Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Mopoheikki 50,99 %, 2,10 e

Toto5-2: 11 Nemea Facade 41,06 %, 3,40 e

Toto5-3: 2 Rupeltaja 16,46 %, 11,10 e

Toto5-4: 6 Gresille Boko 33,58 %, 13,50 e

Toto5-5: 6 I One 6,97 %, 62,00 e

 

Vaihto: 81 729,20 euroa

Killerin tiistaikohteiden pelatuin hevonen Mopoheikki lunasti odotukset ja nappasi tämän vuoden puolella jo neljännen täysosumansa.

Toto5-1: Eturivistä oli poissa neljä hevosta, joten ysinumerolla kilpaillut Mopoheikki joutui lähtemään sisäradalta. Teemu Okkolin pääsi valmennettavallaan nopeasti pois loukkupaikasta ja sai asemat kolmannesta parista ulkoa, josta käänsi toiseksi viimeisessä kaarteessa selässä kolmannelle radalle.

Loppukaarteen puolivälissä tuli aika iskeä omaan kiriin, ja Mopoheikki teki sen tehokkaasti. Se hankki maalisuoran alussa hetkessä yliotteen ja piti sen puolen mitan erolla, vaikka myös johtanut Teppana sekä sen takaa sisäkentän ohituskaistalle kääntänyt Sissin Sisu tulivat 27,5-vauhtisen päätöspuolikkaan ratkaisuhetket vahvasti.

“Kun käänsin selästä, vähän tuntui kuin olisin lämminverisen kääntänyt”, Teemu Okkolin naurahti. “Piti pikkaisen hollaillakin, kun lähti vähän turhankin kovaa.”

“Tekeminen on tosi helppoa tälle hevoselle, ja mun mielestä tässä on pykäliä vielä vaikka kuinka paljon, kun päästään vielä vähän treenaamaan.”

Vermossa viime viikolla syntynyt ennätys 29,6a pysyy edelleen voimassa. Tämänkertainen voitto tuli 2140 metrillä ajalla 30,5a.

Sissin Sisu pystyi ohittamaan Teppanan ja nappasi kakkosrahat. Muut putosivat maalisuoralla lähituntumasta.

 

Toto5-2: Pelatuin kaksikko otti lopussa tiukasti yhteen ja karisti muut kannoiltaan. Ensimmäisen takasuoran lopussa johtoon edennyt Local Time pani tiukasti kampoihin, mutta viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa rinnalle iskenyt suosikki Nemea Facade runttasi 12,5-vauhtisessa päätöksessä väkisin Jarmo Saarelan ajokin edelle.

“Tuntui tosiaan, että meillä oli loppusuoran alkuun niin paljon varaa, että se menee omia menojaan, mutta Jarmolla tuli vaan takaisin. Onneksi tämä sitten piti niukasti, mutta varmasti”, illan toisen voittonsa ajanut Hannu Torvinen kertasi.

Kaisa Rossin valmentama 6-vuotias Nemea Facade on juossut tänä vuonna kahdesti ja ollut molemmilla kerroilla vastustajiaan parempi. Koko uran seitsemäs voitto tuli tasoitusennätystä sivuavalla tuloksella 17,8/2160 metriä.

Kärjen takaa pudonnut Freesia Stars piti jälkijoukon kurissa ja sijoittui kolmanneksi.

 

Toto5-3: Alkuvuoden kaikissa neljässä aiemmassa kilpailussa laukannut Rupeltaja pysyi tällä kertaa oikealla askellajilla ja hallitsi 2140 metrin ryhmäajon tapahtumia vakuuttavasti koko matkan ajan.

“Tämä on tämmöinen, välillä menee ravia ja välillä ei ole lähelläkään sitä”, Heikki Mikkonen totesi. “Kyllähän se on ollut koko viikon hyvän tuntuinen, mutta kun ei tähän sillä lailla osaa luottaa. Annoin mennä koko matkan vähän reipasta, ettei tule sitten turhaan sellaisia kömmähdyksiä ja saa ori näyttää kyntensä tänään. Kunhan se tästä aikuistuu, uskon että näitä ravistartteja tulee enemmän tauluun.”

