Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 7 Lemon Breezer 39,38 %, 3,37 e

Toto4-2: 5 Rose’s Tara 57,54 %, 3,87 e

Toto4-3: 3 Feeling Dream 35,85 %, 4,65 e

Toto4-4: 11 Vilivillis 16,35 %, 7,95 e

 

Vaihto: 75 369,92 euroa

Seinäjoen maanantai-illassa ratkottiin finalisteja Ilkka-ajoon, mutta pääpelin kohteet alkoivat lyhyen matkan pyrähdyksellä, jossa kiihdytyksessä johtopaikan vallannut suosikki Lemon Breezer piti kilpakumppanit takanaan.

Toto4-1: Kiihdytys oli raju, mutta Lemon Breezer pääsi kaarteessa kokonaan Quick Petrolin ohi, ja sen jälkeen oli paljon voitettu. Hannu Hietanen sai ajaa Taija Mäki-Mustapään valmentamalla tammalla alun jälkeen sopivasti, ja voimia riitti loppuunkin.

“Kyllä siinä Santtu sai pidettyä vähän varpaita välissä, että palan aikaa piti mennä reippaasti”, Hannu Hietanen kuvaili alkuhetkiä. “Lemon Breezerillä on ollut jonkin verran monenlaisia vaivoja, mutta nyt on ollut kyllä tosi hyvä nämä viimeiset ja ravasi tosi hyvin.”

Toinen peräkkäinen täysosuma tuli ajalla 14,1a. Takarivistä neljänteen ulos jäänyt Crossfire Bonfire lähti takasuoran alussa selässä kolmannelle radalle, iski loppukaarteen puolivälissä vapaalle radalle ja kiri toiseksi niukasti ennen voittajan takaa vapaasti tullutta Quick Petrolia.

 

Toto4-2: Hannu Hietanen jatkoi voittokannassa kohteiden suurimmalla suosikilla Rose’s Taralla, joka vei ensimmäisen 5-vuotiaiden lämminveristen Ilkka-ajon kahdesta karsintalähdöstä. Vuotta nuorempien karsinnat ajettiin jo ennen pääpelin kohteita.

Rose’s Tara ei ollut mukana kiivaimmassa alkurynnistyksessä, mutta ajoi sitten vapaata toista rataa tasaisesti eteenpäin ja pääsi puolikkaan täytyttyä vastuksetta kärkipaikalle. Varma voitto tuli 2100 metrillä ajalla 16,3a.

“Kyllä tämän kauden parasta oli”, Hannu Hietanen kehaisi Timo Salmelan valmennettavaa. “Lähdin vaan tasaisesti matkaan, kun sillä ei ole vielä koskaan oikein satsattu siihen lähtöön. Se on sellainen tamma, että paine voi jäädä päälle, jos sillä satsaisi. Koitin lopussa ajaa alta pois ja ajoin kyllä maaliin. Finaalissa paalulla on hyviä hevosia, mutta kyllä kaikki on aina mahdollista.”

Viimeisen takasuoran alussa toisesta ulkoa hyökännyt Miss Maverick pilasi hetken päästä laukkaan. Sen takaa niin ikään kirikaistalle noussut Captain Cruise nousi tasaisen hyvin toiseksi ennen voittajan takaa hieman jäänyttä Ernie Belliä.

Sisällä kolmantena matkannut Adelee pääsi vapaasti ulos ja pinnisti täpärästi neljäntenä finaaliin, joka järjestetään Seinäjoella ensi viikon torstaina.

 

Toto4-3: Viisivuotiaiden toisessa erässä paineltiin yhtätoista sekä alussa että lopussa. Smart Leader ampaisi auton takaa keulaan, ja Proserpine kiersi kaarteen jälkeen sen takaa vuorostaan vetotöihin. Suosikki Feeling Dream jäi taaempana taivaltamaan toista rataa ilman vetoapua.

Vauhti rauhoittui kovasti kierroksen ajaksi, mutta loppu tultiin taas lujaa. Feeling Dream eteni täysin Proserpinen ulkopuolelle ja runttasi viime hetkillä väkisin edelle.

“Feeling Dream on fyysisesti tosi vahva, ja se on tullut koko ajan paremmaksi ajaa”, Mika Forss kehui. “Vauhti oli mun mielestä näihin olosuhteisiin sopivaa. Tuossa 600 ennen maalia ajattelin, että ruvetaan vähän kiristämään tempoa, ja heti alkoi tuntua hyvältä.”

Jouko Paavolan valmentama Feeling Dream teki sateen kastelemalla radalla tuloksen 15,2a/2100 metriä.

Proserpine oli vain niukasti hävinneenä hyvä toinen ennen tuntumassa seurannutta Smart Leaderia. Muihin syntyi reilu ero.

Indyana Joness laukkasi loppukaarteen alkupuolella Feeling Dreamin takaa, ja viimeisen finaalipaikan nappasi kolmannesta ulkoa takasuoralla turhaan kirikaistalle noussut Wasa Rebel.

 

Toto4-4: Pieni särö suosikkiriviin päätöskohteessa, kun voiton vei toiseksi eniten pelattu Vilivillis.

Viidennestä parista puolimatkassa selässä kolmannelle radalle lähtenyt Vilivillis nousi jo takasuoralla neljännelle radalle, kiersi loppukaarteessa kärkiparin ulkopuolelle ja ratkaisi 1.25-vauhtisen päätöspuolikkaan loppusuoralla aika varman oloisesti.

Ville Pohjola ajoi Jenni Teirikankaan valmentamaa 9-vuotiasta ruunaa, jolle kilpailu oli pitkän tauon jälkeen kolmas ja voitto toinen peräkkäin. Ajaksi tuli 28,6/2120 metriä.

“Tänään meni loppupelissä kaikki valmistautumiset ennen lähtöä niin pieleen kuin olla ja voi, ja jouduttiin käytännössä kylmällä hevosella mennä volttirinkiin”, Ville Pohjola sadatteli. “Tämä lämmitetään aina just ennen esittelyyn tuloa, ja lähdin lämmittämään, niin se meinasi siinä lähteä vähän viemään ja polkaisi kengän pois. Käytännössä meidän lämmitykset jäi siihen. Sitten mentiin pajalle ja sieltä suoraan volttiin. Tällä on kyllä tosissaan hyvä kapasiteetti, kun terveystilanne on hyvällä mallilla. Tällä hetkellä näyttää ihan positiiviselta, ja kiva on seurata, mitä jatkossa tapahtuu.”

Kolmannessa parissa ulkona matkannut Erehys mahtui loppukaarteeseen mentäessä kääntelemään ulommas ja kiri sitten lopulta toiseksi niukasti ennen Vauhti-Leeviä, joka lähti takamatkalta lujaa ja eteni johtoon jo ensimmäisessä kaarteessa. Ensimmäisen kaarteen jälkeen sisältä toiselle radalle ilman vetoapua nostanut Krannin Pihla sinnitteli neljänneksi.

Lähdön suosikki Sykloni lähti etusuoralla neljännestä ulkoa vetämään kolmannen radan jonoa, mutta se ei saanut otetta kärkeen ja jäi jäännösrahoille.

 

Ilkka-ajon ratajärjestys.