TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1; 4 Com Tuff, 32%, 1,36 euroa

T5-2: 8 Roseland, 23,14%, 4,66 €

T5-3: 6 Mascate Match, 90,52%, 4,78 €

T5-4: 3 Moonlight Velvet, 7,34%, 39,45 €

T5-5: 1 She Rains, 47,04%, 42,10€

 

Vaihto: 83 052,44 €

Tuore derbysankari oli jälleen aivan omaa luokkaansa, kun Lappeenrannassa ratkottiin Villinmiehen Tammakilvan finalistit. Karsintalähdöt olivat T5-pelin neljä viimeistä kohdetta.

T5-1: Viime startissaan ensimmäisen voittonsa Suomen maaperällä saavuttanut Com Tuff jatkoi vauhtiin päästyään voittojen tiellä.

Alussa Antti Teivaisen ajokki lähti reippaasti matkaan, mutta aivan omaa vauhtiaan kiihtyi kuutosradalta Delightful Moment. Jukka Torvisella ei kuitenkaan ollut aikomusta ajaa keulapaikalta, ja ensimmäisenä paikan ehti hakemaan Capo The Amour.

Johtopaikka oli kuitenkin haluttua tavaraa. Sinne pyrkivät niin Com Tuff kuin Bean Dead Certkin, ja hetken aikaa takasuoraa paineltiin urku auki. Jälkimmäinen sinne lopulta eteni, mutta Com Tuff ei luovuttanut. Se jyräsi rajulla esityksellä voittoon johtavan rinnalta, vaikka takajoukoissa matkannut ja voimansa loppuun säästänyt Finsweden kirikin hyvin.

”Mielestäni hevonen teki tänään oikein tosi hyvän juoksun. Vähän pelkäsin, miten nämä kosteat olosuhteet sille käyvä, mutta Antti kehui kovasti hevosta, sanoi vetolappujen toimivan tälle hyvin”, Com Tuffin valmentaja Matias Salo jutteli voittajahaastattelussa. ”Tosi raamikas ja hyväsukuinen hevonen. Ei ole ehkä vielä ihan löytänyt parasta itseään, mutta kaksi viime lähtöä ovat olleet tosi hyviä, joten toivotaan, että se jatkaisi tällä tiellä.”

T5-2: Illan pääpelin toinen kohde avasi Villinmiehen Tammakilvan karsinnat lämminveristen osalta.

Keulapaikalle kiiruhti Pekka Korven ohjastama ja valmentama Arctic Emma. Sen takaa sai paikan ykkösradalta startannut Mickan.

Pian johtavan rinnalle ilmestyi Jonna Irrin valmennettava, kun Antti Teivainen kierrätti Arctic Dessertin kolmannen kautta toisen radan veturiksi.

Viimeisellä takasuoralla takapareista lähti kiriin Roseland, joka tulikin kovalla vauhdilla, ja sai otteen keulahevosesta maalisuoran alussa. Maiju Petriläisen valmennettava otti vakuuttavan Arctic Dessertin ja Arctic Emman täydentäessä totokolmikon.

”’Hevonen oli tänään hyväntuntuinen, mutta toisaalta pientä sairastaukoa oli alla, eikä hevonen ollut ilmeisesti ihan mieleinen treeneissä”, Roselandin kuskina toiminut Santtu Raitala tiesi. ”Tietysti jossain vaiheessa piti lähteä tekemään ratkaisuja, kun olimme siellä takajoukoissa. Takasuoralla heti, kun hevosen käski kiriin, se liikkui vahvasti. Ajattelin, että jos tämä kestää perille asti, hevonen on tosi vahvoilla, ja se kesti hienosti.”

T5-3: Kierroksen itseoikeutettuna pankkina startannut tuore derbyvoittaja Mascate Match esitteli taas ylivoimaansa.

Pekka Korpi ei lähtenyt väkisin hakemaan keulapaikkaa, jossa ravasi derbykarsinnassa ja –finaalissakin vastassa ollut Muckelymimmy. Massi ravasi toisella ilman vetoapua, kunnes ohjastaja antoi luvan lisätä pökköä pesään.

Massi teki työtä käskettyä. Se nujersi johtohevosen vastarinnan vaivatta ja karkasi samassa muulta porukalta. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä, kun Raviliiga-Travliga HIFK:n supertamma jätti muut kymmenien metrien päähän.

