Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 2 Laurila’s Denethor 17,71 %, 6,90 e

Toto5-2: 4 Ain’t She Sweet 16,04 %, 18,50 e

Toto5-3: 4 Sohvin Santeri 20,21 %, 58,60 e

Toto5-4: 9 Boulder Cannon 3,83 %, 415,40 e

Toto5-5: 11 Boulder Rocket 41,08 %, 454,60 e

 

Vaihto: 74 134,80 euroa

Joensuun tiistairavien Toto5-avauksen suosikki Ida’s Owen painui auton takaa hetkessä johtoon ja veti maltillisesti, kunnes kierroksen täyttyessä nosti omasta halustaan tempoa.

“Siihen asti tuntui, että ajetaan pelkästään kakkossijasta me muut, mutta sitten Ida’s Owen alkoi tuhlaamaan vähän voimiaan ja tuli sellainen fiilis, että voidaan hyvänä päivänä pystyä haastamaan ainakin”, toisessa parissa ulkona matkannutta Laurila’s Denethoria ajanut Santtu Raitala paljasti.

Ida’s Owen kiskoi kolmannen puolikkaan 13,5:n lukemiin ja pystyi siitä kiristämään vielä hitusen, mutta loppukaarteen alussa kirimerkin saanut Laurila’s Denethor vyöryi silti varmasti ohi.

“Viime startissa hevonen ei ollut ihan parhaimmillaan ja meidän vauhti oli maalisuoralla vähän hiipumaan, niin halusin, että hevonen tulee tänään ainakin kovaa sisään, ja sen se totisesti teki”, Raitala kehui.

Katri Pakarisen valmentama Laurila’s Denethor kirjautti 2140 metrillä ajan 14,6a. Se oli kolmanneksi pelatuin.

Ida’s Owen oli hyvä toinen selvästi ennen perästään jäänyttä Vilar Lakea, joka piti muut kurissa.

 

Toto5-2: Lähes puolet merkeistä kerännyt Just For Me laukkasi hylkäykseen heti alussa, ja myös L’amour du Gull menetti mahdollisuutensa laukkaan kiihdytyksessä.

Niillä olisi ollut joka tapauksessa tekemistä kolmanneksi eniten pelatun Ain’t She Sweetin lyömisessä, sillä Heikki Mikkosen ajama tamma paineli vauhdikkaasti koko 1640 metrin matkan ja paransi ennätystään peräti 2,7 sekuntia aikaan 12,7a.

“Kyllä hyvältä tuntuu varsinkin omalla valmennettavalla, joka on tosi pitkään ollut meillä treenissä”, Heikki Mikkonen riemuitsi. “Tämä oli varmaan ensimmäinen maili tammalla. Ennätystä ei ole koskaan yritetty ajaa, mutta tämä on todennäköisesti tamman viimeinen kilpailukausi, ennen kuin se siirtyy siitokseen, niin nyt voidaan jo vähän tuota ennätystäkin kohennella. Toivottavasti tamma pysyy terveenä, niin kyllä mä uskon, että tämä juoksee vielä rahaa ihan reilustikin tänä vuonna.”

Ain’t She Sweetin kyydistä jo hyvissä ajoin pudonnut Löten’s Nobody kesti jälkijoukon kärjessä toiseksi ennen Honorary Consulia, joka juoksi pääosin toista rataa ilman vetoapua.

 

Toto5-3: Kirsi Tolvasen valmennettavat nappasivat kaksoisvoiton Pohjois-Karjalan maakunnan mestaruusajossa, kun yhdessä Antti Turusen kanssa Sohvin Santerin omistava Lauri Turunen kannusti 10-vuotiaan ruunan maaliin ennen Antin kuskaamaa Kartellia.

Kaksikymmentä metriä Kartellin edeltä lähtenyt Sohvin Santeri pääsi etenemään sujuvasti paalulta johtopaikan pitäneen Onnin Lennon taakse, kun lähes 54-prosenttisesti merkitty kohteiden pelatuin hevonen N.P. Villari jäi kiertämään toista rataa ilman vetoapua.

