Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 4 Lightningsky 16,21 %, 5,66 e

Toto5-2: 1 Bilettäjä 4,15 %, 89,94 e

Toto5-3: 2 Ove 48,84 %, 125,76 e

Toto5-4: 6 Black Ice Boost 27,01 %, 216,00 e

Toto5-5: 2 I.P. Vapari 19,56 %, 436,87 e

 

Vaihto: 89 391,00 euroa

Teivon tiistairavien kovin lämminverisarja ratkesi käytännössä kiihdytykseen, kun Lightningsky ampaisi Freelancerin ulkopuolelta kyselemättä keulaan ja muut hakivat sen jälkeen asemia mieluummin sisäradan jonosta.

Toto5-1: Avauspuolikas taittui 1.13:n lukemiin, mutta siitä ajettiin tosissaan vain lähtösuora. Lightningsky sai vetää matkalla täysin rauhassa, tuli lopun yhtätoista ja piti pintansa, vaikka Brand New Key pääsi lähelle.

Lightningsky on moninkertaisen suurkilpailuvoittajan ja SE-tamman Not A Spacecasen Ruotsiin rekisteröity 6-vuotias poika, joka siirtyi vuosi sitten Suomeen Juha Utalan valmennukseen.

Se palasi tositoimiin viime syksynä ja saavutti täällä nyt toisen voittonsa, kun koko uralla ykkössijoja on kertynyt seitsemän. Kolmanneksi eniten pelattu ruuna ravasi 2100 metriä aikaan 16,2a.

“Jotenkin oli sellainen fiilis, että kyllä tämäkin kovaa pääsee, mutta nyt oli ekan kerran sellainen rata. Yleensä kun on ollut eturivi, niin se on kasi, ja muuten takariviä. Nyt tietää muutkin, että se pääsee”, Juha Utala naurahti.

“Ravakka aukaisi, ja siinä ei ollut ketään sillai härkkimässä, niin tuli turhankin rauhallisesti ajettua. Loppu oli sitten taas täyttä tulemista. Hyvin se sitten tsemppasi maaliin asti, mutta viittä vaille, että vauhti loppuu kesken. Se on kyllä tosi monipuolinen ja mukava hevonen ja ihan pärjääväkin, mutta tosin nuo lähtöpaikat on sellaisia, niin on tullut nätisti ajettua. Sitten kun tulee näitä paikkoja, että pystyy välillä kaasuttamaan, niin annetaan silloin mennä.”

Sisällä kolmantena aloittanut Brand New Key pääsi toisen kaarteen alkupuolella kätevästi toiseen ulos, kun parijono alkoi vauhdin tasaannuttua muodostumaan. Se hyökkäsi loppukaarteeseen mentäessä, kiri tosi vahvasti maaliin saakka ja hävisi vain vähän.

Bean Coktail seurasi voittajan takaa tilaa saamatta kolmanneksi. Vixpress Li sai paikkojen selvittyä asemat kolmannesta ulkoa, josta sai tulla sujuvasti ja puristi neljänneksi.

Questionmark Me reissutti ensimmäisellä takasuoralla taustalta eteenpäin, jolloin moni muu nosti sisältä toiselle radalle. Questionmark Me pääsi toisessa kaarteessa kuolemanpaikalle ja kesti siitä viidenneksi.

Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Real Red pakitti alkumatkasta hännille, josta tehtävä oli lopun kiihtyvässä vauhdissa vaikea.

 

Toto5-2: Kolmen kuukauden talvitauolta palannut Bilettäjä voitti erittäin tasokkaan kylmäverilähdön ennätyksellään 27,6a/2100 metriä.

Sisältä neljänneksi jonoon jäänyt Bilettäjä nousi toisessa kaarteessa toiselle radalle ilman vetoapua, josta se tuli väkevästi perille.

Voiton suhteen saattoi olla ratkaisevaa, kun johtopaikalla juossut Pipareemo repesi laukalle reilut 50 metriä ennen maalia. Se oli kiinni voitossa, vaikka vaikuttikin 1.24-vauhtisessa päätöksessä epävarmalta jo ennen erehdystään.

Lähtösuoralla lyhyesti laukannut suosikki Aika-Valtti ajoi ensimmäisellä takasuoralla vapaata toista rataa eteenpäin ja jatkoi sitten toisessa ulkona, kun Bilettäjä nosti eteen.

Aika-Valtti käänsi loppukaarteen puolivälin jälkeen kiriin ja tuli myös erittäin hyvin, mutta Bilettäjä vastasi sille sinnikkäästi ja voitti viidenneksi eniten pelattuna yllättäjä.

Bilettäjäkin on tottunut menestymään, sillä täysosuma oli 7-vuotiaalle tammalle jo yhdeksäs. Startteja sillä on vain viisi enemmän.

Tapio Perttusen valmentamaa Bilettäjää ajoi 23-vuotias Tino Paldan, jolle voitto oli ohjastajana vasta neljäs.

“Perjantaina ajettiin vähän kovemmat treenit, ja Bilettäjä oli siinä aivan hyvän tuntuinen”, Tino Paldan kertoi. “Vaikka se pitkältä paussilta tulikin, niin se oli kuitenkin sillai hyvässä kunnossa tähän starttiin. Ei siinä mitään suurempaa ongelmaa, mutta tuli monta kovaa lähtöä peräkkäin, niin pikkaisen huollettiin ja treenattiin.”

