Toto4-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto4-1: 3 Larry Bell, 31,80 %, 4,50 euroa
Toto4-2: 4 Hissun Turbo, 15,77 %, 14,30 e
Toto4-3: 1 Buugi, 26,93 %, 21,00 e
Toto4-4: 4 Dust Collector, 9,94 %, 128,10 e

Jyväskylässä ravattu Suuri Suomalainen Derbysarja päättyi Mikko Niemistön suojatin Larry Bellin voittoon.

Toto4-1: Mikko Niemistön kuskaama Larry Bell täräytti lähtöauton takaa terävästi matkaan ja johti alun. Kärkipaikka oli kuitenkin tarjolla Tommi Kylliäiselle ja MAS Corylle. MAS Cory veti lähtöä avauslenkin loppumetreille asti, jolloin tallikaveri Talladega Ranger eteni kärkipaikalle Santtu Raitalan kanssa.

Pelisuosikki Larry Bell pääsi sisäradalta toiselle viimeisellä takasuoralla, kun Easy Ri ei pysynyt enää kärkihevosten kelkassa. Nelivuotias iski Talladega Rangerin kimppuun loppukaarteessa ja eteni kärkeen tämän laukatessa maalisuoralla. MAS Cory tuli vielä hyvin tuntumaan, muttei päässyt täysin haastamaan Larry Belliä.

”Pieni lähtö oli, tiesin jossain vaiheessa tilaa tulevan”, Mikko Niemistö ei ollut huolissaan sisäradalla. ”Lennokkaasti pikkupoika polki kyllä. Heti kun Santun hevosesta meni ohi, alkoivat korvat kääntyilemään eteenpäin, että varaa oli vielä.”

Mikko Niemistön valmentama ja omistama Larry Bell nappasi 2000 euron ykköspalkinnon voittotuloksella 17,9a/2140 metriä.

MAS Cory oli maalissa toisena ennen Sweet Carolinaa ja Iikka Nurmosta.

Toto4-2: Jouko Tarvainen johti kylmäveristen tasoitusajoa Pärttylin kanssa aluksi, mutta laukka yllätti toisen puolikkaan alussa. Tällöin Iikka Nurmonen pääsi vetotöihin Hissun Turbon kanssa.

Pärttyl eteni laukkansa jälkeen vetämään toista rataa. Suosikki Malakki laukkasi alussa, mutta loppukaarteessa se oli ehtinyt vauhdikkaalla kirillään jo kärkiparin ulkopuolelle kolmannelle, kun taukohevonen laukkasi uudelleen.

Esa Holopaisen ajokki Viva Orion kiritti keulassa ravannutta Hissun Turboa lopussa parhaiten, muttei saanut otetta Mikko Väisäsen suojatista, joka polki 2140 metriä voittoaikaan 31,3.

“Sitkeä se on vastaamaan, kun korvalle tulee hevosia. Silloin kun sillä kaikki on kohdallaan, ei se päästä toisia helposti ohi”, Mikko Väisänen kehui Hissun Turboa. “Kolmesti se on hävinnyt maalikamerassa, mutta onneksi nyt tuli voitto.”

Mika Forss kommentoi lähdön jälkeen rataolosuhteita.

“Rata on ihan okei. Pinta vähän alkaa jäätämään, mutta onneksi vielä plussan puolella ollaan tai ainakin nollassa, ettei mene liian kovaksi.”

Toto4-3: Lähtö viivästyi hieman, kun Hissun Katti törmäsi volttihetkellä Haltijaan, joka pääsi hetkeksi karkuteille rataa kiertämään. Haltija saatiin nopeasti kiinni, mutta se jäi pois lähdöstä.

Paalun hevosista nopein kiihdytyksessä oli Mirva Janatuisen Suvilei, joka valtasi kärkipaikan itselleen. Suuryllätystä havitellut kaksikko johti aina viimeisen takasuoran loppuun asti, kunnes laukka pilasi menestyshaaveet. Rinnalla matkannut Buugi eteni kärkeen, ja Niko Jokela lähti ajamaan heti karkuteille, siinä voiton arvoisesti onnistuen.

“Hevonen oli yllättävän hyvä, en olisi uskonut”, kakkossuosikki Buugin valmentaja Veli Nurminen ihmetteli. “Nyt kun se on terve, tulosta tulee. Toinen takanen on sitä kiusannut elämänsä, mutta nyt se näyttää kestävän syystä, jota tiedä en.”

Jatkuvasti otteitaan petraavan Buugin kauden neljäs ykköstila tuli täyden matkan ajalla 29,2.

Eniten peliosuutta kerännyt Mattilan Miina tuli seuraavana maaliin. Uutelan Liisi oli kolmas.

Toto4-4: Esa Holopaisen ohjastama Dust Collector nappasi lämminveristen kovimman sarjan voiton hienolla esityksellä toiselta ilman vetoapua.

Kiihdytyksessä mentiin ensimmäiseen kaarteeseen kolmirinnan. Keskimmäisenä kiihdyttäneen Le Gros Billin laukatessa pääsi Hannu Hietasen ajokki Quiet Leader suosiolla kärkipaikalle ohi In Ice Princessin.

Quiet Leader sai tehdä jatkossa mieleisensä juoksun, mutta niin vain Dust Collector tuli rinnalta maalisuoran nopeammin ja Armas Palmroosin valmennettava otti hallitun voiton ajalla 16,7a/2140 metriä.

“Odotin, että hevonen voisi vähän pärjätä”, voitto ei yllättänyt Armas Palmroosia. Se teki viimeksi Vermossa tosi kovan juoksun, eikä paikka johtavan rinnalla huolettanut.”

Quiet Leader piti toiseksi ennen Antti Ala-Rantalaa ja Flirt Fortunaa. Kautensa avannut suosikki Le Gross Bill laukkasi uudelleen loppukaarteessa.