Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 11 Morison 61,02 %, 2,37 e

Toto5-2: 14 Laval Rols 7,74 %, 14,24 e

Toto5-3: 10 Santo Grial 28,26 %, 26,53 e

Toto5-4: 8 Wicasa Sioux 23,40 %, 47,67 e

Toto5-5: 4 Summerwind Son 3,59 %, 644,40 e

 

Vaihto: 86 251,70 euroa

Teivon tiistaikohteiden pelatuin hevonen Morison oli itse varmuus ja nousi pitkällä kirillä pienen pääryhmän ohi varmaan voittoon.

Toto5-1: Derbypäivänä täyden matkan tasoituksen aikaan 23,1 painellut Morison lähti suurena suosikkina kevyempään seuraan, jossa oli vain yhdeksän vastustajaa.

Neljänkympin pakilta lähtenyt Morison tavoitti pääjoukon toisessa kaarteessa ja lähti kaarteen jälkeen neljännestä ulkoa kolmannelle radalle. Se eteni jo takasuoralla kärkihevosten tuntumaan ja ratkaisi lopussa vaivatta.

“Totta kai tällä on pieni laukan vaara koko ajan, mutta hevonen on viime aikoina tosi paljon kehittynyt starttien myötä. Siihen on tullut lisää vauhtia ja jopa varmuuttakin”, illan toisen voittonsa ajanut Tapio Perttunen kehui. “Sillä lailla varman päälle ajoin koko ajan, ettei tulisi vaan hyppyä ja että olisi tasainen vauhti. Se meni kyllä omia aikojaan ohi, ja kovastikin jäi tänään varaa. Odotan tästä, että nousee aivan ykkössarjoihin.”

Valmentaja Siru Juutinen omistaa 8-vuotiaan Morisonin yhdessä Harri Männistön kanssa. Morisonin tämän kauden kuudes täysosuma tuli ajalla 25,1/2140 metriä.

Alusta asti johtanut Leijan Loimu piti toiseksi, ja Jumiini tsemppasi sen kupeelta kolmanneksi, kun kärkiparia seuranneet Siporin Santtu ja Virin Vihtori pysyivät pussissa.

 

Toto5-2: Kylmäveristen alemman sarjan tasoitus oli pelattu erittäin tasaisesti, mutta kärkipäässä erot olivat lopulta aika selviä.

Lähdön suosikki Karisman Helmi joutui kiertämään kolme kaarretta kolmatta rataa pitkin, mutta punnersi silti oikein vahvasti maaliin asti ja hävisi vain helpomman juoksun saaneelle Laval Rolsille, joka erkani päätössatasella reiluun voittoon.

Pisimmältä neljänkympin pakilta lähtenyt Laval Rols pääsi etenemään sujuvasti kolmanteen ulos, josta se nousi viimeisen kierroksen käynnistyessä suosikin selkään kolmannelle radalle. Se eteni loppukaarteeseen mentäessä kuolemanpaikalle, kun suosikki painui keulaan, ja hankki heti yliotteen.

Voitto oli Jukka Kauppisen 6-vuotiaalle Laval Rolsille kauden kolmas ja kaikkiaan neljäs, kun takana on 12 starttia. Viidenneksi eniten pelattu Laval Rols rikkoi komeasti tähtirajan, kun ennätys putosi kerralla lukemiin 28,5/2140 metriä.

“Jäi hiukan odottelemaan, mutta muuten meni hienosti ja kyllä tästä hyvä hevonen tulee”, Jukka Kauppinen iloitsi.

Viidennestä ulkoa puolimatkassa niin ikään tien päälle lähtenyt Vatrik kipusi kaksikosta jääneenä kolmanneksi.

 

Toto5-3: Viidennestä parista viimeisen kierroksen alkupuolella kirikaistalle havitellut Santo Grial sai hiljalleen eteen melkein koko toisen radan jonon, käänsi takasuoran alussa vapaalle neljännelle radalle ja eteni tasaisesti kärkihevosten tuntumaan.

Quite A Star pääsi loppusuoran alussa irti johtaneen Blady Yalumban takaa ja kiri napakasti maaliin, mutta ulkoa niukasti edelle mennyt Santo Grial piti sinnikkäästi pintansa.

“Takasuoran alussa oli pakko tehdä jotain liikkeitä, ja lähdettiin neljännelle radalle”, ohjastaja Hannu Torvinen kertasi. “Hevonen eteni kyllä hyvin, ja päästiin lähelle kärkeä tohon vikaan kurviin. Tämä oli tosi hyvä. Semmoinen oikein kehityskelpoinen. Hyvä kroppa, ja tietty kovuus kun löytyy, voi pärjätä pitkäänkin.”