Porukka tiivistyi railakkaan alun jälkeen, ja Kartelli pääsi kolmannen kaarteen alkupuolella kolmanteen pariin ulos, josta se iski loppukaarteen puolivälissä vapaalle radalle. Pilkkeen Toivo käänsi samaan aikaan kiriin, ja Kartelli joutui tulemaan neljättä rataa.

Sohvin Santeri pääsi samassa tilanteessa N.P. Villarin taakse ja siitä suoran avautuessa vapaasti ulos, kun Pilkkeen Toivo ei vauhdin kiihtyessä pystynyt osallistamaan kärkitaistoon.

N.P. Villarin voittohaaveet kariutuivat pian kompuroinnin seurauksena tulleeseen laukkaan. Sohvin Santeri piti suoralle tultaessa saamansa edun maaliin asti, vaikka Kartelli kiri vahvasti kupeelle.

“Sohvin Santeri meinaa yksin jäätyään ruveta vähän miettimään, mutta heti kun toinen on korvalla, kyllä vastaa”, Lauri Turunen vakuutti.

Toiseksi eniten pelattu Sohvin Santeri nappasi 2500 euron ykköspalkinnon tuloksella 26,9/2180 metriä.

 

Toto5-4: Voima oli valttia lämminveristen maakunnan mestaruusajossa, sillä voittoon noussut Boulder Cannon kiersi viimeisen kilometrin kolmatta rataa ja sille parhaan vastuksen tarjonnut Victor Face tuli ensimmäiseltä takasuoralta lähtien toista rataa ilman vetoapua.

Neljännestä parista kirinsä aloittanut Boulder Canon oli vasta seitsemänneksi eniten merkitty yllättäjä, sillä onnistumiset ovat kiertäneet ja edellinen voitto oli lähes kahden vuoden takaa.

“Kyllä sen nyt tunsi, että on sellainen potku hevosella, että varmasti tulee ohi ja homma oli ihan hanskassa”, Markus Porokka paljasti. “On koitettu pitää hevosia valjaissa, niin se helpottaa. Pakko on ollut opetella treenaamaan, että minä onnistun näillä voittamaan. Ollut tosi hyvä talvi, ja nyt hevoset on olleet suhteellisen terveinä pitkän aikaa.”

Lähdössä pidettiin alusta asti kovaa tempoa, ja Boulder Cannonin ajaksi tuli hurja 13,8, jolla sen tasoitusennätys parani toista sekuntia.

Victor Face oli vain vähän hävinneenä erittäin hyvä toinen reilusti ennen suosikki Uncomparablea, joka eteni keulaan ensimmäisen takasuoran lopussa puoliväkisin ja jatkoi reippaasti sen jälkeenkin. Little Boss laukkasi hylkäykseen jo lähtösuoralla.

 

Toto5-5: Markus Porokka onnistui myös suosikiksi pelatulla Boulder Rocketilla, joka takarivistä lähteneenä päätyi viidenteen pariin ulos ja kiersi sieltä toisen puolikkaan aikana kuolemanpaikalle.

“Kärjessä ajettiin kilpaa, ja kun paikat oli jaettu, selät alkoi tulla hyvin äkkiä vastaan. Boulder Rocket olisi todennäköisesti rauhoittunut siihenkin, mutta ajattelin, etten ota mitään riskiä, kun siinä tulee aina muuttujia muuten. Se alkoi tuntumaan 600 jäljellä jo tyhjältä, mutta kun nykäisin nuo laput, sitten se löi tuon loikkarin päälle”, Markus Porokka kertasi.

Selvä voitto tuli ajalla 15,2a/2140 metriä, joka on 5-vuotiaan Boulder Rocketin ennätys. Voitto oli kaikkiaan 26 kertaa kilpailleelle ruunalle neljäs. Edellisen lähdön vienyt Boulder Cannon on sen kaksi vuotta vanhempi puoliveli.

Viimeisellä takasuoralla neljännestä parista edellä menneen Stonecapes Pablon perässä kolmannelle radalle noussut Nope’s Dynamite kiri lopussa vetoapunsa ohi toiseksi. Blue May taipui keulasta.