Toto65-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto65-1: 2 Krannin Pihla 5,98 %, 5,51 e

Toto65-2: 7 Silveriina 11,90 %, 28,53 e

Toto65-3: 11 Polara 16,11 %, 95,92 e

Toto65-4: 9 Ambrogio 22,78 %, 291,36 e

Toto65-5: 1 M.T.Kopitar 4,25 %, 6458,64 e

Toto65-6: 8 Tutun Impi 54,14 %, 7750,36 e

 

Voitto-osuudet:

6 oikein 7750,36 euroa

5 oikein 152,52 euroa

 

Vaihto: 103 544,14 euroa

Ruunakunkkareita juhlistetaan Ylivieskassa ylimääräisellä Toto65-kierroksella, jonka avauskohteen vei toisesta parista viimeisellä takasuoralla kärjen rinnalle edennyt Krannin Pihla.

Toto65-1: Vauhti oli reipasta, kun takarivistä lähtenyt Vauhti-Leevi eteni johtoon kiihdyttäneen Rehtorin Sallin rinnalle. Ensimmäinen kierros taittui 26,5:n kyytiä, joka oli lopulta liikaa molemmille.

Rehtorin Salli taipui kärkiparista yllättäen ensin, se sai tarpeekseen jo takasuoralla. Vauhti-Leevi painui päätöspuolikkaan käynnistyessä keulaan ja sai heti kimppuunsa Krannin Pihlan, joka lipui maalisuoralla omille teilleen.

Kahdeksanvuotiaan Krannin Pihlan kauden toinen ja koko uran neljäs täysosuma tuli kuudenneksi pelatuimpana pikkuyllättäjänä tuloksella 28,3a/2100 metriä.

“Krannin Pihla painaa usein sellaisissa tilanteissa, joissa ei tarvitsisi, ja starteissa ei sitten aina niin suuri kiirus olekaan”, Hannu Hietanen kuvaili valmennettavaansa. “Tänään päästiin tosi hyvään paikkaan, ja se oli siinä hyvän tuntuisena.”

Kolmannesta sisältä viimeisellä takasuoralla Krannin Pihlan perään toiselle radalle päässyt Marti seurasi selvästi hävinneenä toiseksi.

Ensimmäisen takasuoran lopulla parijonon ulkopuolelta neljänteen ulos pudottanut Koskelan Helemi puristi kirivaiheen hyvin ja nousi kolmanneksi.

Lähdön selvä suosikki Mäen Eino ei tuntunut viihtyvän muiden takana. Se lähti huonosti ja jäi kauas hännille, jossa laukkasi vielä kierros ennen maalia.

 

Toto65-2: Toinen kohde oli nuorten ohjastajien Wahlsten Tie Tähtiin -kilpailun osalähtö, jossa yhteispisteissä kärjessä ollut Arna Ruohomäki kasvatti johtoaan, kun Silveriina veti alusta loppuun.

Arvo Jussilan valmentamalla 8-vuotiaalla Silveriinalla oli tätä ennen 60 starttia eikä yhtään voittoa, mutta se oli silti kolmanneksi pelatuin. Tämä kuvastaa osaltaan lähdön tasoa, mutta osa merkeistä tuli varmasti Arna Ruohomäen ansiosta.

Eikä syyttä, sillä Ruohomäki hassutti vastustajiaan oikein isolla kädellä. Kukaan ei matkalla tullut haastamaan auton takaa lujaa lähteneen Silveriinan kärkipaikkaa, ja vauhti pysyi puolitoista kierrosta päälle 1.20:n lukemissa.

Silveriina tuli päätösvaiheen kolmeatoista ja rikkoi helposti kuparisen. Koko 2100 metrille ajaksi kirjattiin 18,9a.

“Alustavasti aika tasaväkinen sakki, mutta kun kävin lämmittämässä hevosen, se oli tosi pirteän ja hyvän tuntuinen”, Arna Ruohomäki kuvaili. “Siinä alkoi odotukset nousemaan. Menin lämmitysfiiliksen mukaan. Saatiin aika rauhassa vetämään, ja se oli tosi pirteän tuntuinen. Uskon, että vaikka oltaisiin jouduttu vähän kovempaakin vastaamaan, se olisi pystynyt tänään sen tekemään.”

Selvä suosikki Cubus seuraili neljännessä parissa, kunnes kierroksen täyttyessä lähti parantelemaan asemiaan kolmatta rataa pitkin. Parijonossa oli liikehdintää, ja Cubus ajautui hetkeksi hakaukseenkin. Tämän vuoksi se pääsi vasta loppukaarteen alussa pudottamaan toiselle radalle. Silveriinalla oli vielä hyvin varaa, ja Cubus joutui tyytymään varmaan kakkossijaan.

Loppukaarteessa tapahtui jotain sellaista, johon kokeneemmat kuskit eivät erehdy. Oli pienestä kiinni, ettei yksi kilpailija kaatunut radalle. Nytkin syntyi melkoinen rytäkkä, ja oli lähestulkoon ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut.

 

Toto65-3: Ruunaruhtinas-kilpailun 2600 metrin osalähtö käynnistyi dramaattisesti, kun sisältä johtopaikan pitänyt suosikki Pyörylän Paroni sai painetta Pertturilta ja sekosi 1.17-vauhtisessa avauksessa kaarteen jälkeen laukalle, joka jatkui hylkäykseen.

Kärkipaikan perinyt Pertturi luovutti sen Josveisille, joka joutui puolestaan vastaamaan hetken aikaa Polar Northugille, ennen kuin tämä mahtui kierroksen jälkeen pudottamaan Josveisin taakse sisälle.

