Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 10 Minskaus 13,08 %, 6,72 e

Toto5-2: 7 Samurai Comery 38,15 %, 9,78 e

Toto5-3: 2 Ranch Quijote 68,72 %, 11,86 e

Toto5-4: 9 Gute Band 8,00 %, 73,93 e

Toto5-5: 3 Piskon Pouta 13,24 %, 189,40 e

 

Vaihto: 93 855,72 euroa

Esa Holopaiselle illan toisen voiton tuonut Minskaus kukisti Joensuun pääpelin avauskohteen kirikamppailussa suosikiksi luotetun Nuga Rolsin.

Toto5-1: Isoimmilla numeroilla kilpaillut kaksikko pääsi etenemään neljänkympin pakilta toista rataa pitkin niin sujuvasti, että Minskaus eteni johtoon ensimmäisellä takasuoralla ja luovutti paikan sitten jo toisen kaarteen alkupuolella Nuga Rolsille.

Järjestys vaihtui uudestaan loppusuoralla, kun 300 metriä ennen maalia toiselle radalle päässyt Minskaus työntyi 1.24-vauhtisessa päätöksessä vähän edelle.
Neljänneksi eniten pelattu Minskaus ravasi 2180 metriä aikaan 28,7, joka on jo alkuvuodesta neljästi startanneen 10-vuotiaan tamman kauden paras noteeraus.

Herkko ja Seppo Happosen kasvattaman Minskauksen omistavat Minnariitta Kärkkäinen, Marke Lempinen ja Hannu Pitkänen, joista viimeksi mainittu vastaa valmentamisesta. Ohjissa ollut Esa Holopainen voitti jo alkupään lähdöissä Triple Raylla.

Ensimmäisen kaarteen kolmatta rataa kiertänyt Virel pudotti takasuoralla pääjoukon perälle, nousi kierrosta myöhemmin selkään kolmannelle radalle ja puristi lopussa kärkiparista jääneenä kolmanneksi.

Kolmannesta sisältä hieman jäänyt Tähti-Elmeri seuraili neljänneksi.

Ensimmäisen kaarteen lopulla toiselta radalta laukannut Milsger tavoitti pääryhmän puolimatkassa ja lähti seuraavaan kaarteeseen heti kolmannelle radalle. Se ei jaksanut puurtaa enää täysillä perille ja oli viides.

 

Toto5-2: Kuopio Stakesiin tähtäävä nelivuotias Samurai Comery oli omaa luokkaansa. Jo viime kaudella tärkeimpien ikäluokkakisojen finaaleihin selvinnyt ori eteni johtoon ensimmäisen kaarteen lopussa ja hallitsi sitten mielin määrin.

Heikki Korhosen valmentamaa Samurai Comerya ajoi Jukka Torvinen, jolle täysosuma oli Holopaisen tavoin raveissa toinen. Ensimmäisen toi Sly Queen.

Suosikiksi pelattu Samurai Comery pinkoi päätösvaiheen kympin pintaan ja taittoi koko 2140 metrin matkan aikaan 15,8a. Varaakin tuntui jäävän, vaikkei sen oma ennätys ole kuin hieman toista sekuntia kovempi.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Edfromed puristi reilusti hävinneenä rehdisti toiseksi.

Kolmannesta sisältä sujuvasti tullut Livi Mystery punnersi kolmanneksi. Sitä ajoi ennakkotiedoista poiketen Tuomas Pakkanen.

Samurai Comery vakuutti Hevosurheilun nimikkolähdössä. Kuva: Anu Leppänen

Toto5-3: Kohteiden pelatuin hevonen Ranch Quijote pääsi kiivaimman kiihdytyksen jälkeen etenemään vapaasti johtoon, sai vetää matkalla täysin rauhassa ja piti muut 11,5-lopetuksessa varmasti kurissa.

Valtakunnallista ajajaliigaa johtava Santtu Raitala luotsasi Miika Tenhusen valmentamaa 6-vuotiasta Ranch Quijotea, joka kirjautti 2640 metrillä ajan 18,6a. Se on kilpaillut vasta 15 kertaa, mutta voittoja on jo seitsemän.

Alussa keulaan kiiruhtanut ja paikan suursuosikille luovuttanut Sara Journey nousi viimeisellä takasuoralla turhaan ulommas.

Sitä sisällä seurannut Jasmine Zon sai edetä näin kiertelemättä ja kirikin lopun niin terävästi, että hävisi voittajalle vain valjakonmitan.

