Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 5 Kuutti 17,28 %, 3,77 e

Toto5-2: 5 Boss Birdland 2,23 %, 84,53 e

Toto5-3: 2 Ronaldo Malibu 73,98 %, 88,01 e

Toto5-4: 2 Fayette Sisu 5,16 %, 1008,01 e

Toto5-5: 4 Bismarck Comery 35,06 %, 1113,01 e

 

Vaihto: 82 191,60 euroa

Ari Moilanen luotsasi Kuutin Teivon tiistairivin avauskohteessa voittoon, joka varmistui valiovauhtisella lopetuksella.

Toto5-1: Vitosnumerolla kilpaillut Kuutti selvitti volttikiemurat mallikkaasti ja johti käytännössä alusta loppuun. Se sai vetää aika lailla mieleistään tahtia, tuli lopun lujaa ja kirjautti 2100 metrillä ajan 29,2.

Voitto oli Jorma Mattilan 10-vuotiaalle ruunalle uran kuudes. Viime vuonna ykkösiä ei tullut yhtään, vaikka ennätykset paranivat roimasti ja kausi oli kokonaisuutena hyvä.

“Hevonen vastaili sen mukaan, mitä sieltä ulkoa hevosia tuli, ja tuntui kyllä, että olisi pystynyt tänään parantaakin”, Ari Moilanen kuvaili.

Viime vuonna peräti yhdeksän kertaa voittanut Eeti starttasi syksyllä vain kerran. Se voitti silloinkin, mutta joutui heti uudestaan tauolle, jolta teki jälleen vahvan paluun.

Suosikiksi pelattu Eeti lähti viimeisen kierroksen alkupuolella kuudennesta ulkoa muiden mukana kolmannelle radalle, käänsi maalisuoralle tultaessa vapaalle radalle ja kiri voittajaa uhkaamatta vahvasti toiseksi.

Vajaat 900 metriä ennen maalia kolmannesta ulkoa kiriletkan kärkeen noussut Siinan Tähti eteni päätöspuolikkaalle lähdettäessä toiselle radalle ilman vetoapua, josta tuli hyvin perille ja putosi vasta aivan lopussa kolmanneksi.

Viidennestä ulkoa Siinan Tähden perässä tullut ja päätöspuolikkaan ilman vetoapua kiertänyt Rojaali ei hävinnyt edellisille paljon, mutta joutui tyytymään neljänteen sijaan.

 

Toto5-2: Viime kesän alkupuolella kahdesti voittanut Boss Birdland pilasi loppukauden starttinsa pääosin laukkoihin, ja pelaajat olivat unohtaneet sen lähes kokonaan.

Boss Birdland pääsi kiihdytyksessä sujuvasti johtaneen Maze Matchin taakse, sai maalisuoran avautuessa tilaa ja spurttasi 1.14-vauhtisessa lopetuksessa helposti ja selvästi suosikin ohitse.

Markku Hietanen ajoi osaomistaja Elina Oksasen valmentamaa 6-vuotiasta Boss Birdlandia, joka sivusi 2100 metrillä ennätystään 17,0a. Se oli seitsemänneksi käytetyin merkki.

“Vauhdit on kyllä tiedossa”, Markku Hietanen painotti. “Seinäjoellakin meni viimeksi kyllä lujaa, mutta tuli kaksi laukkaa. Nyt saatiin ravia, ja tiesin kyllä, että pärjää, jos ravaa. Keli on parempi, ja pitävä rata on hyvä tälle. Kun kurvista päästiin ja rupesi tilaa tulemaan, niin kaikki oli tallella.”

Our Lexa seurasi kolmannesta sisältä vapaasti kolmanneksi.

Lähdöstä hieman myöhästynyt Maria Sånna joutui kuluttamaan voimia jo siihen, että pääsi muiden matkaan. Se kehitti viidennestä ulkoa kuitenkin vielä vahvan kirin ja nousi Ashley Manin ulkopuolelle kamppailemaan neljännestä sijasta. Laurila’s Haldirin kiri toisesta ulkoa jäi vaisuksi.

 

Toto5-3: Kohteiden pelatuin hevonen Ronaldo Malibu toi valmentaja Tapio Mäki-Tulokkaalle ja ohjastaja Antti Teivaiselle jo illan toisen voiton, kun La Luna Birdland vei aloittelevien lähdön alkuraveista.

Ronaldo Malibu lähti auton takaa kohtalaisen hyvin, mutta Haras du Pin painui kaarteen alussa sen ohi luovuttaakseen paikan kaarteen jälkeen suursuosikille. Takasuoran alussa toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Dust Collector teki sitten saman tempun, kiihdytti terävästi kärkeen ja päästi suosikin vuorostaan toisessa kaarteessa uudestaan johtoon.

Paikkojen vaihtelut eivät vaikuttaneet Ronaldo Malibun suorittamiseen. Viisivuotias lahjakkuus tiivisti tahtia toisella kierroksella, pinkoi päätöspuolikkaan yhtätoista ja irtosi vakuuttavaan voittoon ajalla 14,4a/2100 metriä.