“Ajo-ohjeet oli kyllä, ettei haittaa, jos jää pussiin, mutta se on kuolemanpaikasta voittanut niin monta kertaa, että uskalsin siihen kääntää. Hyvin se tsemppasi maaliin saakka. Tämä on kyllä tosi hyväpäinen hevonen.”

Toiseksi viimeisessä kaarteessa neljännestä sisältä kolmanteen ulos siirtynyt Sorretun Voima punnersi kaukana edellisten takana kolmanneksi ennen sisältä vapaasti tullutta Teppanaa. Eetu Rols laukkasi jo ennen lähtölinjaa.

 

Toto5-3: Kohteiden pelatuin hevonen Ove eteni ensimmäisen kaarteen lopulla vastuksetta johtoon ja hallitsi varmasti.

Seppo Markkula ajoi Jarmo Niemelän 7-vuotiasta Ovea, jonka viides peräkkäinen voitto tuli 2100 metrillä ajalla 16,8a.

“Ove on oppinut lähtemään hyvin, ja päästiin sitten keulapaikalle. Puolireipas vauhti oli, mutta hevonen oli ihan hyvän tuntuinen. Tilanne oli hyvin hallussa. Hevonen vastaili hyvin ja tuntui hyvältä, että ei siinä mitään hätää ollut. Ulkoa alkoi tulee hevosia, niin ajattelin, että ajetaan tuossa loppusuoran alussa vähän karkuun”, Seppo Markkula kuvaili.

Viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa kirikaistalle noussut Curakao puristi tasaisen vahvasti toiseksi ennen neljännestä ja viidennestä parista vielä ulompaa kirineitä Freddy K.:ta ja Bean Dead Certia, jotka jakoivat kolmannen sijan. Toisen radan jonossa pysynyt Zizzy Highness ei löytänyt väylää vapauteen ja tuli maaliin aivan edellisten takana.

 

Toto5-4: Johtoon avannut Black Ice Boost luovutti paikan ensimmäisen takasuoran lopulla Millcape’s Devilille, jolloin suosikki Burnhill’s Luck jäi taivaltamaan toista rataa ilman vetoapua.

Tasaisen hyvänä pysynyt tempo kiihtyi vielä hieman loppua kohden, ja Burnhill’s Luck hankki jo viimeisessä kaarteessa yliotteen. Parijonoon syntyi repeämiä, ja Black Ice Boost pääsi juuri sopivasti kääntämään suosikin taakse.

Eniten pelattu kaksikko kävi suoralla voittotaiston, joka kääntyi vähän ennen maalia Sanna Kiiskin valmentamalle ja Jarmo Saarelan ajamalle 9-vuotiaalle Black Ice Boostille. Ajaksi kirjattiin 15,5a/2100 metriä.

“Jollekin oli annettava pois, kun se ei keulasta ole oikein tehnyt totta. Se on luovuttanut aika aikaisessa vaiheessa, jos on keulasta ajanut”, Jarmo Saarela valotti taktisia kuvioita. “Päästiin sitten kääntämään, ja juoksu meni kyllä hyvästi. Laput vedin vielä siinä, niin kyllä se sitten lähti.”

Toisen radan jonossa lopulta kolmantena juossut Personal Trainer tuli kiertelemättä, löysi väylän vapauteen ja spurttasi loppuhetkillä napakasti kärkiparin tuntumaan kolmanneksi.

Sisällä kolmantena matkannut Diesel Degato nousi lopussa toiselle radalle, muttei päässyt yrittämään vapaasti ja jäi neljänneksi.

 

Toto5-5: Hapuillen lähtenyt I.P. Vapari tuli paikkojen selvittyä kolmannessa ulkona, josta lähti jo etusuoralla kolmannelle radalle.

Se kiersi koko päätöskilometrin ulkona ilman vetoapua, mutta jyräsi 26,5-vauhtisessa lopetuksessa väkivahvasti voittoon ajalla 28,0a/2100 metriä. Se oli kolmanneksi pelatuin.

“Sillä on parempi lähteä hyvissä ajoin, että saa pikku hiljaa kiihtyä se vauhti. Se jaksaa mennä”, Harri Kotilainen painotti. “Totta kai mielellään välillä antaisi toisenlaisia juoksuja, mutta jos sinne taakse jää, ei sillä viimeisellä puolikkaalla sitten enää mitään tehdä. Pakko on tällä lailla koittaa mennä, kunnes vähän tulee tuohon alkuun varmistumista ja nopeutta. Se on vähän arka tuolla toisten välissä, ja se on sen ongelma.”

Kuutti eteni kiihdytyksessä johtoon. Se sai rinnalleen suosikki Laylan, joka pääsi toisen kaarteen alkupuolella kärkeen.

Layla veti tasaisen hyvää vauhtia ja tuli myös hyvin perille, muttei ilmeisesti osannut kunnolla vastata monta rataa ulompana kirineelle I.P. Vaparille ja jäi toiseksi.

Toisesta kaarteesta toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Tuiskuta kesti puolittain Laylan kupeella kolmanneksi, eikä Kuutti saanut mahdollisuutta.