Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 2 Kujanpään Jyräys 73,86 %, 0,47 e

Toto75-2: 6 Main Stage 12,96 %, 2,50 e

Toto75-3: 9 Vappuäijä 42,22 %, 5,55 e

Toto75-4: 10 Thai Profit 35,84 %, 8,78 e

Toto75-5: 3 Hetviina 67,75 %, 11,93 e

Toto75-6: 5 Evartti 30,09 %, 14,94 e

Toto75-7: 9 Arctic Lover 0,93 %, 790,13 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 790,13 euroa

6 oikein 2,14 euroa

 

Vaihto: 362 433,70 euroa

Seinäjoen kuninkuusravien lauantaipäivän pääpelin kohteet käynnistyivät kylmäveristen I-divisioonan finaalilla, jossa loistavan lähtöpaikan saanut Kujanpään jyräys johti suursuosikkina koko 2100 metrin ajan.

Toto75-1: Koko kierroksen pelatuimpana startannut Kujanpään Jyräys sai vetää rauhassa, eikä 20,5-vauhtisessa lopetuksessa muilla ollut sanan sijaa. Vapperi seurasi selästä yhtä varmasti toiseksi.

“Se olisi matkalla halunnut mennä paljon kovempaakin”, Kujanpään Jyräystä ohjastava Ville Tonttila huomautti. “Viimeisessä kurvissa alkoi olla jo vaikeuksia pidätellä, ja pakko oli alkaa vähän päästämään. Alkoi jo nyppimään kuolaimia, että pian tulee laukka, jos ei päästä vähän menemään. Kaikki voimat oli tallella.”

Jaana Väänänen ja valmentaja Heikki Pyykkö omistavat Tanja Jumiskon kasvattaman 12-vuotiaan Kujanpään Jyräyksen, joka menestyi nuorempana mainiosti mutta on kokenut sitten vastoinkäymisiä.

Viime vuonna pitkästä aikaa kunnollisen kauden saanut Kujanpään Jyräys on tänä kesänä syttynyt elämänsä menoon, eikä kuninkuuskilpailukaan olisi ollut haihattelua.

“Kujanpään Jyräys on meille ihan kaikki kaikessa”, Jaana Väänänen painotti. “Meillä on niin monta loukkaantumista takana, ja jotenkin vaan ajateltiin, että onko kohtuutonta vielä pyytää. Jos se jaksaa näin hyvin, niin eihän sitä koskaan tiedä.”

Toista rataa ilman vetoapua juossut Hevillä kesti edellisistä reilusti jääneenä kolmanneksi niukasti ennen Morisonia, jota rasitti lähtösuoran laukka.

 

Toto75-2: Main Stage kuittasi nelosdivarin finaalista 6000 euron voittorahat. Viidenneksi eniten pelattu nelivuotias ravasi 2100 metrillä ennätyksensä 13,2a.

Voitto oli ansaittu, sillä Main Stage kiersi alkumatkan kolmatta rataa, toisen kaarteen toista ilman vetoapua ja iski kiriinsä lopulta toisesta ulkoa. Puolimatkassa kamikaze-iskun parijonosta tehnyt Skyfall Shine pakotti suosikki Banskyn jo kolmannella puolikkaalla kymppivauhteihin.

“Tämä oli ennaltakin tosi mielenkiintoinen lähtö, missä oli sarjan absoluuttisesti parhaat hevoset vastakkain, ja tämmöiset lähdöt on yleensä värikkäitä”, Antti Ojanperän valmentamaa voittajaa ajanut Santtu Raitala pohti. “Main Stage on tosi vahvan tuntuinen hevonen, ja sille sopii, että mennään tasaisen reipasta. Maalisuoralle tultaessa tuntui, että se otti Banskysta otteen, ja sen jälkeen piti keskittyä siihen, että ketä ulkoa tulee ja kuinka paljon meillä on vielä voimia varastossa, mutta Main Stage oli tänään tosi hyvä. Koko ajan on ollut sellainen olo, että kun kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdalleen, niin tämä on ihan oikea hevonen, ja nyt me ollaan tosi lähellä sitä.”

