TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 1 Lightningsky, 39,54%, 1,86 euroa

T5-2: 6 For A Reason, 7,45%, 15,43 €

T5-3: 1 Daddy Boy, 2,44%, 233,72 €

T5-4: 12 Liinan Liekki, 5,08, 2347,41 €

T5-5: 5 Delightful Moment, 23.99%,  4499,20 €

Vaihto: 83 062,22 €

Salla Koskion valmentama For A Reason palasi viiden kuukauden tauolta hienossa vireessä.

Teivon tiistairavien viides lähtö oli tammasarja 3- ja 4-vuotiaille lämminveritammoille, joiden voittosumma oli enintään 13 000 euroa. Suosikkina starttasi 20 metrin takamatkalta lähtenyt Broomhilda. Se sai alussa paikan kolmannesta ulkoa, kun paalun ykkösradalta kiihdyttänyt North Sunny valtasi keulapaikan. Markku Niemisen valmennettava veti johtopaikalla avauskilometrin aikaan 16,5.

Jukka Torvinen kierrätti suosikin kolmannen kautta johtavan rinnalle jo toisen kierroksen alussa, sillä toisen radan veturina toiminut Farang ei enää pysynyt kärjen kyydissä ja tippui lopulta kauas pääporukasta.

Viimeisessä kurvissa kärkiparin ulkopuolelle kiri Wishing Dreams, joka paiskasi hetkessä johtoon saakka. Ari Moilanen oli päässyt viimeisellä takasuoralla nousemaan For A Reasonin kanssa neljännestä sisältä Wishing Dreamsin selkään, joka oli kuitenkin ehtinyt maalisuoralle kaarruttaessa polkea jo pienelle karkumatkalle. Viimeiset metrit Salla Koskion valmennettava tuli selvästi parhaalla vauhdilla ja ehti vielä voittoon kauden avausstartissaan.

Voitto tuli ajalla 15,3ke.

”Juoksu lähti ihan ok, siellä sisällä ajettiin. Sitten päästiin nousemaan toiselle radalle ja viimeiseen kurviin jo kolmannelle. Hevonen tuntui aika tahmealta koko ajan, mutta ajattelin, kun tyhjiä väyliä nousi, että käännellään sinne”, Moilanen kertoi radan voittajahaastattelussa.

”Se lähti kirimään tosi hyvin, kun päästiin vapaalle radalle. Nyt alkoi kausi tosi hyvin, tämä taisi olla yllätys vähän kaikille, niin kuskille kuin valmentajallekin.”

Kyvykkään For A Reasonin voitto oli pieni yllätys myös pelaajille, sillä hevosen peliprosentit T5-pelissä olivat 7,45. Myös valmentajalle menestys tuli niin sanotusti puun takaa, etenkin kun tamma on kovassa kiimassa.

”Juuri olemme menossa suoraan Teivosta eläinlääkärille hakemaan kiiman katkaisupiikkiä”, treenari kertoi puhelimitse. ”Meitä oli neljä siinä ihmistä, että saimme sen valjaisiin, niin olihan se yllättävää, että se pystyi voittamaan. Tämä ei tullut helpoimman kautta.”

Koskion ja Rauno Lahdenperän omistama ja kasvattama tamma väläytteli osaamistaan jo viime vuonna. Se muun muassa selvitti tiensä kriteriumfinaaliin oman karsintansa kolmosena. Edelle ehtivät vain Road To Hill ja An-Dorra. Finaalissa For A Reason sijoittui yhdeksänneksi.

”Tähän starttiin ei ollut mitään odotuksia, kun se on hiiteissä kauhean laiska, joten odotan sen kilpailujen myötä parantavan. Arikin sanoi, että hevonen oli nihkeän tuntuinen. Se voi johtua hevosen tämän hetken olotilastakin.”

”Emme ole oikein suunnitelleet kautta, mutta onhan hevonen maksettu Kasvattajakruunuun ja Villinmiehen Tammakilpaan esimerkiksi. Katsotaan ensin näitä sopivampia lähtöjä, kun siellä ikäluokkalähdöissä on niin kovat vastassa. Ei An-Dorralle ja Magical Princessille ainakaan kukaan mahda mitään.”

Koskion mukaan For A Reason on treeneissä melko laiska hevonen, joka ei anna itsestään kauheasti ulos.

”Siksi se on hirveän yllättävää, että se pystyi viime vuonna olla kriteriumfinaalissa. Viime kauteen se tuli hyvin vähillä valmisteluilla. Se on pakko olla peruslahjakas hevonen ja hyvä fysiikka sillä on, kyllä se on jaksava”, valmentaja kuvailee. ”Siinä on pientä huoltamista, se on hevonen, joka vaatii vähän työtä.”

For A Reasonin voitto ei jäänyt illan suurimmaksi yllätykseksi, sillä vielä suurempia totopommeja tarjoilivat johtavan takaa voittoon spurtannut Daddy Boy ja kylmäveristen tammalähdössä keulaan ensimmäisellä takasuoralla edennyt Liinan Liekki.

Pelihevosiin puolestaan lukeutuvat keulasta hallinneet Lightningsky ja Delightful Moment.