui loppusuoran avautuessa kääntelemään vapaille, spurttasi terävästi ja ehti kolmanneksi ennen Popea, joka sekin tuli ihan rehdisti perille.

Parin kuukauden tauolta palannut Grainfield Aiden oli pelattu melko selväksi suosikiksi, mutta se ei ottanut kunnolla vauhtia missään vaiheessa ja takasuoran alussa alkanut kiri jäi vaisuksi. Sitä seurannut New Life Wheels jäi kauas kärjestä ja joutui tyytymään hyvästä kiristä huolimatta neljänteen sijaan.

 

Toto5-4: Kohteiden pelatuin hevonen Tattoo Avenger oli jokaisen prosenttinsa arvoinen. Se pääsi toiseen pariin ulos, nousi vajaat 900 metriä ennen maalia kolmannelle radalle ja leiskautti takasuoran aikana kärkeen. Selvä voitto tuli tuloksella 15,1a/2100 metriä.

Hannu Torvinen ajoi Hannu Isotalon valmentamaa nelivuotiasta, joka paineli derbykarsinnassa 2600 metriä Suomen ennätykseen tuntumaan muttei ollut finaalissa samanlainen, kuten ei myöskään pienen huilin jälkeen kaksi viikkoa sitten.

“Kysymysmerkkejä oli paljon. Hevosen ravi ei toiminut oikein ollenkaan Lahdessa, ja ei se tänäänkään ehkä sitä sulavinta ollut, mutta lopussa se tuli kyllä tosi hyvällä tyylillä ja ei tullut sellaisia, mitä matkan aikana tulee sellaisia nyökkäyksiä”, Hannu Torvinen ruoti.

“Se on tosi lahjakas heppa, ja kun kaikki on kohdillaan, se nousee tosi korkealle vielä. Totta kai nuo pienen jutut lähdön aikana, ne pitää saada kuntoon, jotta pystyy pärjäämään kovemmalla tasolla.”

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Gashaw Boko tsemppasi reilusti hävinneenä toiseksi ennen tasaista pääjoukkoa, josta kärjen takaa sujuvasti ulos päässyt Lucky Moose pinnisti kolmanneksi.

Napakassa kiihdytyksessä johtopaikan pitänyt Star Cat sai vetää matkalla toista kilometriä varsin maltillista tahtia, muttei viimeisen takasuoran lopussa pystynyt vastaamaana suursuosikille ja laukkasi kaarteessa jo lyödyn oloisena.

 

Toto5-5: Neljännestä ulkoa päätöskilometrin kolmatta rataa ilman vetoapua kiertänyt Siinan Tähti runnoi valiovauhtisessa lopetuksessa selvään voittoon, kun viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa sen perään noussut A.T. Erika laukkasi kupeelta sata metriä ennen maalia.

Kari Lehtonen ajoi valmentamaansa Siinan Tähteä, jonka kauden viides voitto tuli ajalla 28,5/2120 metriä. 7-vuotias ruuna oli tasaisesti pelatussa lähdössä kolmanneksi pelatuin.

“Tämä on vahva hevonen ja jaksaa kiertää, niin ajattelin, että ajetaan toinen tuhat niin kovaa kuin pystyy”, Kari Lehtonen kertoi. “Se vähän satsaili, mutta sitä se tekee aina. Ensin näytti, että A.T. Erika tulee siihen, mutta sitten sen vauhti hiljeni ja sitten se laukkasi, että ei me tiedetä, mutta kyllä tämä hyvin vastailee.”

Viimeisen kierroksen alussa kuudennesta ulkoa muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt Ponutella menetti tuntuman Siinan Tähteen, kun välissä ollut Tuiskuta ei kunnolla edennyt. Ponutella iski loppukaarteessa vapaalle radalle ja nousi vahvalla lopetuksella toiseksi.

Johtopaikalla juossut Suvisipi oli aseeton edellisiä vastaan, mutta tuli myös asiallisesti perille ja piti kolmanneksi. Pitkältä tauolta palannut Sisuvius kiri taustalta maalisuoran lujaa ja ehti taistoon nelossijasta. Suosikki Sorretun Voima laukkasi heti alussa.