TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 8 Rue De Roi, 24,39%, 2,75 euroa

T5-2: 12 Anaheim Kemp, 19,22%, 11,17 €

T5-3: 3 Lakori, 16,54%, 41,13 €

T5-4: 6 Armani Press, 14,80%, 112,52 €

T5-5: 1 Amiraal Victor, 9,90%, 750,75 €

Vaihto: 65 835,46 €

Ville Pohjolan ohjastama Lakori spurttasi viime metreillä ohi suursuosikki Valtroksin.

Moni ounasteli Oulun ravien kuudennen lähdön olevan selvä peli: Valtroks hallitsee lähtöä alusta loppuun. Pitkään tuo ennustus näyttikin käyvän toteen, kun alussa johtopaikalle kiihtynyt Kati Pekkalan valmennettava sai vetää kierroksen aivan omaa vauhtiaan ja kiristi vauhtia tuntuvasti toiselle kierrokselle.

Maalisuoralla Santtu Raitala pyrki irrottamaan keulapaikalta voittoon, mutta tämä aukaisi koko matkan johtavan takana vaanineelle Lakorille loistosauman iskeä. Ville Pohjolan ajokki ei jättänyt mahdollisuuttaan käyttämättä, vaan kiri terävästi keulahevosen rinnalle ja aivan viime metreillä ohi.

”Hevonen on suorittanut tosi hienosti viime startit ja tuntunut parantavankin jokaiseen starttiin”, Ville Pohjola kehui Lakoria radan voittajahaastattelussa. ”Etukäteen mietin, onko järkevämpää ajaa eteenpäin vai pakitella, mutta ”Jampan” hevonen (Jarmo Saarela, Vinksahti) oli meidän välissä sen verran meneväisen näköinen, että pääsimme sujahtamaan aika sopivasti.”

Pohjola kertoi etukäteen, että olisi yllättynyt, mikäli he pystyvät Valtroksin lyömään.

”Maalisuoralla tuli ihan kreivin aikaan tilat, emmekä joutuneet matkan aikana käyttämään missään vaiheessa voimia. Lakori seurasi koko matkan herkästi johtavaa, mutta Valtroks on pätkänopea hevonen, joten ajattelin, että siitä voi olla vaikea tulla ohi pienellä palalla, niin pääsi kuitenkin käymään. Ei siinä ajettu kuin viimeiset 150 metriä kilpaa.”

13 vuoden ikään ehtinyt ruuna oli napsinut viime kisoissaan jatkuvasti hyviä sijoituksia, mutta voitot olivat kiertäneet jo pidemmän aikaa, sillä ennen torstaita viimeisin täysosuma oli vuoden 2018 ensimmäiseltä päivältä, joten ykkössijojen välissä ehti vierähtää yli kolme vuotta.

”Se on nyt ollut tosi hyvässä vireessä”, osaomistaja ja valmentaja Markku Lunki iloitsee. ”Alkuvuodesta pidimme pitkän tauon, jonka aikana hevonen varmasti nollasi päätään. Eihän tämä sellainen voittajahevonen ole enää nykyisin. Sillä on ollut useampia loukkaantumisia, joista jokainen syö aina hevosen päätä. Mutta tyytyväinen täytyy olla tähänkin kauteen.”

Lunki on kulkenut hevosensa kanssa yhteistä taivalta lähes sen syntymästä saakka. Ensimmäisellä kilpailukaudellaan ruuna ravasi peräti yhdeksän voittoa ja sijoittui neljä kertaa toiseksi.

”Se oli niin valmis, kun tulimme starttiin, että se meni sarjojen läpi aika joutuisasti”, valmentaja muistelee.

”Lakori on emänsä alta ajettu kotiin. Se on määrätyssä tilanteessa sellainen sähikäinen, että vaatii kuskin rattaille. Muuten se on hyvin rauhallinen ja hyvä käsitellä. Kaikki onnistuu sen kanssa, mutta välillä sillä saattaa olla sellaisia sähköisiä piikkejä. Radalla se käyttäytyy tosi hyvin. Kyllähän Lakorin oppinut tässä vuosien varrella tuntemaan melkein paremmin kuin oman emännän.”

Lakorin seuraava tavoite häämöttää helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun samaisella Oulun radalla ravataan Toto75-kierros. Sen jälkeen taitaa olla taas tauon vuoro.

”Kalenteri näyttää siltä, että Pohjois-Suomessa ei ole järkeviä lähtöjä, eikä Lakori ole kauhean hyvä reissaaja. Luultavasti hevonen jätetään tauolle ja treenaillaan. Koitetaan saada taas hevonen kevääksi kuntoon.”