Alkumatkasta taustalle pudottanut Might Be Romeo iski loppukaarteessa uloimmas ja kiri aina viidettä rataa pitkin terävästi toiseksi. Bansky kesti kolmanneksi.

 

Toto75-3: Samat taustavoimat juhlivat, kun Santtu Raitala luotsasi suosikiksi luotetun Ojanperän tallin Vappuäijän voittoon tuloksella 23,7/2120 metriä.

Takamatkalta hyvin lähtenyt Vappuäijä eteni hetkessä toiseen ulos, jatkoi kaarteen lopulla ilman vetoapua ja eteni takasuoralla Malkkinin ohi johtoon.

Toisella kierroksella tuli painetta ja haastajia riitti, mutta Vappuäijä vastasi urheasti maaliin saakka.

“Hevonen oli voltista tosi innokas ja aavistuksen epävarmakin, ja se lähti ekat parisataa sitten tosi kovaa itsestään. Sen jälkeen siitä selät kaikkosi edestä, ja ajattelin, että kelpaisikohan tän selkä”, Santtu Raitala kertasi. “Tosi tiukille meni lopussa, mutta tämä on kyllä tosi hyväpäinen hevonen. Sillä on puolilaput ja se ei ihan kaikkea näe, mutta aina kun hevonen tulee puolilapun takaa näkyviin, niin kyllä Vappis aika rehellisesti tykkää vastailla.”

Pisimmältä pakilta viidenteen sisälle edennyt Pyörylän Paroni pääsi viimeisellä takasuoralla toiseen ulos ja kaarteessa siitä paikasta aiemmin kiriin lähteneen Tarun Tykin perään. Pyörylän Paroni sai tulla maalisuoralle asti selässä, haastoi suosikin ja hävisi sille vain niukasti.

Tarun Tykki tsemppasi kolmanneksi ennen Hymynvirnettä, joka hakeutui kolmannesta sisältä maalisuoralle tultaessa ulommas ja kiri lopun napakasti. Tarun Tykki sulki maalisuoralla Malkkinin tien sisäradalta, ja Malkkin jäi hyvävoimaisen oloisena viidenneksi.

 

Toto75-4: Ei kahta ilman kolmatta. Santtu Raitala täydensi puhtaan hattutempun Kimmo Aholan Thai Profitilla, joka vei ykkösdivarin finaalista kymppitonnin suosikkina.

President Lindy ampaisi helposti johtoon. Takarivistä lähtenyt Thai Profit selvisi kolmanteen pariin ulos, josta Santtu Raitala kiidätti sen kaarteen jälkeen kärkipaikalle asti. Voitto tuli sen jälkeen varmoin ottein ajalla 12,7a/2100 metriä.

“Piti hetken aikaa miettiä, että ajetaanko President Lindyllä 2100 keulasta, ja tuli sellainen olo, ettei välttämättä ajeta ja siinä voisi olla sellainen paikka, millä saataisiin tätä meidän kurjaa lähtöpaikkaa tehtyä vähän yksinkertaisemmaksi”, Santtu Raitala perusteli varhaista ratkaisuaan.

Jo keskiviikkona seuraavan kerran kilpaileva Thai Profit on Raitalan mielestä elämänsä iskussa. Se on mennyt kesän aikana kahdesti kymppiajan, ja edellisen voittostartin jälkeen Kimmo Ahola oli vielä hieman viilannut etupään kengitystä.

Toisessa kaarteessa neljännestä ulkoa iskenyt Wasa Warrior kiertyi vaativasti suosikin rinnalle, mutta tämä vastasi varmasti ja karisti muut 11-lopetuksellaan tuntumasta. Wasa Warrior oli myös hyvä ja piti toiseksi ennen kolmannesta ulkoa takasuoralla hyökännyttä Conny Sisua.