Kolmanneksi eteni pelattu Rupeltaja kuittasi ylivoimavoiton ajalla 27,2a.

Unica piti Rupeltajan takaa reilusti jääneenä toiseksi ennen Tähtituulaa, joka vaihtoi matkalla kuudennesta sisältä neljänteen ulos ja kiri lopussa vapaan väylän löydettyään terhakasti maaliin.

Neljännestä sisältä loppukaarteessa tilaa saanut Virin Veijari ei jaksanut kiriä yhtä hyvin ja jäi neljänneksi. Puhti-Veikko oli kolmannesta ulkoa tasainen kuudes.

Ensimmäisen kaarteen lopulla toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt suosikki Elias Juonetar antoi varhain periksi, mutta selitys löytyi noin 1200 metriä ennen maalia kadonneesta kengästä.

 

Toto5-4: Tasaisesti lähtenyt suosikki Gresille Boko jäi kaarteessa toiselle radalle ilman vetoapua, mutta sai jo takasuoran alussa uudestaan selän eteen, kun Black Maya käänsi neljännestä sisältä vetämään toisen radan jonoa.

Gresille Bokoa seurannut Caakao pakotti suosikin kirikaistalle viimeisen takasuoran alkupuolella. Gresille Boko joutui kiertämään lopun kolmatta rataa, mutta tuli oikein vahvasti perille saakka eikä Caakao pystynyt 13,5-lopetuksessa heittämään vakavampaa haastetta.

“Tämä vastasi varmasti, eikä ollut hätää”, Matti Riipisen valmentamaa tammaa ajanut Jani Ruotsalainen painotti. “Vähän pitkä oli tuo kiri, mutta hyvin kuitenkin jaksoi. Gresille Boko on terveen tuntuinen hevonen, on hyvin treenattu ja jaksaa mennä. Kyllä tästä on hyvä jatkaa.”

Gresille Bokon kauden toinen ykkönen tuli 2140 metrillä ajalla 15,4a. Caakao oli tuntumassa hyvä toinen selvästi ennen johtopaikalla juossutta Rim Bay Kickapoota, joka piti selästään ohituskaistalle kääntäneen Valnes Garyn niukasti kurissa. Black Maya antoi vähän periksi.

 

Toto5-5: Tauolta palannut I One jäi juoksemaan toista rataa ilman vetoapua, kun kaarteen kolmatta rataa kiertänyt Pt’s Revit eteni edelle päästyään saman tien keulaan asti.

I One piti tempon tasaisen kovana, painui loppukaarteen alussa vuorostaan kärkeen ja piti varmasti. Neljänneksi eniten pelattu I One kirjautti 2140 metrillä ajan 16,3a.

“Päkiän kanssa oli ongelmia”, ohjastaja Mikko Peränen tiesi. “Ne on selvitetty, mutta oli siinä muutakin. Tiina on tehnyt hienoa työtä, ja tämä tuntui nyt erityisen hyvältä. Tuntui, että jos kaveri olisi ollut rinnalla, olisi voinut vieläkin vähän sinnitellä.”

Kahdeksanvuotiasta ruunaa valmentaa Perhossa asuva Tiina Linna.

“Tämähän on hirmu hieno hevonen ja nöyrä kaveri, mutta vammoja on tullut ja niitä on joutunut hoitamaan”, Tiina Linna taustoitti. “Meillä on ollut tosi hyvät kelit treenata, ja tammikuun alusta on ajettu reippaampaa pari kertaa viikossa. Kyllä se kuitenkin yllättävän hyvä oli.”

Kolmannesta sisältä tilaa löytänyt Hataar The Brave spurttasi loppuhetkillä toiseksi. Viimeisellä takasuoralla neljännestä parista selässä kirikaistalle lähtenyt ja loppukaarteessa vapaalle radalle kääntänyt Capo Birdland puristi kolmanneksi.

Alussa pahoin laukannut Coldspring tavoitti muut puolimatkassa. Se tuli kiertelemättä, sai tilaa ja kiri totohevosten tuntumaan. Takasuoralla kolmannesta parista hyökänneen suosikki Enzo de Vonnasin kiri jäi vaisuksi.