Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 9 Le Gros Bill 15,40 %, 1,95 e

Toto75-2: 2 Komento 5,29 %, 15,51 e

Toto75-3: 4 Vie De Dream 19,30 %, 90,23 e

Toto75-4: 1 Chief Orlando 80,27 %, 99,89 e

Toto75-5: 1 Tähen Toivomus 22,95 %, 220,36 e

Toto75-6: 3 Stonecapes Queila 9,44 %, 1064,21 e

Toto75-7: 6 Enon Vilppi 31,80 %, 1601,02 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 1601,02 euroa

6 oikein 20,45 euroa

5 oikein 2,27 euroa

 

Vaihto: 293 348,40 euroa

Turun PM-raveissa ensimmäinen mestaruus ratkaistiin kylmäveristen montéssa, jossa tarkan selkäjuoksun saanut Komento spurttasi ratkaisevat hetket selvästi vauhdikkaimmin. Lähtö ajettiin Ravilauantain pääpelin toisena kohteena.

 

Toto75-1: Kierros alkoi värikkäällä II-divisioonan karsinnalla, jonka voitti kolmanneksi eniten pelattu Le Gros Bill. Se juoksi kolmannessa parissa ulkona, lähti toiseksi viimeisessä kaarteessa kiriin ja sai selän edellä menneestä suosikki Staro Moschinosta, joka ei kuitenkaan edennyt yhtään.

Le Gros Bill iski loppukaarteen alussa vielä ulommas ja kiri tasaisen vahvasti niukkaan voittoon. Se painoi maalisuoralla jonkin verran sisäänpäin, minkä vuoksi tuomaristo tutki tapahtumia ennen tulojärjestyksen julkistamista.

“Mulla hevonen horjahteli muutaman kerran sisälle päin ja hukkasi vähän vauhtiaan, mutta mun mielestä ei häiritty ketään”, Iikka Nurmonen kuvaili.

Ari Vianderin valmentama 5-vuotias Le Gros Bill saavutti kauden kuudennen voittonsa 2100 metrillä ajalla 13,0a. Koko uran tienestit nousivat lähes 75 000 euroon.

“Tämä on kehittyvä hevonen. Pääsee kovaa ja jaksaa hyvin mennä, niin kyllä tällä on tulevaisuutta”, Iikka Nurmonen vakuutti.

Kolmatta rataa aloittanut Batman Godiva eteni kympin pintaan sujuneen avauspuolikkaan jälkeen johtoon ja sai sitten vielä prässiä North Lexukselta, joka pudotti toisen kaarteen jälkeen toiseksi jonoon ja nousi sieltä takasuoralla uudestaan toiselle radalle.

Batman Godiva tuli rehellisesti maaliin saakka ja jäi vain niukasti toiseksi. Loppukaarteessa sisäradan jonosta vapaille päässyt Klena Vito kiri välissä kolmatta rataa melkein samaan rintamaan kolmanneksi, ja North Lexus oli urhea neljäs.

 

Toto75-2: Kylmäveristen montén PM-kilpailuun ilmoitettiin kymmenen osallistujaa. Melko tasaisesti pelatun lähdön suosikki Vilma Lyydia epäonnistui heti kättelyssä ja tuli hylätyksi radalta poistumisen vuoksi. Ato puolestaan laukkasi ensimmäisessä kaarteessa pitkäksi.

Alun johtanut Komento jatkoi takasuoralla jonossa kolmantena, kun muut paaluhevoset menivät sen ohi. Liisa Nummi hakeutui puolimatkassa sen kanssa toisen radan jonoon ja pääsi takasuoralla toiseen ulos, kun Vinksa painui etusuoralla johtoon siirtyneen Tejasin ohi keulaan.

Väylä vapauteen aukesi, kun kolmatta rataa kirinyt Aika Kiho ajautui loppusuoran alkupuolella ulommas. Komento vaihtoi luvan saatuaan hetkessä rytmiä ja kuittasi 5000 euroa ajalla 29,0/2100 metriä.

“Saatiin selkiä eteen, mitä haluttiinkin, ja koko ajan sai ajaa selässä ennen loppusuoraa”, Liisa Nummi iloitsi. “Se tuntui loppukurvissa aivan miljoonalta ja meinasi lähteä vähän käsistäkin. Näissä lähdöissä tilanteet on aina vähän tiukkoja, kun on erilaista eikä ole kärryjä, mutta voitto tuli helposti.”

Ari Oja-Nisulan 8-vuotias Komento on kilpaillut montéssa viidesti. Sillä oli aiemmista yrityksistä yksi ykkössija, mutta kevään startti pilaantui laukkaan. Magnificolla lämminveristen lähtöjä dominoinut Liisa Nummi ajoi sitä nyt ensimmäistä kertaa, ja voittokin oli tälle kaudelle ensimmäinen. Komento oli viidenneksi käytetyin merkki.

Vinksa sijoittui toiseksi, ja sen takaa toiselta radalta vapaasti tullut Mökin Tähti oli kolmas ennen Aika Kihoa.

 

Toto75-3: Ensimmäisellä takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Vie De Dream kävi kysymässä johtopaikkaa sen alle kympin avauksessa väkisin vallanneelta Erna’s Kingiltä ja Jarmo Saarelalta, mutta ohi ei ollut asiaa ja Hannu Torvinen tyytyi heti asemiinsa.

Tilanne oli toinen kierrosta myöhemmin, kun vauhti kiihtyi uudestaan jo kolmannella puolikkaalla. Vie De Dream painui loppukaarteeseen mentäessä keulaan, teki eroa ja piti 12,5-lopetuksessa varmaan voittoon.