Kasvattaja Christer Sandholmin omistama ja valmentaja Antti Tupamäen ohjastama Hetviina voitti tammojen avausmatkan kovalla ajalla, kun kilpasiskot antoivat tiukan vastuksen. Kuva: Anu Leppänen

Toto75-5: Kuningatarkilpailun suuri suosikki Hetviina aloitti urakan voitokkaasti, mutta kilpasiskot antoivat odotettua tiukemman vastuksen ja voittoaikakin oli vauhtijuoksussa kova 23,3a.

Virin Camillan perässä takarivistä läpi suhahtanut Liisan Tulilintu eteni kaarteessa keulaan. Se huolehti vauhdista ja teki Hetviinan tehtävästä haastavan.

Toisen radan jonossa toisena hevosena tullut Hetviina joutui lähtemään kiriinsä jo vajaat 900 metriä ennen maalia, kun edellä mennyt Ryti-Tyttö ei edennyt missään vaiheessa lähellekään kärkeä.

Hetviina paransi asemiaan näyttävästi ja pääsi jo takasuoran alkupuolella kärjen tuntumaan toiselle radalle. Siitä se puristi maalisuoralla kärkeen, mutta takasuoran alussa neljännestä sisältä toiselle radalle Hetviinan perään noussut Aurotar työntyi viime hetkillä lähes täysin vierelle.

“Olin tyytyväinen, kun saatiin selkä, mutta turhan kaukana oltiin ja sitä kautta tuli aika lailla pitkä kiri sitten. Se näkyi pikkaisen tuossa lopussa, mutta hyvin hevonen kyllä tsemppasi ja hyvin ravi pysyi kasassa”, Antti Tupamäki tiivisti tapahtumat.

“Hyvältä se tuntui, ja olin oikein tyytyväinen siihen, miten ravi pysyi kasassa. Se pysyi paljon paremmin mitä Vermossa. Kyllä se hyvää tietää varmaan huomisellekin, että terveyspuoli on noin hyvä.”

Tiukka vastus ei tullut Tupamäelle yllätyksenä: “Jos keväällä olisi ajettu kunkkarit, silloin tämä olisi voinut olla jopa ylivoimainen, mutta kyllä tässä viimeisinä viikkoina rupesi putkahtelemaan näitä tosi hyviä tammoja, eikä tämä mitenkään selvää ollut etukäteen, että pystyy välttämättä edes voittamaan.”

Tupamäki suuntaa Christer Sandholmin kasvattaman ja omistaman Hetviinan kanssa yöksi kotiin Petäjävedelle valmistautumaan huomisen kahdelle matkalle.

Aurotar hävisi suursuosikille vain niukasti, ja aika lailla vapaasti tullut Virin Camilla puristi tuntumassa Liisan Tulilinnun ohi kolmanneksi.

Jutta Ihalainen riemuitsi Evartin onnistumisesta. Kuva: Anu Leppänen

Toto75-6: Suosikille meni myös kuninkuuskilpailun avausmatka, kun Caijuksen jälkeen johtopaikan vallannut Evartti hallitsi maltillisen matkavauhdin jälkeen vakuuttavasti perille. Näin tutut nimet Antti Ojanperä valmentajana ja Santtu Raitala ohjastajana saivat taas yhden sulan lisää hattuihinsa.

“Tarkoituksena oli, että lähdetään Evartin kanssa mahdollisimman reippaasti liikkeelle ja katsotaan sadan metrin jälkeen, mikä tuntuu järkevimmältä juoksunkululta sekä yksittäistä lähtöä että kokonaiskilpailua ajatellen”, Santtu Raitala kertasi. “Hevonen tuli vielä tosi hyvän tuntuisena maaliin, että kyllä kaikki meni tänään tosi kivasti.”

