Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto5-1: 9 Mr Reddington, 51,48 %, 1,21 euroa
Toto5-2: 1 M.T. Jerebko, 2,21 %, 37,91 e
Toto5-3: 12 Suven Sametti, 67,84 %, 45,32 e
Toto5-4: 7 Feeling Dream, 36,51 %, 53,37 e
Toto5-5: 2 William Pine, 32,85 %, 67,55 e

Vaihto: 81 380,86 euroa

Marko Hautamäen toinen esiintyminen M.T. Jerebkon rattailla päättyi huomattavasti ensimmäistä kertaa paremmin, kun HPL-tuomio kehittyi yllätysvoitoksi maanantaina Seinäjoella. Kohteensa vähiten pelattu M.T. Jerebko oli voittajanimi edellisen kerran toukokuussa 2018.

M.T. Jerebko kisasi lyhyen matkan ryhmäajossa. 10-vuotias sai nappijuoksun sisäradalla, ja kun suosikki Maize ei lopussa ollut keulassa enää terävimmillään, kuittasi M.T. Jerebko kalkkiviivoilla ohi. Voittoaika oli 13,9aly.

”Kaustisella hevonen oli aivan ok. Siellä kengät otettiin pois, ja tuli laukka. Se kisa meni siihen. Laukka ei ollut sen kummemmin kenenkään vika, tehtiin vain vääriä ratkaisuja”, Marko Hautamäki muisteli voittajahaastattelussa viime starttia. ”Hienoa, että saatiin nyt omistajillekin balsamia haavoihin, kun viimeksi meni huonosti.”

Mira Tuomimaa vuokrasi kilpailuoikeuden Sari Liitiältä maaliskuussa ja on toiminut siitä lähtien myös ruunan valmentajana.

”Omistajahan sen kanssa on aikoinaan tehnyt jo kovan työn. Hän hevosta meille tarjosi, kun hänellä oli muita hommia, ja meillä oli hevonen hakusessa. “Jere” tuli meille, ja sen kanssa on vähän töitä tehty”, Mira Tuomimaa aloitti. ”Pari epäonnistumistahan tuossa tuli ensin. Jyväskylässä tuli raskas reissu, ja Kaustisella oli omaakin mokaa, kun lähdettiin sillä meiningillä, että kaikki tai ei mitään, ja se rulli sitten yli. Marko sanoi sielläkin, että oli sitten tautisen hyväntuntuinen hevonen.”

M.T. Jerebkon ykköstila oli Sastamalassa harrastavalle Tuomimaalle ensimmäinen valmentajana.

”Jerebko on niin herrasmies kuin olla jo voi. Kotioloissa se on ihan unelma. Välillä miettii, että onkohan se kipeä, kun on niin rauhallinen ja nuokkuu. Valjaat kun sille laittaa, kotonakin se piristyy kummasti. Se on niin hieno hevonen kaikin puolin, ja fiilikset ovat ihan sanoinkuvaamattomat!”

M.T. Jerebko sai uuden kaverin Sastamalaan muuttaessaan, ja liekö se sitten piristänyt ruunan voittoiskuun?

”Sellainen juttu meillä on omistajan paikkaan verrattuna, että meillä hevonen on melkeinpä siellä pihatossa aina, kun viihtyy siellä. Se asustelee tyttöystävänsä (Malaguena) kanssa siellä. Varustemuutoksia kokeiltiin myös, ja ainakin tuntuu toimivan, kun vähän lappuja vaihdettiin.”

Perttuselle tupla

Tammasarjassa yksin 80 metristä matkaan lähtenyt Suven Sametti kiersi parastaan antamatta kaikki. Valmentaja-ohjastaja Tapio Perttunen väläytti, että ryminällä kohti tammahuippuamme nouseva 6-vuotias Suven Sametti saatetaan nähdä kuningatarkisassa jo tänä vuonna.

”Takasuoralla kun keulaan pääsi, se hiljensi, kun ei tee täyttä totta keulassa. Voitto oli varma, sai passailla lopussa. Kaikki jos on kohdillaan, ja hevonen kunnossa, ei ole poissuljettua, vaikka oltaisiin täällä loppukesästä”, Tapio Perttunen näki.

Perttusen iltapuhde Seinäjoella oli sataprosenttinen, kun myös tallin toinen osallistuja William Pine voitti. Se kisasi illan kovimmassa lämminveriryhmässä, joka ravattiin 1600 metrin matkalla.

Viidentoista hevosen ryhmäajo oli Jouko Paavolan valmennettavien juhlaa. Feeling Classy hehkutti kiihdytyksessä keulaan ja laski myöhemmin tallikaveri Feeling Dreamin eteensä. Feeling Dreamin ajoissa hankkima etumatka toi sille helpon ykköstilan ennen tallikaveria.

Amatööriohjastajien SM-osalähdössä Juha-Pekka Ahonen ajoi Mr Reddingtonin parhaaksi. Ahonen myös valmentaa voittajaruunaa.