Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto5-1: 5 Vilma Lyydia, 13.58 %, 9,20 euroa
Toto5-2: 6 Lessons In Love, 22,83 %, 19,20 e
Toto5-3: 1 Proud Leader, 56,08%, 25,30 e
Toto5-4: 6 Harmimatic Tinker, 6,16 %, 211,20 e
Toto5-5: 10 Loikkar, 8,66 %, 673,60 e

Vaihto: 76 696,50 euroa

Mauri Jaaran ohjastama Vilma Lyydia oli menopäällä Kuopion Toto5-rivin avauskohteessa.

Toto5-1: Suosikki Marmardu menetti kiihdytyksessä keulapaikan paalun toiselle osallistujalle Rillakalle, mutta pääsi ensimmäisen takasuoran alussa vetotöihin suosiolla.

Kirilenkin alussa Marmardu teki pienen eron muihin ja pisteli virtaviivaisena. Tamma kuitenkin sortui takasuoralla perisyntiinsä laukkaan, ja kenttä oli avoin haastajille.

Mauri Jaara oli jo suosikin laukatessa iskenyt kolmossuosikki Vilma Lyydian kanssa halukkaasti rinnalle ja karkasi heti muilta kymmenien metrien päähän, eikä uhkaa ollut maalisuorallakaan.

“Tamma oli tänään jo esittelyssä ylivireä”, Mauri Jaaran kertoi Martti Ratisen valmennettavasta. “Silloin kun se menee ravia, niin tulee perille asti. Martin kanssa puhuttiin, että kiimat olivat vaikeat, mutta jospa alkaisi nyt taas menemään. Vilma Lyydia on oma persoonansa. Se tuo välillä ilon- ja välillä surun hetkiä. Hyvä välillä näinkin, sillä se on pystyvä hevonen.”

Vilma Lyydian kauden ensimmäinen totoravivoitto tuli mukavalla kilometriajalla 25,0 / 2160 metriä.

Paljon peliosuutta kerännyt Piskon Pouta ei pystynyt kärkitaistoon, jolloin Sirkan Samu oli toinen ennen Villi-Annaa.

Toto5-2: Jani Ruotsalaisen taktiikka Lessons In Loven kyydissä meni nappiin, sillä tammalle jäi parhaat voimat loppuun.

Lessons In Love latasi startista keulaan, mutta päästi Iikka Nurmosen ajokin Proud Of The Queenin vetotöihin kiihdyksen jälkeen. Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Club Nord Chip iski pian Antero Vesterisen kanssa vaateliaana rinnalle ja antoi likimain koko ajan painetta keulahevoselle.

Proud Of The Queen väsyi prässin alla, mutta Lessons In Love oli tuorevoimainen ja lennähti voittoon.

“Sen näköiset hevoset oli mukana, että vauhtia pidetään. Sellainen valjakko jäi kuolemanpaikalle, että alkoi oikein naurattamaan, että tämä lähtö tehdään meille”, Jani Ruotsalainen sai ohjastaa kolmossuosikkia makea vesi suussa.

Club Nord Chip suoritti sitkeästi ja piti toiseksi ennen Miika Tenhusen ajokkia Celebration Hopea.

Toto5-3: Petri Klemolan tallin vahva vire sai jatkoa, kun kierroksen pelatuin osallistuja Proud Leader hallitsi.

Proud Leader ei ehtinyt sisäradalta nopeimpien matkaan, vaan Sami Vehviläisen ohjastama Edlance ja Jani Ruotsalaisen kyydittämä Driller Man pyyhkäisivät ohi. Keulapaikka oli tarjolla Proud Leaderille, joka ohitti Driller Manin puolikkaan täyttyessä.

Avauslenkin lopulla Matti Halonen kierrätti Wheelie Awaken johtavan rinnalle, jossa se tuli vielä maalisuoran alussa johtavan tuntumassa, mutta väsähti viimeisellä 50 metrillä ja putosi ulos totosta Proud Leaderin karatessa.

“Tämäkin lähti ekat askeleet hyvin matkaan, mutta ulkoa tultiin niin lujaa, että katsoin, ettei millään pystytä keulapaikkaa puolustamaan. Päästiin toiselle ja arvelin, että päästään keulaan suosiolla ja niin kävi. Kova vastustaja tuli rinnalle, mutta tälläkin kova matkavauhti on paras ase, joten annettiin mennä toinen rinki kovaa ja vastaili tarpeen mukaan”, Proud Leaderin hovikuski Hannu Hietanen sanaili.

Edlande lopetti kakkosrahoille. Veikko Jurvasen valmentama Rascal Zet oli yllätyskolmonen.

Toto5-4: Jani Ruotsalainen nappasi Cartivet Meeting -karsinnassa voiton Harmimatic Tinkerin kanssa likimain samanlaisella taktiikalla kuin aikaisemmin Lessons In Loven kyydissä. Voittoajaksi muodostui komea ennätystulos 13,0a/2100 metriä!

Lähtö oli vauhtijuhlaa alusta alkaen. Tasaisessa kiihdytyksessä Heikki Mikkosen kuskaama Gollum piti sisäradalta keulapaikan ja piti liekin lepattamassa.

Gollum johti aina loppusuoralle asti, kunnes takana väijynyt Harmimatic Tinker kiri kevyesti ohitse.

“Oman aikansa vienyt, että rupeaa saamaan irti”, Jani Ruotsalainen heitti Tuomo Heiskasen treenattavasta. “Vähän vaihdeltiin vehkeitä Jyväskylän startin jälkeen, kun se oli siellä puoliholtikon, mutta nyt hyvin ajettavissa. Päävehkeitä muutettiin, ei sen ihmeempää, ja kärryt oli erilaiset. Toivottavasti hevonen pysyy terveenä, sillä on kykyjä nousta korkeallekin.”

Gollum sitkisteli toiseksi ennen Jukka Torvisen ajokkia Honorary Consulia.  Suosikki Uncomparable laukkasi lähdössä lyhyesti, mutta pääsi 2. ulos, josta ei jaksanut kivuta kärkitaistoon.

Toto5-5: Kierros päättyi pikkuyllätykseen, kun Sami Vehviläisen ajokki Loikkar jyräsi voittoon.

Alkumatkasta riitti tapahtumia kärjen osalta, kun kärkipaikka ehti vaihtua 800 metrin juoksun aikana kolmesti. Tasaisesti pelatun lähdön suosikki T.J. Jakari oli lopullinen keulanimi, mutta sille tuli väsy ratkaisumetreillä.

Veera Mäkisen valmentama Loikkar jyskytti kolmatta pitkin pitkällä kirillään vastustamattomasti kaikkien ohi.

“Tosi vahva oli”, Sami Vehviläinen myönsi. “Tiesin hevosen kyvyt ja se on tasavauhtinen, joten vauhdin rauhoittuessa ajettiin eteenpäin. Ajattelin, että olisi toiselle päästy, mutta hevonen ei näköjään välittänyt, kunhan vain vapaata rataa oli edessä. Kaverit pyytelivät omiaan, mutta tällä oli vielä voimia tallella.”

.Viidenneksi eniten pelatun voittajan jälkeen muut mitalisijat menivät Tokumentille ja Sisu-Sykkeelle, jolle näytti jäävän paljon voimia käyttämättä.