Toto76-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto76-1: 4 Littlebro Comery 1,94 %, 8,40 e

Toto76-2: 3 Kielas 13,39 %, 45,50 e

Toto76-3: 6 Ranch Kelly 64,66 %, 64,10 e

Toto76-4: 4 Polara 26,93 %, 206,90 e

Toto76-5: 12 Exuberance 9,12 %, 1019,20 e

Toto76-6: 2 Hachiko De Veluwe 51,18 %, 1369,10 e

Toto76-7: 8 Cash No Limit 52,62 %, 1563,50 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 1563,50 euroa

6 oikein 12,80 euroa

 

Vaihto: 477 950,90 euroa

Derbypäivän rivi alkoi Vermossa yllätyksellä, kun alle kympin avauksessa johtopaikan vallannut Littlebro Comery piti pääkilpailusta karsiutuneiden nelivuotiaiden lähdössä ansioituneemmat ikätoverit takanaan.

Toto76-1: Pienimmällä voittosummalla startannut Littlebro Comery veti reipasta tahtia koko 2100 metrin matkan ja saavutti ajan 12,7a, joka jäi vain kolme kymmenystä Suomen ennätyksestä ja jolla sen oma ennätys parani toista sekuntia.

Derbykarsinnassa tasaisella esityksellä seitsemänneksi jäänyt Littlebro Comery oli vasta kahdeksanneksi eniten merkitty yllättäjä. Viisi tonnnia tuottanut voitto oli sille kauden sekä uran kuudes.

“Karsinnassa se oli muuten ok, mutta se ei mene toisen takana aina ihan tosissaan”, Tommi Kylliäinen huomautti. “Ei se ollut tyhjä, mutta se vaan jätätti selässä, ja kun koitin kääntää kolmannelle radalle, ei se lähtenyt kunnolla etenemään. Tänään kun päästiin keulaan, ei käynyt kyllä mielessäkään, että luovutetaan paikkaa, jos ei sitten loppumatkasta. Ehkä voitto pikkuisen yllätti, mutta tämä on kyvykäs hevonen.”

Viimeisellä takasuoralla toisen radan jonosta kiriin lähteneiden hevosten tehtävä vaikeutui entisestään, kun toisesta ulkoa kolmannelle radalle noussut It Is Express Man ei edennyt ja sen takaa vielä ulommas pyrkinyt BWT Caesar painoi kaarteessa sisäänpäin eikä sen takia ollut ajettavissa. Neljännestä ulkoa tullut Willow Pride kiri lopulta toiseksi, ja suosikki Hotshot Luca kipusi sen perässä kolmanneksi.

Callela Lisbeth oli voittajan takana pitkään täysin kiinni. Littlebro Comery nykäisi hieman viimeisellä satasella, ja kun Callela Lisbeth ei pystynyt heti vaihtamaan rytmiä, se jäi viidenneksi.

 

Toto76-2: Kaarteen jälkeen johtoon edennyt Kielas sai vetää tasaisen sopivaa tahtia ja piti viidenneksi pelatuimpana voittoon tuloksella 26,9/2100 metriä.

“Hevonen oli kyllä hyvän tuntuinen, mutta ainut oli, kun tuossa sata ennen maalia sillä yhtäkkiä ote vähän herpaantui ja se unohti vähän juoksemisen”, Nyyti-Maria Timosen valmentamaa 10-vuotiasta ruunaa ajanut Esa Holopainen kuvaili. “Tuntui, että meneekin ne muut ohi, mutta sitten vedin vetolaput ja se kyllä heräsi uudestaan. Ei se kyllä väsyneen oloinen ollut yhtään.”

Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Hanslankari selvisi sujuvasti toiseen pariin ulos, josta se lähti viimeisen kierroksen käynnistyessä vetämään kolmannen radan jonoa. Se puskutti tasaisesti kärjen tuntumassa ja vyöryi maalisuoralla voittotaistoon, jonka täpärästi hävisi.

Larvan Hurmos mahtui toisen kaarteen jälkeen nousemaan viidennestä sisältä neljänteen ulos. Se pääsi loppukaarteen alussa Hanslankarin taakse kolmannelle radalle, seurasi enempää tilaa saamatta aivan suosikin peesissä ja työntyi viime hetkillä kolmanneksi.

