TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 4 Inaccessible, 6,51%, 8,80 euroa

T5-2: 6 King Of The North, 35,18%, 18,76 €

T5-3: 3 Selanne, 14,43%, 118,86 €

T5-4: 5 Vokkeni, 34,80%, 160,19 €

T5-5: 5 Nu Del, 37,42%, 196,04 €

Vaihto: 95 698,66 €

Viime syksynä Matti Lammelan valmennukseen siirtynyt Selanne on aloittanut uudelta valmentajalta käsin hienosti.

6-vuotias ruuna oli ennen tiistaita voittanut ainoastaan kerran urallaan. Tuo täysosuma tuli Hannu Korven valmennuksessa viime kesänä, kun Selanne paineli Ruotsissa Mantorpin radalla mailin aikaan 13,0. Suomessa voitot olivat kuitenkin kiertäneet.

Viitteitä tulevasta menestyksestä saatiin jo ruunan kilpailtua ensi kertaa Lammelan valmennuksesta reilu viikko sitten Seinäjoella. Silloin hevonen sijoittui toiseksi, kun Taigo Blessed hallitsi keulasta.

Tiistaina Tampereella Juha Länsimäki tarjosi ohjastettavalleen jälleen nätin reissun sisäradalla. Keulaan edennyt Micro Queen luovutti johtopaikan kierros jäljellä takajoukoista kohti kärkeä viilettäneelle Madam’s Viggo Boylle. Niinpä Selanne jäi kolmanteen sisälle, mutta sai sopivasti maalisuoran alussa kiritilaa ja lähti tavoittamaan kärkihevosta.

Voittomatsissa nähtiin kaksi Länsimäkeä, sillä Madam’s Viggo Boyta ohjasti Jonny Länsimäki, joka on Selannetta ohjastaneen Juha Länsimäen poika. Tällä kertaa kokemus vei voiton, kun vanhemman Länsimäen ajokki kiri viime hetkellä niukasti ykköseksi.

”En hirveästi satsannut kiihdytykseen. Iikalla (Nurmonen, Micro Queen) oli aika päättäväinen ote, niin ajattelin, että menköön nyt. Ajattelin, että näin kylmällä ilmalla kaikki turhat revittelyt voivat kostautua”, Juha Länsimäki kertasi kisan ensimetrejä voittajahaastattelussa. ”Iikka antoi meidän pojalle sitten keulan, ja olen monesti ajanut Madam’s Viggo Boyta, joten tiedän sen olevan hyvä hevonen. Toivoin vain, että Iikka pystyy seuraamaan sitä mahdollisimman pitkään. Niinhän meille tuli kiriluukut tuossa 300 metriä jäljellä.”

Viime syksynä tapahtuneen valmentajanvaihdoksen taustalla oli kauppa, jonka myötä Selanne siirtyi Jenkki Tallin omistukseen. Kimpalla on useita muitakin hevosia omistuksessaan. Niistä menestynein on Lovely Secret, ainakin toistaiseksi, mutta kasvamassa on myös tulevaisuuden lupauksia.

Jenkki Talli muodostuu kahden pariskunnan muodostamasta nelikosta. Toinen pariskunnista on valmennuksestakin vastaava Lammela ja hänen vaimonsa, toinen taas euralainen Mikko Haavisto puolisoineen.

”Kai tämä menestys on jossain määrin odotettuakin, vaikka eihän sitä tiedä koskaan ennen kuin on viivalla, mutta hyväntuntuinen hevonenhan se on ollut koko ajan. Olemmekin vähän ihmetelleet, että on ihme, jos tämä ei mihinkään mene”, Haavisto sanoo. ”Kai se maisemanvaihdos joskus piristää vanhoja hevosia.”

Lammela komppaa kimppakaveriaan ja kertoo, ettei menestys tullut yllätyksenä.

”Se oli sellainen kuin pitikin”, valmentaja toteaa. ”Ei sen kanssa ole periaatteessa tehty mitään ihmeellistä. Se on ollut ihan vetotreenissä. Ehkä se on vain hiukan myöhäisempi malli, että on aikuistunut loppuvuodesta.”

Ruunan emä on yli 200 000 euron voittosumman kerännyt huipputamma Phoenix Hornline. Selanteelle euroja on radalta sen sijaan kertynyt reilut 16 000 euroa, josta se keräsi lähes puolet ensimmäisellä kilpailukaudellaan 2-vuotiaana. Valmentaja uskoo, että hevosen tili ei kuitenkaan ole vielä täynnä.

”Nyt se on treenannut tosi hyvin. Meillä on odotuksia siitä vielä eteenpäinkin. Vermon Talvicup on mietinnässä, että se voisi olla seuraava mahdollinen kisa.”

Treenari kertyy hevosen myös rauhoittuneen selvästi uusissa maisemissa.

”Se oli aika virkeä meille tullessaan. Rauhoittuminen voi tietysti olla yksi syy, että nyt on alkanut pärjäämään. Kotona se on tosi kiva hevonen ja hyväajoinen. Erittäin miellyttävä kaveri.”