Lukuisista suurkilpailuvoitoista huolimatta Pekka Korpi ei ole koskaan voittanut Villinmiehen Tammakilpaa, mutta tänä vuonna siihen on loistava mahdollisuus.

”Ihan normaalin oloinen oli, ei mitään erikoista”, Korpi tuumi Mascate Matchin suorituksesta. ”Hevonen on saanut olla helpommalla derbyn jälkeen, ja mielestäni se on palautunut ihan ok. Ennen finaalia annetaan kevyttä liikettä ja ajetaan kerran vähän reippaammin. Se on saanut aika paljon startteja nyt, pitää vähän säästellä. Ei tarvitse hirveästi treenata, kyllä tämä ihan kohtalaisesti menee.”

T5-4: Todella tasaisen lähtökiihdytyksen myötä ensimmäiseen kurviin mentiin leveässä viuhkassa, joka kuitenkin asettui nopeasti parijonoksi, kun Self Taught Beauty haki keulapaikan itselleen. Jukka Torvisen taktiikkana oli kuitenkin jälleen kokeilla johtavan takaa, joten keulaan eteni Galway Girl.

Juho Ihamuotilan valmentaman hevosen komennossa mentiin aina viimeisen kaarteen alkuun saakka, kunnes Galway Girl laukkasi yllättäen johtoasemasta. Samaan aikaan laukkasi myös Self Taught Beauty, joka oli toisessa sisällä, mutta kuitenkin hieman johtavasta jääneenä. Vielä Next Hopenkin sorruttua väärälle askellajille, aukesi Santtu Raitalan ohjastamalle Moonlight Velvetille kirikaistat, ja tamma spurttasi selvään voittoon.

”Meille tietysti kävi siinä kohtaa mukavia asioita, kun vastustajille kävi harmittavia epäonnia. Olimme pikkuisen tukalassa asemassa, mutta äkkiä tilanteet muuttuivat niin, että meillä olikin oikein mukavat asetelmat”, Raitala kertasi viimeisen kurvin tapahtumia. ”Hevonen teki tänään oikein hienon juoksun. Pitkään mietimme, että lähdemmekö ollenkaan karsimaan, kun tämä on tosi pitkän matkan päässä, mutta lopulta päädyimme lähtemään ja se oli onnistunut ratkaisu.”

T5-5: Aiemmissa karsintalähdöissä keulapaikan pois luovuttanut Jukka Torvinen päätti, että viimeisessä on aika kokeilla ajaa johtopaikalta. Taktiikan mahdollisti ykkösradalta lähteneen She Rainsin lähtönopeus, jonka avulla johtopaikka irtosi helposti.

Anne Kankaan valmennettava hallitsi lopulta juoksun jokaista metriä vaivatta ja otti oikein varman voiton.

Johtavan rinnalta urhean esityksen teki African Queen, jonka oli kuitenkin tyytyminen kolmossijaan, kun Believe Your Dream seurasi toiseksi, ja toi edes vähän balsamia Juho Ihamuotilan haavoihin, jotka Galway Girlin laukka jätti.

”Saatiin keula pidettyä varmasti, ja lähtökohtana meillä oli, että siitä ajetaan. Hevonen on ollut pitkään hyvässä kunnossa, joten ei tarvinnut sitä empiä.”, Torvinen kertoi taktiikastaan. ”Tämä on ollut aina tosi lahjakas, mutta sillä on ollut pieniä juttuja, joita on jouduttu hoitamaan. Sillä on ehkä joku startti ollut ei niin hyvä, mutta tänään se oli oikeinkin hyvä. Meillä jäi kaikki oljenkorret käyttämättä.”

Muutettu otsikkoa 17.9. klo 21.06: Lisätty tieto Mascate Matchin lähtöradasta finaalissa.

Juttua muutettu 18.9. klo 11.22: Korjattu Arctic Dessertin valmentaja Pekka Korvesta Jonna Irriksi.

Villinmiehen Tammakilvan finaali 26.9.

1. Moonlight Velvet

2. Roseland

3. Mascate Match

4. She Rains

5. Adanna

6. Believe Your Dream

7. Arctic Emma

8. First Class Lady

9. Arctic Dessert

10. Brave Dame Vivian

11. Muckelymimmy

12. African Queen