Loppukaarteen alussa Hanslankarin takaa neljännelle radalle noussut Sheikki ja sitä seurannut Tuurin Toivo eivät vauhdin kiihtyessä pystyneet ottelemaan aivan kärkisijoista.

 

Toto76-3: Kohteiden pelatuin hevonen Ranch Kelly ravasi Suomen mestariksi. Juoksu juontui sen osalta jälleen raskaimman kautta, mutta Anne Luttisen 10-vuotias tamma jyräsi silti ylivoimavoittoon ja paransi omissa nimissään ollutta tammojen täyden matkan SE-aikaa lukemiin 11,5a.

Callela Ladyboss kiihtyi parhaiten ja veikin alun niin rapsakasti, että avauspuolikas kellotettiin 1.07,5-vauhtiseksi. Kaarteessa neljänteen ulos päässyt Ranch Kelly lähti takasuoralla parantelemaan asemiaan kolmatta rataa pitkin, mutta William Birdland vastasi sille ja eteni toisessa kaarteessa keulaan, jolloin Ranch Kelly jatkoi toista rataa ilman vetoapua.

Kolmas puolikas oli maltillinen, mutta Ranch Kellyä ajanut Hannu Torvinen löi takasuoralla pökköä pesään ja porukka alkoi repeillä. Ranch Kelly hankki heti yliotteen. Se joutui kiertämään loppukaarteen vielä toista rataa pitkin, mutta tuli tosi vahvasti loppuun asti ja teki suoralla eroa.

Alakynteen jäänyt William Birdland ei suinkaan antautunut, vaan puristi myös hyvin perille ja piti muut kohtalaisen varmasti takanaan. Loppukaarteessa toiselle radalle noussut Callela Ladyboss oli kolmas niukasti ennen Atupemia, joka hyökkäsi takasuoran alussa viidennestä ulkoa ja kiri hyvin.

Suomen Mestaruudesta lisää erillisessä jutussa.

 

Toto76-4: Tähtisprintteri ratkesi kiihdytykseen, kun yli puolet merkeistä kerännyt Välähdys laukkasi pahoin ja ykköshaastaja Polara pääsi sujuvasti keulaan.

Takasuoran aikana kolmannesta parista Polaran rinnalle iskenyt Hullumies heitti haastetta, mutta Antti Tupamäen ruunaruhtinas pinkoi päätöspuolikkaan 18,5:n lukemiin ja kuittasi kymppitonnin mailin kisassa ajalla 21,2a.

Sisällä kolmantena ja toisena matkannut Nopsan Vauhti oli päätösvaiheessa pitkään kiinni kolmossijassa, mutta maalisuora oli sille vaikea ja toisesta ulkoa tasaisesti punnertanut Diktaattori tuli varmasti ennen maalia sen ohi.

Ensimmäisen kaarteen lopussa kolmannelta radalta kuolemanpaikalle päässyt Köppinen ei takasuoralla pystynyt vastaamaan Hullumiehelle ja pilasi kaarteeseen mentäessä laukkaan.

Tähtisprintteristä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto76-5: Suosikiksi pelattu Le Gros Bill eteni 1.09-vauhtisen avauspuolikkaan jälkeen johtoon, rauhoitti menoa ja piti porukkaa kasassa vielä loppukaarteessa. Näin alun rauhassa ottanut ja viidennestä ulkoa viimeisen takasuoran alussa kiriin lähtenyt Exuberance pääsi tulemaan kärjen tuntumaan ennen ratkaisuhetkiä, joka se kiri terävästi.

“Kierros oli 13, ja ajattelin, että se ei ole keulahevosille välttämättä liian kovaa, mutta kerettiin kuitenkin hyvin ja suht helpostikin voittoon”, Markus Dahlström kommentoi. “Sai tuonne ihan kurvin loppuun asti tulla selässä, ja olisi voinut olla pidempäänkin, jos olisi halunnut, mutta ajattelin, ettei jätetä mitään sattuman varaan.”

Exuberance on Ruotsista hankittu 6-vuotias ruuna, joka on kauden tusinasta startista voittanut seitsemän ja ollut kolmesti toinen. Finlandia-päivän kovassa lähdössä tuli epäonnistuminen, ja kesäkuun lopussa Exuberance oli Lahdessa kipeä.