Christa Packalenin valmentama nelivuotias ruuna ravasi 2100 metriä aikaan 15,1a, joka jäi kymmenyksen sen derbykarsinnassa tekemästä ennätyksestä. Neljätoista kertaa kilpaillut Santo Grial on yltänyt kymmenen kertaa kahden parhaan joukkoon, ja voitto oli sille neljäs. Se oli nyt toiseksi pelatuin.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa kolmannesta sisältä toiseen ulos siirtynyt Inflammable Jam löysi lopussa vapaan väylän, kiri loppuhetket tulisesti ja tavoitti kärkikaksikkoa.

Selvä suosikki Almost One Year käänsi toisesta ulkoa noin 800 jäljellä kolmannelle radalle, muttei parantanut. Liberace pysyi taustalla.

 

Toto5-4: Hannu Torvinen palasi voittajaesittelyyn myös Kati Lindsbergin valmentamalla Wicasa Siouxilla, joka oli niin ikään toiseksi pelatuin.

Lähtöpaikka oli ikävä, mutta juoksu meni niin hyvin kuin se käytännössä on mahdollista. Kolmanteen pariin ulos selvinnyt Wicasa Sioux sai tulla loppukaarteen vielä hyvässä selässä kolmatta rataa ja ratkaisi sitten oikein varmasti. Voittoajaksi kirjattiin reipastahtisessa kisassa 11,8a, joka jää vain kolme kymmenystä 6-vuotiaan ruunan ennätyksestä.

“Lähdettiin nätisti liikenteen ja päästiin onneksi hyvään paikkaan parijonossa. Saatiin aika tasaisesti ajaa, ja sai vielä tavallaan katsella, ettei sisäpuolelta hevoset saa liian aikaisin kiritilaa. Lopussa kun käänsi ulos, hevonen irtosi kyllä helposti ja tuli voimissaan maaliin”, Hannu Torvinen kertasi.

Loppukaarteen alussa toisesta ulkoa hyökännyt Earn n’Burn kiri tasaisen hyvin toiseksi. Viidennestä sisältä loppusuoralle tultaessa ja suoralla vapaille päässyt Bean Coktail kiri lujaa kolmanneksi. Sisällä kolmantena matkannut Real Red ei päässyt tulemaan ihan yhtä sujuvasti ja joutui tyytymään neljänteen sijaan.

Tauolta palannut suosikki Freelancer pääsi kaarteessa keulaan, mutta vauhti pysyi alle kympin lukemiin sujuneen avauksen jälkeenkin rivakkana ja suosikin voimat ehtyivät lopussa.

 

Toto5-5: Viimeisen takasuoran alussa neljännestä parista kiriin lähtenyt Summerwind Son tuli tasaisen vahvasti ja ehti varmaan voittoon, vaikka kärki sai vetää matkalla täysin rauhassa.

Rainer Tappolan 7-vuotias ori juoksi keväällä kahdesti, ja kesän tauon jälkeen sillä oli taas takana kaksi starttia. Se laukkasi niistä ensimmäiseen ja oli sitten kolmas Taneli Säteen ajamana.

“Taneli sanoi, että jos ajat hyvin, niin voitat”, amatööriohjastajien SM-liigan osalähdössä ohjissa ollut Kim Åkerlund huomautti. “Minä en siitä oikein muuta tiennyt, kuin että tulee riskisti loppua.”

Kuudenneksi eniten pelattu Summerwind Son teki 2100 metrillä ajan 17,0a.

Takasuoralla kolmannesta ulkoa toiseen ulos edennyt My Iver käänteli maalisuoralla reilusti ulommas vapaalle radalle ja spurttasi toiseksi.

Sisältä lähtenyt suosikki E.V. Mici ei pystynyt pitämään johtopaikkaa, hakeutui heti toiselle radalle ja jäi taivaltamaan ilman vetoapua. Se antoi Cool Typen vetää oikein maltillista tahtia ja hankki siitä 13,5-vauhtisessa päätöksessä yliotteen, muttei sitten pystynyt vastaamaan edellisille ja jäi kolmanneksi.

Kärjen takaa viimeisellä satasella irti päässyt Helen Is Her Name tykitti E.V. Micin kupeelle neljänneksi. Toisessa parissa ulkona matkannut Stonecapes Payman sekosi askelissaan, kun yritti nousta Summerwind Sonin eteen kirikaistalle.