Toisen radan jonossa seuraillut Polara iski kolmannen kaarteen puolivälissä kolmannesta ulkoa ja eteni kaarteen jälkeen kuolemanpaikalle, josta vyöryi takasuoralla omille teilleen. Antti Tupamäen suojatti oli kolmanneksi pelatuin.

Eroa syntyi sen verran, että ajan 25,8a tehneestä Polarasta tuli jälleen myös ruunaruhtinas. Josveis seurasi sunnuntaina toiseksi, mutta kokonaiskilpailussa kakkossijan nappasi seuraavana maaliin tullut Polar Northug. Lauantain yllättäjä Nopsan Vauhti tyytyi pidemmällä matkalla seurailemaan taustalla, josta se kipusi tasaisesti viidenneksi varmistaen yhteisajoissa kolmannen sijan.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto65-4: Juoksuradalta lähtenyt suosikki Berto Vaikko eteni Karin maililla johtoon kaarteeseen mentäessä. Takarivistä aloittanut Ambrogio päätyi toiselle radalle ilman vetoapua, kun vastustaja laukkasi kaarteessa edestä.

Kärkipari veti kierroksen maltillisesti 1.17:n lukemiin, jonka jälkeen päätösvaihe taittui hulppeasti 11,5-vauhtia. Ohittaminen oli taaempaa näin vaikeaa, mutta toiseksi eniten pelattu Ambrogio vyöryi Berto Vaikon ohi voittoon tasoitusennätyksellään 14,7.

“Lähtöpaikka oli haastava, mutta laukkasi tuossa ekassa kurvissa ja pääsin johtavan rinnalle, josta melkein nostin peukkua”, Mauri Jaara huomautti. “Siinä sai ajaa tasaisesti ja tehdä oman juoksun. Ambrogio on rehti hevonen ja tekee siitäkin hyvät juoksut.”

Voitto oli 7-vuotiaalle Ambrogiolle tällä kaudella jo viides.

“Se on rehti treenaamaan, ja saatiin talvi treenata tosi hyvin, kun sehän ei talvella voi juosta kilpaa”, valmentaja Maarit Ollikainen taustoitti.

Kärjen takaa maalisuoralla toiseen ulos päässyt Classical Winner seurasi Ambrogion tuntumassa kolmanneksi ennen Broadway Appoloa, joka nousi takasuoralla kolmannesta ulkoa kirikaistalle eikä pystynyt maalisuoralla vauhdin kiihdyttyä haastamaan kärkiparia.

 

Toto65-5: Sisältä johtopaikan pitänyt M.T.Kopitar sai painetta pitkin matkaa, mutta teki loppukaarteessa eroa ja kesti varmasti. Viidenneksi eniten pelattu 7-vuotias ruuna saavutti kauden avausosumansa 2100 metrin matkalla ajalla 15,5a.

“Tämä on vahva hevonen. Sillä oli pikkuisen ongelmia tuossa alkukaudesta, ja kun selvisi, mistä oli kyse, oli kyllä ihan kovat odotukset tähän starttiin”, ohjastaja Panu Ahonen paljasti.

“Taustavoimat oli käyneet viikolla harjoittelemassa, ja sitten vähän kimpassa mietittiin varusteita, että se uskalsi mennä siihen auton taakse, mikä sille on ollut vähän ongelma. Se on ollut nopean tuntuinen, mutta se on arkaillut sitä lähtötilannetta. Satsattiin niin paljon, kuin uskallettiin. Ehkä siinä oli muutama huonompi askel, mutta en antanut periksi ja annettiin mennä.”

Valmentaja Riia Puronvarsi tarkensi mainittuja ongelmia: “Se tähystettiin viime startin jälkeen, ja sillä oli räkää keuhkoissa. Se oli kuurilla, ja kuukausi tässä meni parannellessa.”

Yli 57-prosenttisesti merkitty kohteiden pelatuin hevonen Special Present pakitteli alkumatkasta kauas taustalle. Se lähti viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannelle radalle, jonne sai pian selkiä eteen, ja käänsi takasuoralla vielä ulommas. Se kiri vahvasti, mutta joutui tyytymään voittajasta jääneenä kakkossijaan ennen kärjen takaa pudonnutta Leon Dahliaa ja etukaarteessa kolmannesta ulkoa hyökännyttä Defrag Amia.

 

Toto65-6: Aikatasoituksen suuri suosikki Tutun Impi kiersi voittoon, vaikka alku oli hankalaa ja toisen kaarteen lopulla tamma nostettiin ulkoradoille, kun oli etenemässä kolmanteen pariin.

“En olisi lähtenyt vielä tuossa vaiheessa, mutta jouduin kaveria vähän väistämään”, Antti Ala-Rantala harmitteli. “Ei tämä kyllä lopeta. Nytkin jäi vielä varastoon. Sillä on huput ja sitten vielä pallot, ja niitä palloja en vetänyt. Kyllä sen tuossa suoran alussa näki, että homma on selvä. Tämä oikein haluaa voittaa tai tulla päähän asti, että se ei lopeta millään. On kyllä uskomaton tamma.”

Päätöspuolikas oli kisan vauhdikkain 1.26-lukemillaan, ja koko 2120 metrille 7-vuotiaan Tutun Impin ajaksi kirjattiin 29,1.

Jo ensimmäisessä kaarteessa johtoon edennyt Leijan Loimu piti toiseksi niukasti ennen Jumiinia, joka alun laukan jälkeen ajoi porukan kiinni ja tuli kirivaiheessa Tutun Impin kannoilla.