TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 4 Malakki, 4,34%, 9,72 euroa

T5-2: 4 Jadira Web, 28,33%, 45,20 €

T5-3: 5 Vixeli, 39,91%, 82,74 €

T5-4: 2 Delightful Moment, 26,63%, 163,62 €

T5-5: 3 Cazador, 28,72%, 253,07 €

Vaihto: 78 337,70 €

Mikkelin T5-pelin avauskohde tarjosi jännittävän maalisuoran taiston, jonka voittajaksi kiri alkuun laukannut Malakki. 

Enintään 8500 euroa tienanneiden kylmäveristen ryhmäajossa kolme hevosta oli kerännyt leijonanosan T5-pelijakaumasta. Näistä Hannu Torvisen ohjastama Essin Säväys painui keulapaikalle torjuttuaan kiihdytyksessä velipoika Jukan ohjastaman Huimannin, joka laskeutui johtavan kantaan. Kakkossuosikiksi luotettu Varma-Konsti puolestaan laukkasi kiihdytyksessä ja putosi kauas porukan hännille. Ensimmäiseen kurviin mentäessä väärälle askellajille pomppasi myös yllätysosastoon lukeutunut Malakki.

Avauspuolikas venähti 25-vauhtiseksi, mutta sen jälkeen Essin Säväys sai laskea tempoa selvästi.

Matkaa taitettiin alun jälkeen tasaiseen tahtiin aina viimeiselle takasuoralle asti, kunnes parijonosta aloiteltiin kirejä. Kolmannelle radalle lähti ensimmäisenä Vexi, jonka vetoavusta nauttinut Huivikas nousi viimeisessä kaarteessa jo neljännelle, ja tätä seurasi alun laukkaa paikannut Malakki.

Vielä kaarteen pohjassa Eero Hyötyläisen ja Malakin tehtävä näytti hyvin vaikealta, mutta 9-vuotias ruuna kiri hurjasti viime metrit ja haastoi kärjessä matkanneet hevoset. Essin Säväys tsemppasi keulassa, ja Huimannikin sai mahdollisuuden johtavan takaa. Ulkoa kirinyt Malakki kuitenkin ehti vielä samaan rintamaan ja maalikamera todisti sen ylittäneen maalilinjan ensimmäisenä huiman juoksun päätteeksi.

”Oltiin jo päästy hyvälle mallille, mutta sitten se teki sen ihan ykskaks, en osannut enää odottaa sitä”, Hyötyläinen kommentoi alun laukkaa radan voittajahaastattelussa. ”Ei ollut usko sillä lailla mennyt. Ajattelin, että kyllä me pikkurahaa saadaan. Ja hännillähän on helpoin ajaa, kattella mitä muut tekee. Tämä on sellainen hevonen, joka tulee juosten maaliin.”

Hyötyläinen osti Malakin hevosen ollessa kaksivuotias. Hän on toiminut Tuokkolan Touhon pojan valmentajana ja ohjastajana koko ruunan kilpauran ajan. Tiistain voitto oli Malakille uran yhdeksäs.

”Ainahan voitot mukavalta maistuvat, ei sitä voi kieltää. Ne ovat niin kysyttyjä, että niitä on vaikea saavuttaa”, kotimatkalta tavoitettu Hyötyläinen myhäili tyytyväisenä. ”En osannut voittoa ajatella, kun siinä oli niin paljon hevosia. Joutui neljättä ja viidettä rataa tulla, niin en osannut sanoa, mikä sijoitus oli maalissa, kun se tilanne tuli niin nopeasti.”

Kotiradallaan voiton ohjastanut Hyötyläinen kertoi keskittyneensä itse ajohommiin hiittien ja kilpailujen muodossa, joten kiitokset Malakin vireestä lähti hänen pojalleen Terolle, joka on vastannut viime aikoina pääasiassa ruunan treenaamisesta.

”Malakki on pikkaisen vilkas ruuna. Ei se niin vilkas ole kotona, mutta radalla se tahtoo olla yli-innokas varsinkin lämmitellessä. Kyllä sen kanssa pärjää, on se rauhoittunut paljon siitä mitä se oli nuorena.”

Muissa T5-lähdöissä ei suuria yllätyksiä nähty.

Illan kovimmassa kylmäverikoitoksessa odotettiin mielenkiintoista kaksintaistoa tauolta palanneen Vixelin ja kautensa reilut kaksi viikkoa sitten avanneen Vaelluksen välillä. Jälkimmäinen kuitenkin laukkasi heti ensimetreillä, ja Tapio Perttusen ohjastama ja valmentama Vixeli runttasi johtavan rinnalta ykköseksi ennen keulasta hyvän vastuksen tarjonnutta Virin Vihtoria.

7-vuotias Vixeli on yksi mielenkiintoisista suomenhevosnimistä seurattavaksi tänä vuonna. Parin vuoden takainen derbykakkonen kellotti vuoden ensimmäisessä kisassaan ajan 27,1ke.

Enintään 29 000 euroa tienanneiden lämminveristen kisassa sen sijaan juoksunkulku sujui käsikirjoituksen mukaan ja nähtiin Torvisen veljesten ohjastamien suosikkien mittelö voitosta. Isto Kuisman treenaama ja Jukka Torvisen ohjastama Delightful Moment piti keulapaikalta Hannu Torvisen ajaman Pica-Pica Oakin niukasti mutta varmasti takanaan.

Timo Korvenheimon valmentama Jadira Web otti vakuuttavan voiton johtavan rinnalta. 4-vuotias tamma kellotti Nuorten sarjassa voittoajaksi 18,4ke. West Breeding Oy:n kasvattama ja omistama Jadira Web on aloittanut uransa hienosti voitettuaan molemmat starttinsa.

Päätöskohteessa Teuvo Nikulaisen valmentama Cazador otti alun ulkoratojen kiertelystä huolimatta jo neljännen peräkkäisen voittonsa uudella ennätyksellään