Jasmine Zonin takana sisärataa juossut Wild Bloom työntyi siitä jääneenä loppuhetkillä kolmanneksi, kun takasuoralla toisesta ulkoa kiriin kääntänyt voittajan tallikaveri Cameleo Press ei jaksanut puristaa ihan täysillä maaliin asti.

 

Toto5-4: Antti Ojanperä voitti ravien ensimmäisen lähdön uransa aloittaneella 3-vuotiaalla Silenos Deanstonilla. Lämminveristen avoimesta lähdöstä talliin tuli kaksoisvoitto, kun Santtu Raitala nappasi heti perään toisen ykkösen Gute Bandilla ja valmentajan itsensä ajama Ronzon Face oli hyvä toinen.

Vahvan rutiinin omaavien hevosten lähdössä nähtiin yllättävän paljon laukkoja. Sisältä lähtenyt suosikki Tapiro Jet ei pystynyt vastaamaan kiihdytyksessä Ronzon Facella ja kompuroi kaarteen alkupuolella laukalle, kun Tapio Perttunen pyrki ilman sekkiä juosseella oriilla toiselle radalle. Samaan aikaan laukkasivat myös Caddie Jo sekä Kalle Kalas.

Kaarteen kolmatta rataa kiertänyt Minto’s Don Juan päätyi etusuoralla toiselle radalle ilman vetoapua, josta se laukkasi takasuoralla, kun vaikutti olevan jo vähän vaikeuksissa.

Takarivistä lähtenyt Gute Band selvisi muiden laukkaillessa tallikaverin taakse, mahtui loppukaarteeseen mentäessä nousemaan toiselle radalle ja erkani maalisuoralla omille teilleen niin ilmavasti, että Santtu Raitala ilmaisi ilonsa näyttävällä tuuletuksella.

Kolmanneksi eniten pelattu Gute Band kellotutti päätöspuolikkaan niukasti alle kympin lukemiin ja teki 1640 metrillä ajan 13,2a.

Ronzon Face piti selvästi hävinneenä toiseksi ennen Exuberancea, jonka takasuoralla terävästi alkanut kiri hiipui hieman loppua kohden.

 

Toto5-5: Ilta päättyi kylmäveristen kovaan tasoitukseen, jossa kotiradan tamma Piskon Pouta jätti nimekkäät vastustajat lopussa selvästi taakseen.

Viime kesän kuningatarkilpailussa kolmanneksi sijoittunut Piskon Pouta kilpaili sen jälkeen viime kaudella vain kerran joulukuussa ja tuli taas melko pitkältä tauolta. Se ei kuitenkaan näkynyt otteissa, kun 9-vuotias tamma sai menoluvan loppukaarteeseen mentäessä.

Tasaisen reippaassa menossa kolmantena seuraillut Piskon Pouta vaihtoi viimeiselle takasuoralle mentäessä edellä menneen Limuskan mukana toiseen ulos, iski päätöspuolikkaan käynnistyessä kiriin ja ratkaisi jo loppukaarteessa.

Kolmanneksi eniten pelattu Piskon Pouta pisteli lopun 23,5:n lukemiin ja teki koko 2160 metrillä ajan 25,8. Mari Rautiaisen valmentamaa tammaa ajoi Kimmo Määttänen, josta tuli jo illan neljäs kahteen täysosumaan yltänyt ohjastaja. Ensimmäisen Määttäselle toi Victorious.

Harvassa letkassa kuudentena matkannut Pauhis kävi aina välillä toisella radalla, muttei pystynyt tasaisen kovassa vauhdissa parantamaan.

Kun se toiseksi viimeisessä kaarteessa lähti taas ulommas, moni muukin teki pian saman ja Pauhis jatkoi hankalissa asemissa. Pauhis runnoi tapansa mukaan kuitenkin väkivahvasti perille ja työntyi viime hetkillä toiseksi.

Piskon Poutaa matkalla seurannut Iikori ei pysynyt kirivaiheessa tämän mukana, mutta pinnisti kolmanneksi ennen vetotöistä huolehtinutta Vuvuzelaa, joka jäi alakynteen jo takasuoralla. Sitä silloin haastanut Limuska ei jaksanut kylläkään otella lopulta totosijoista.

Antti Ojanperän tallin korkeimman tason hevoset jäivät lähdöstä pois, mutta Raggari oli mukana ja nousi pelaajien papereissa suosikiksi.

Raggari peesaili Pauhista ja tuli sen tuntumassa maaliin asti. Se ei päässyt yrittämään täysin sujuvasti ja joutui tyytymään viidenteen sijaan.