Pääkilpailujen osalähtövoitoista palkitaan 17 000 eurolla. Evartin tämän vuoden tienestit ylittivät nyt selvästi satatuhatta euroa, kun kaikki on mennyt sen kohdalla viimein putkeen.

“Sanoin juuri, etten ole muka jännittänyt ja on ollut niin kiire, mutta taisi koko monen vuoden jännitys kiteytyä nyt tuohon lähdön aikaan enkä kyllä katsonut koko starttia. Nyt on kyllä pikkuisen semmoinen olo, että pitää nieleskellä ja sulatella”, Antti Ojanperän puoliso Jutta Ihalainen kuvaili tuntojaan.

“Tehdään kaikki nyt niin kuin normaalisti. Mennään kotiin, hevonen palautellaan ja kylmätään jalat. Se menee vesimatolle kävelemään, nukkuu yön omassa karsinassa ja aamulla sitten taas normirutiinit. Hevonen varmaan ihmettelee, että mikäs juttu tämä on, kun raveissa on oltu ja taas lähdetään, mutta luulen kyllä, että hyvin se sen ottaa.”

Caijus seurasi 1.20-lopettaneen Evartin takaa vapaasti toiseksi, ja kolmannesta ulkoa loppukaarteessa Lissun Eerikin perässä kiriin lähtenyt Tähen Toivomus tulitti suoraa ylivoimaista vauhtia kolmanneksi. Joriini piti kuolemanpaikalta Lissun Eerikin takanaan.

Pääkilpailuista lisää juttua illan aikana

Kuningatar- ja kuninkuuskilpailun tulokset

Camri jäi pois

Toto75-7: Kierroksen ainoa kunnon yllätys nähtiin rivin päättäneessä II-divisioonan finaalissa, kun täydellisen sisäratajuoksun tilaa saanut Arctic Lover spurttasi 8000 euron voittoon huippuajalla 11,8a/2100 metriä.

“Mikkelissä se oli vielä tukkoinen ja jaksoi mennä vaan kaksi ja puoli kiekkaa siellä. Hevonen oli tosi hyvä silloin kevään lähdöissä Ruotsissa, ja odotukset oli tähän kauteen korkealla, mutta sitten se runttasi lonkkansa jossain ja tuli kuukauden huili. Jospa se olisi tulossa pikkuhiljaa takaisin. Se oli astetta, jos ei kahta parempi kuin Mikkelissä”, Pekka Korven oria ajanut Hannu-Pekka Korpi kertoi.

Neljännestä sisältä Arctic Loverin vanavedessä irti päässyt Anything For You kiri siitä hieman jääneenä toiseksi.

Viimeisellä takasuoralla kärjen takaa toiseen ulos siirtynyt ja loppukaarteeseen mentäessä kiriin lähtenyt MAS Champ puristi johtaneen Deangelon ohi kolmanneksi.

Suosikiksi luotetun Valiant Dreamin juoksu meni pahoin pieleen. Se päätyi ulkoratoja kierreltyään kuolemanpaikalle, josta antoi reippaassa menossa periksi.

Kuningatar- ja kuninkuuskilpailun tulokset lauantain jälkeen

Tammat

Hetviina

Aurotar +0,0

Virin Camilla +0,4

Liisan Tulilintu +0,4

Lakan Leija +0,9

Vilma Lyydia +1,0

Sävel-Taika +2,6

Tähtituula +3,5

Taksvenla +4,7

Piskon Pouta +5,1

Ryti-Tyttö +5,2

Akaasia +19,2

 

Oriit

Evartti

Caijus +0,4

Tähen Toivomus +0,6

Joriini +0,8

Lissun Eerikki +0,8

Vixus +1,3

Pauhis +2,1

A.T. Veeti +2,1

Vixen +2,4

Rokin Maxi +2,4

Sheikki +2,7

Lisää teemasta: Kuninkuusravit