Sakari Kolehmaisen valmentamaa Vie De Dreamia ajaneelle Hannu Torviselle ykkössija oli raveissa jo kolmas. Kuusivuotias ruuna teki 2100 metrillä ennätyksensä 14,1a. Se oli kolmanneksi pelatuin.

“Kolmen viikon tauolta tultiin, mutta hyvät harjoitukset oli takana ja ihan luottavaisin mielin oltiin. Hevonen on tosi hyvässä kunnossa, ja ajattelin, että se kestää tuonkin juoksun”, Sakari Kolehmainen sanoi.

Etusuoralla kolmannesta ulkoa kolmannelle radalle lähtenyt niukka suosikki Feeling Dream jäi kiertämään ulos eikä loppukaarteessa pysynyt mukana. Sitä seurannut One Direction iski vapaalle radalle ja kiri lujaa toiseksi. Ronaldu Malibu nousi taustalta niin ikään ulkokautta kolmanneksi. Ensimmäisessä kaarteessa laukannut He Is Felix kiri myös hyvin ja oli neljäs.

 

Toto75-4: Kohteiden pelatuin hevonen Chief Orlando piti lämminveristen Kavioliigan toisessa osakilpailussa sisältä varmasti johtopaikan, veti Edward Alen hiostaessa tasaisen reipasta ja irrotti lopussa ylivoimavoittoon ajalla 12,3a/2100 metriä.

“Ei tarvinnut kuin antaa hevosen lähteä reippaasti liikkeelle. Se on kyllä tosi ponteva hevonen, eikä ollut mitään ongelmaa”, Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettavalla ravien toisen voittonsa ajanut Mika Forss kertasi kiihdytystä.

“Lopussa meillä oli tosi paljon varaa. Se on mennyt vähän niin kuin toiveiden mukaan. Viime vuonna sen jo tunsi, että tässä on potentiaalia vaikka kuinka pitkälle, ja kun hevosella meni talvi hyvin, se näkyy nyt tuloksissa. Ja mikä kaikista parasta, niin kovat lähdöt on tuonut vaan itseluottamusta lisää. Jotenkin tuntuu, että tämä voi olla ensi vuonna vaikka kaikista kovimmissa lähdöissä.”

Sisärata veti, ja Seabiscuit sekä Workout Wonder seurasivat voittajasta jääneenä muille totosijoille.

 

Toto75-5: Ravikuningas Tähen Toivomus on nyt myös Pohjoismaiden mestari. Henri Bollström ajoi valmentaja Pauli Raivion ja Kari Hintikan oriilla koko 2100 metrin matkan johtopaikalla, eikä taustalta neljättä rataa kirinyt suosikki Odd Herakles päässyt ohitse.

Kolmanneksi eniten pelattu Tähen Toivomus kuittasi 30 000 euron voittorahat ajalla 21,8a.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-6: L. Fabritius memorial oli toinen suurkilpailu. Viisivuotiaille lämminverisille rajatussa kilpailussa voittotaisto käytiin lopulta tammojen kesken. Viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista hyökännyt Stonecapes Queila kukisti niukasti Willow Priden, joka joutui johtopaikan varmistaakseen painelemaan avauspuolikkaan 1.08:n lukemiin.

“Ehkä meidän hevonen ei ollut ihan niin hyvän tuntuinen, mitä se pystyy olemaan, mutta se pystyy suorittamaan silti hyvin ja totta kai se oli meille hyvä, että mentiin alku vähän kovaa”, jo neljännen kerran voittajaa illan aikana ohjastanut Hannu Torvinen pohti.

Christa Packalenin valmentama Stonecapes Queila saavutti kymppitonnin arvovoiton 2100 metrin matkalla ajalla 11,8a.

Kiihdytyksessä haastanut ja sitten kärjen taakse pudottanut Big Man Ev taipui päätöksessä. Amazing Warrior juuttui sen perään pussiin, eivätkä kaikki muutkaan päässeet yrittämään ihan vapaasti. Viidennessä sisällä matkannut Everest De Ginai spurttasi tilaa saatuaan terävästi kolmanneksi.

Lähdön suosikki Cameron Evo kiersi ensimmäisen takasuoran aikana toiselle radalle ilman vetoapua. Se ei jaksanut taistella kärkisijoista ja laukkasi loppukaarteen alkupuolella. Koivusen tallin hevosilla oli kaiken kaikkiaan synkkä päivä kotiradalla.

 

Toto75-7: Ensimmäisellä takasuoralla johtoon edennyt suosikki Enon Vilppi voitti niukasti ennen selästään iskenyttä Niemen Eemiliä, jonka voitto olisi ollut jättiyllätys.

Jari Aution ajama Enon Vilppi kuittasi 7000 euroa 2100 metrin tasoitusajossa ajalla 24,4. Seitsemänvuotias ori on viihtynyt totosijoilla, ja voitto oli sille kauden viides.

“Kaikin puolin jees ja ihan huippuhevonen”, Jari Autio kiitteli.

Rankkari seurasi edelleen sisäradan jonosta selvästi edellisille hävinneenä kolmanneksi niukasti ennen Lakuria, joka hyökkäsi viimeisen takasuoran alussa toisesta ulkoa ja kiri lopun kolmatta rataa ilman vetoapua.

Takaa reippaasti lähtenyt Koveri eteni kolmatta rataa kärjen tuntumaan, mutta ensimmäisen takasuoran alun laukka pudotti sen viidenteen ulos. Se pysyi toisella radalla, pääsi viimeisellä takasuoralla kolmanteen ulos ja mahtui loppukaarteessa nousemaan vapaille. Se ei jaksanut kuitenkaan enää petrata ja jäi viidenneksi.

Sähköäijä laukkasi lähtöön. Veeran Poika laukkasi noususta viimeisessä kaarteessa, kun oli kääntänyt vapaalle neljännelle radalle.