Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 9 Lorutyttö 12,20 %, 11,22 e

Toto4-2: 14 Lumi-Oosa 33,56 %, 15,34 e

Toto4-3: 4 Global Solidarity 17,32 %, 44,46 e

Toto4-4: 7 Wille’s Ametist 26,71 %, 82,78 e

 

Vaihto: 74 935,20 euroa

Kuopion maanantairivin ensimmäinen merkki saatiin kylmäveristen pitkän matkan tasoituksesta, jossa Harri Sulku luotsasi Lorutytön päätöskierroksella omille teilleen.

Toto4-1: Viime keskiviikkona pääradalla vieraillut Lorutyttö kilpaili sunnuntaina vielä Kajaanissa, mutta tiheä starttaaminen ei painanut 12-vuotiaan tamman jaloissa.

Hyvän startin 40 metrin pakilta saanut Lorutyttö pääsi nopeasti kärkiryhmän kantaan, juoksi parijonon muodostuessa kolmannessa ulkona ja lähti siitä kiriin reilut 800 metriä ennen maalia.

Lorutyttö liikkui takasuoralla selvästi parasta vauhti ja painui keulaan jo ennen päätöspuolikkaan käynnistymistä. Loppu taittui 1.26:n lukemiin, ja muut jäivät joka askeleella. Koko 3140 metrille neljänneksi eniten merkitty Lorutyttö kirjautti ajaksi 28,5.

“Kuopion rata on varmasti tälle mieleen. On käyty talvella täällä harjoittelemassa, että jaksaisi näin tiheällä välillä startata”, Harri Sulku huomautti. “Kaikki oli Kajaanissakin kunnossa, mutta siellä oli vaan vähän tilanne päällä siinä kaarteessa ja sitten sitä säikähti ja hyppäsi. Harmi se laukka, kun olisi päästy lauantaina kokeilemaan avoimeen tammalähtöön 2600 metrille. Nyt ajetaan ihan tavallinen lähtö.”

Lorutytön kanssa samalta paalulta lähtenyt suosikki Tähtisekki käynnistyi verkkaisemmin, mutta sekin sai pääryhmän kiinni avauskilometrin täyttyessä ja jatkoi Lorutytön perässä.

Tähtisekki aloitti kirinsä viimeisen takasuoran alkupuolella, tuli kolmatta rataa ilman vetoapua tasaisen hyvin perille ja puristi toiseksi ennen Hilipeetä, joka taivaltsi pääosan matkasta toista rataa ilman vetoapua. Hissun Turbo putosi johtopaikalta neljänneksi.

 

Toto4-2: Tammasarjan startti viivästyi varusterikon vuoksi. Tämä haittasi Harri Kotilaisen mukaan suosikiksi pelattua Lumi-Oosaa, mutta 5-vuotias lahjakkuus kiersi silti rehdisti 2000 euron voittoon.

“Se oli täpinöissään ennen lähtöä ja oli sitten aika vetämätön matkalla, mutta hyvä näin”, Harri Kotilainen huokaisi.

Toisen radan jonosta huonosta selästä puolimatkassa reissuun lähtenyt Lumi-Oosa joutui kiertämään koko viimeisen tuhannen ulkona ilman vetoapua, mutta jaksoi puurtaa perille asti ja kukisti toisesta kaarteesta toista rataa ilman vetoapua tulleen Pirttilän Olgan, joka kamppaili myös vahvasti maaliin saakka.

Voittoaika oli sama 28,5 kuin Lorutytöllä kierrosta pidemmällä matkalla. Kasvattaja Markku Lumiahon omistama Lumi-Oosa on juossut yksitoista kilpailua ja voittanut niistä seitsemän.

“Se on siemennetty”, Kotilainen paljasti. “Toivotaan, että on kantava ja pitää ensi vuonna välivuoden. Ajetaan nuo Villimiehet ja Tammaderbyt kantavana, ja hevonen saa sitten aikaa ja kypsyy. Uskon, että se on tälle hyvä juttu.”

Porukan tiivistyessä Pirttilän Olgan taakse toiseen ulos päässyt Valkia seurasi tasaisesti kolmanneksi. Lähtösuoralla lyhyesti laukannut Sopu-Ellu selvisi pian neljänneksi ja etusuoralla Valkian taakse kolmanteen ulos. Se nousi takasuoralla kirikaistalle, muttei pystynyt haastamaan edellisiä. Touhotin taipui keulasta.

 

Toto4-3: Yli puolet kovimman sarjan merkeistä kerännyt Exuberance pääsi Edlancen jälkeen revittelemättä johtoon ja sai rinnalleen Global Solidarityn, joka nosti tempoa toisella kierroksella ja jyräsi lopussa väsymättä ykköseksi.

Edellinen startti kuninkuusraveissa meni pieleen, kun pitkän matkustamisen lisäksi esittelyä joutui odottelemaan liian pitkään. Sitä ennen Global Solidaritylla oli kolmen voiton putki, ja nyt tuli kauden viides osuma.

“Se menee tuosta rinnalta hyvästi, ja olisi voinut antaa mennä reippaampaa jo ensimmäisellä tuhannella, kun se painoi vähän päälle”, Marko Hakkarainen kertasi. “On erikoinen hevonen, mutta pitää joskus ajaa toisellakin tavalla ja antaa helpompia juoksuja.”

Toiseksi eniten pelattu Global Solidarity teki 2100 metrillä ajan 14,5a. Exuberance jäi lopulta kolmanneksi, kun myös Elliot Web ohitti sen.

Elliot Web kävi ensimmäisen takasuoran lopussa jo kärkiparin ulkopuolella, mutta paikka johtavan rinnalla ei ollut tarjolla, Tuomas Pakkanen peruutti kaarteessa neljänteen ulos.

Kierrosta myöhemmin kävi tuurit, sillä Elliot Web pääsi etenemään päätösvaiheessa kiertelemättä toiseen ulos ja sai tulla siitä vapaasti.

 

Toto4-4: Suosikiksi pelattu Wille’s Ametist pääsi kaarteessa Carmalt Mustangin edelle keulaan, sai vetää rauhassa ja hallitsi 1.13-vauhtista lopetusta mielin määrin. Ajaksi tuli 16,4a/2100 metriä.

“Hevonen rauhoittui hyvin siihen piikkiin menemään, niin kyllä meillä oli koko matkan ajan pullat hyvin uunissa”, Meri Aliklaavun valmentamaa 7-vuotiasta ruunaa ajanut Santtu Raitala myhäili. “Tämä teki ainakin tänään kaiken oikein. Lähti kovaa matkaan, rauhoittui hyvin matkalla ja lopussa teki sen verran eroa, mitä tarvi. Tuntui, että sillä maalissakin oli vähän vielä voimia jäljellä.”

Carmalt Mustang nousi loppukaarteessa toiseen ulos, mutta tie pysyi sielläkin tukossa. Se palasi suoralla takaisin sisälle ja työntyi vauhdin kiihtyessä voittajan perässä toiseksi ennen toiselta ilman vetoapua hyvin tsempannutta Phantom Smithiä.