“Ajo meni vähän nykiväksi, mutta hevonen on kyllä tosi hyvässä kunnossa ja voitti vielä ihan sillatteen, etten korviakaan nypännyt auki”, Antti Teivainen ihasteli.

Dust Collector pinnisti voittajasta jääneenä toiseksi niukasti ennen Denver Broddea, joka kiersi puolimatkassa etusuoran aikana kolmannesta ulkoa toiselle radalle ilman vetoapua.

Toisen radan jonossa toisena ja kolmantena matkannut Axel Foley iski huonosta selästä loppukaarteessa ja kiri napakasti kahden edellisen tuntumaan neljänneksi. Sisältä lähtenyt Don Corleone Trot jäi lopulta neljänneksi jonoon. Se sai edetä loppusuoralla vähän aikaa vapaasti, muttei päässyt käyttämään kaikkia voimiaan.

 

Toto5-4: Lähtö otettiin takaisin, mikä taisi vaikuttaa eniten noin 65-prosenttisesti luotettuun Leemark’s Ghostiin. Se lähti auton takaa lujaa ja meni vauhdikkaasti useamman sata metriä, ennen kuin rauhoittui kunnolla.

Suursuosikki kiihdytti keulaan myös hyväksytyssä yrityksessä ja teki hyvän juoksun, mutta askel painoi lopussa sen verran, että säästöjuoksun saanut Fayette Sisu kiri varmasti ohi.

Kolmannesta sisältä vajaat 800 metriä ennen maalia toiseen ulos vaihtanut Fayette Sisu hyökkäsi loppukaarteessa ja hankki yliotteen heti suoran alussa, kun eteni Leemark’s Ghostin ulkopuolelle.

“En ole aikaisemmin ajanut tätä, mutta valmentaja sanoi kyllä, että hevonen on ollut tosi hyvä koko ajan ja juoksut ei ole vaan kovin onnistunut”, ohjastaja Hannu Hietanen kertoi. “Tänään onnistui kyllä aivan nappiin. Tuossa takasuoran lopussa näytti, että keulahevoset ei ole aivan tuoreempia ja tällä oli vielä hyvät ohjat. Menikin tuossa alussa sitten helposti edelle, mutta jäi niin aikaisin yksin, että pikkuisen piti ajaa loppuun.”

Marke Hirvilampi valmentaa 5-vuotiasta Fayette Sisua, jolle voitto oli ensimmäinen Suomen puolella. Synnyinmaassaan ruotsalaistamma oli saavuttanut aiemmin kaksi ykkössijaa. Ennätys parani nyt kahdella kymmenyksellä aikaan 16,0a/2100 metriä.

Leemark’s Ghost näytti loppusuoran alkupuolella heittävän leikin kesken, mutta ryhdistäytyi vielä niin, että kamppaili toiseksi.

Noin 900 jäljellä huonosta selästä kolmannelle radalle lähtenyt Nemea Geisir pääsi takasuoran alussa Fayette Sisun taakse kolmanteen ulos, josta kiri tämän kannoilla kolmanneksi.

Lähdönuusinnan aiheuttanut Langen’s Greyhound joutui startissa pakittamaan hieman ja juoksi viidennestä ulkoa, josta kiersi Nemea Geisirin perässä tototaistoon jääden niukasti neljänneksi.

Puolimatkassa kolmannesta ulkoa kärjen rinnalle iskenyt Talladega Ranger antoi lopussa selvästi periksi.

 

Toto5-5: Päätöskohteen suosikki Bismarck Comery voitti vakuuttavasti. Kaarteessa johtoon edennyt suosikki sai päätöskierrokselle lähdettäessä rinnalleen Juha Utalan ajaman Burnhill’s Luckin, joka selvisi varovaisen alun jälkeen kolmanteen ulos ja teki siitä ratkaisunsa toisessa kaarteessa.

Vauhti kiihtyi kolmannella puolikkaalla 12,5:n lukemiin, mutta Bismarck Comerylle se ei tuottanut ongelmia. Selvä voitto tuli ajalla 14,4a/2100 metriä.

“Koitin ottaa ensimmäisen kaarteen varman päälle, ettei tule samanlaista laukkaa kuin viimeksi, mutta hevonen selvitti sen oikein mallikkaasti tänään”, Olli Koivunen kehaisi. “Juha sanoi tuossa viimeiselle takasuoralle tultaessa, että nyt katotaan, ketä on treenannut, mutta se ei vaan tiennyt, että meillä on sellainen salainen ase Jouko Inkala. Sitten loppusuoralla se näkyi. Olin tosi tyytyväinen hevosen tänpäiväiseen esitykseen. Se erkani oikein helposti.”

Burnhill’s Luck ei jaksanut tulla yhtä hyvin, muttei antanut sekään periksi ja puristi toiseksi niukasti ennen niin ikään hyvän juoksun tehnyttä Millcape’s Deviliä. Toista rataa ilman vetoapua aloittanut Millcape’s Devil jatkoi etusuoralla toisessa ulkona, käänsi takasuoralla sisälle lähimmäs keulahevosta ja kamppaili Burnhill’s Luckin kanssa tasaväkisesti kakkossijasta.