“Sillä oli hengitystietulehdus”, Dahlström täsmensi. “Se hoidettiin pois, ja nyt on alkanut hyvin taas sen jälkeen. Jos terveyttä piisaa, varmaan täälläkin käydään vielä uudestaan, ja toivotaan, että menestys jatkuu.”

Rajussa kiihdytyksessä Ghost Boyn jälkeen johtoon edennyt ja paikan sitten suosikille luovuttanut Ulk Delle Selve sai lopussa myöhään tilaa eikä ehtinyt enää haastaa Le Gros Billiä, joka ei puolestaan mahtanut mitään Exuberancen kiriin ja sijoittui toiseksi.

Alussa pakittanut ja toisen kaarteen aikana takaa kuolemanpaikalle kiertänyt Golden Eleven sinnitteli kärkikolmikosta jääneenä neljänneksi.

 

Toto76-6: Derby päättyi selväksi suosikiksi luotetun Hachiko De Veluwen voittoon, eikä sen suhteen jäänyt mitään jossiteltavaa. Jorma Kontion ajama ruuna joutui juoksemaan lähes koko matkan toista rataa ilman vetoapua, mutta runttasi maalisuoralla silti vuorenvarmasti ykköseksi.

Kahdeksannen kerran kilpaillut Hachiko De Veluwe kuittasi 150 000 euron jättipotin tuloksella 13,3a, joka jäi kaksi kymmenystä sen isoveljen Brad De Veluwen nimissä olevasta ikäluokan 2600 metrin ennätyksestä.

Auton takaa tosi lujaa lähtenyt Lexus Dream pinkoi puolikkaan aikaan 1.08,5. Ohjissa ollut Ari Moilanen merkkasi Jorma Kontiolle toisessa kaarteessa ajavansa keulasta, ja tilanne rauhoittui pitkäksi aikaa.

Loppu tultiin kympin kyytiä, eikä Lexus Dream pystynyt siinä menossa vastaamaan enää Hachiko De Veluwelle. Markku Niemisen valmennettava tuli kuitenkin myös hyvin ja piti varmasti toiseksi.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa neljännestä parista kiriin lähtenyt Gloria Web joutui kiertämään Lovely Alexanderin takasuoralla neljännen radan kautta, mutta jatkoi ilman vetoapua vahvasti perille asti ja ehti täpärästi kolmanneksi täydentäen näin voittajan valmentajan Timo Nurmoksen tallin menestystä.

Lexus Dreamin takaa viimeisellä takasuoralla toiseen ulos vaihtanut Cameron Evo ei jaksanut otella aivan kärkisijoista ja putosi viime hetkillä totostakin. Gloria Webin lisäksi sen perässä tullut Jack Vader työntyi täpärästi Cameron Evon ohi ja sijoittui neljänneksi.

Derbyfinaalista voit lukea lisää erillisestä verkkojutusta

 

Toto76-7: Yli puolet päätöskohteen merkeistä kerännyt Cash No Limit pääsi neljänteen pariin ulos, josta se lähti 2100 metrin kisan puolivälissä kolmannelle radalle. Antti Ojanperän tallin nelivuotiasta ajanut Jorma Kontio tyytyi kiertämään tasaisesti kärkiparin ulkopuolella, ja vauhti kiihtyi uudestaan vasta lopussa.

Kaiken aikaa perässä tullut Honorary Consul iski maalisuoralle tultaessa vapaalle radalle ja haastoi hyvin, mutta Cash No Limit piti pintansa ja voitti ajalla 13,7a/2100 metriä.

“Tosi hyvä. Paljon paremmin oli käsissä ja rauhallisempi, mitä ajoin Lahdessa sillä. Hevonen on mennyt eteenpäin”, Jorma Kontio vertasi. “Vähän joutui väärässä paikassa lähtemään ja kiristä tuli pitkä, mutta hevonen kesti sen hyvin. Tuossa 150 jäljellä tunsi, ettei kukaan tule ohi.”

Antti Ojanperä harmitteli hieman, ettei Cash No Limit yltänyt derbyfinaaliin, mutta hän uskoi sen parantavan jatkossa edelleen ja nousevan pitkälle.

Toisesta ulkoa loppusuoran alussa edellisten perään päässyt An-Valpuri puristi niistä hieman jääneenä kolmanneksi ennen taustalta tosi terävästi lopun kirinyttä Denny Cranea.