Kunkkarilegendat-lähtö huipensi perjantaina Turun kuninkuusravien aattona juostut lounasravit. 11 hevosta kerääntyi lähtöauton taakse kuskeinaan kuninkuus- ja kuningatarkilpailuista tuttuja käskynhaltijoita menneiltä vuosikymmeniltä.

Rainer Björkroth otti lähdön avauksessa keulat Wernalla. Radalta 8 matkaan lähtenyt Lauri Malisen ohjastama H.V. Tuuri asettui vetämään parijonoa toiselle radalle. Ensimmäisellä takasuoralla lähdön nuorimmainen, 57-vuotias Aki Antti-Roiko käänsi Hiskin Hepun takajoukoista reissuun kolmannelle ja otti paikan johtavan rinnalta.

Ensimmäinen kierros juostiin ajassa 27,0. Kun 500 metriä oli matkaa maaliin, Eero Hakkaraisen ohjastama Flavio ampaisi kolmannesta parista ulkoa kohti kärkeä ja vei keulapaikan Wernalta. Björkrothin ajokki väsyi ja oli maalissa kahdeksas.

Antti-Roikon pudottaessa Hiskin Hepun sisäradalle, Malisen H.V. Tuuri syöksyi eteenpäin. Loppusuoralla H.V. Tuuri irtosi kymmeniä metrejä muista ja lensi harja hulmuten helppoon voittoon. Antero Vesterisen ohjastama Kake kiri toiseksi ja Hakkaraisen Flavio kolmanneksi.

Ennen lähtöä 83-vuotias Lauri Malinen kertoi H.V. Tuurin purevan kuolainta.

”En tiedä, mitä se tarkoittaa. Ihan hienosti käyttäytyi lämmityksessä. On hyvä hevonen, tämä on tulevaisuuden hevonen”, Malinen kommentoi.

Voittajaesittelyssä Maliselta kysyttiin, miksi hän ei ajanut hevostaan johtopaikalle. Malinen vastasi, että johtamisesta ei makseta mitään.

Lähdön jälkeen Malinen kertoi ajokkinsa rattailta, että tuntui ihan hyvältä taas kilpailla. Hän on ajanut viimeksi kilpaa 15 vuotta sitten.

”Tämä on niin hyvä hevonen. Se oli kuin autolla ajo.”

Malinen ohjasti Eri-Hotin ravikuningattareksi Turussa Kupittaan radalla vuonna 1963.

Erityisesti ori Vokkerista tunnettu 66-vuotias Antero Vesterinen ohjasti Kaken toiseksi.

”Lähtö oli tosi sekava. Lähtöauto vähän niin kuin karkasi siinä. Jäin tosi paljon lähdössä, mutta hyvä hevonen paikkasi. Säästeliäällä ajolla sain kiinni muita ja melkein ohitin. Ainut, että hevoselle oli unohtunut pallot korviin. Olisi voinut olla vielä vähän parempi”, Vesterinen kommentoi starttia.

Neljänneksi Loverilla tullut Heikki Parviainen, 71, piti Kunkkarilegendat-lähtöä arvokkaana tapahtumana. Hänestä on hienoa, että tällainen lähtö järjestettiin. Parviainen on ohjastanut kolme ravikuningatartitteliä I.P. Sukkulalla.

Parviaisen mielestä Loverin suoritus oli ihan hyvä.

”Mutta ainahan se on vähän huono, kun palkintopallin viereen jäädään neljännelle sijalle”, Parviainen totesi hymyssä suin.

Turun Metsämäessä pitkään ratatallia pitänyt Hannu Nyman, 60, lähti hyvällä mielellä kilpailemaan. Vuonna 1979 hän luotsasi Lenitan ravikuningattareksi.

”Todella hienolta tuntuu. Sää on hieno, hevonen on hyvä ajaa, tunnelma on korkealla ja yleisöäkin näyttää olevan hyvin. Aina kun tämä ajopuku päälle laitetaan, niin silloin lähdetään ajamaan voitosta. Mutta ollaan tyytyväisiä myös siihen sijaan, joka saadaan. Pettymys ei ole suuri, vaikkei voitettaisikaan”, Nyman kertoi ennen lähtö.

Nymanin ohjastama Suomipoika juoksi viidenneksi.

Kunkkarilegendat-lähtö 29.7.2016

1. 8 H.V. Tuuri / Lauri Malinen 27,1
2. 6 Kake / Antero Vesterinen 27,7
3. 3 Flavio / Eero Hakkarainen 27,8
4. 4 Lover / Heikki Parviainen 28,0
5. 11 Suomipoika / Hannu Nyman 28,3
6. 7 Sata Salamaa / Anssi Niininen 28,4
7. 10 Muiston Prinssi / Pekka Vilpponen 28,9
8. 5 Werna / Rainer Björkroth 31,1

hpl 1 B. Meppi / Reijo Borgström
hpl 2 Iinan Maestro / Reino Salmela
hpl 9 Hiskin Heppu / Aki Antti-Roiko
poissa 12 Menoks

Lisää teemasta: Kuninkuusravit