Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 4 Reipas Tähti 3,35 %, 41,70 e

Toto5-2: 7 N.P. Villari 24,10 %, 106,50 e

Toto5-3: 2 Rupeltaja 24,12 %, 209,40 e

Toto5-4: 9 Vaellus 68,67 %, 223,10 e

Toto5-5: 11 Vennelmon Varma 17,30 %, 388,30 e

 

Vaihto: 73 431,10 euroa

Ensimmäisen kaarteen lopussa johtoon edennyt N.P. Villari hallitsi toista Toto5-kohdetta Sorsasalon maanantairaveissa.

 

Toto5-1: Tammasarjassa tasaisesti vauhtinsa maaliin asti pitänyt Reipas Tähti voitti seitsemänneksi eniten pelattuna yllättäjänä ennätyksellään 31,7/2120 metriä. Risto Tupamäki ajoi Kaisa Tupamäki-Kukkamon valmentamaa viisivuotiasta, jolle ykkössija oli kahteentoista kilpailuun ensimmäinen.

Sisäradan jonossa kolmantena ja neljäntenä matkannut Reipas Tähti menetti vauhdikkaalla kolmannella puolikkaalla tuntumaa kärkeen, mutta nousi toiselle radalle ja jyräsi enempiä kiertelemättä tasaisesti 2000 euron voittoon, kun muiden paras puhti hiipui.

“Kyllä se yllättikin oikeastaan, kun tämä on ollut niin iso pettymys tähän asti”, Risto Tupamäki myönsi. “On tiedetty, että se pystyy menemään paljon paremmin, mitä se on mennyt, mutta ei vaan mikään ole onnistunut. Nyt se sitten näytti kykynsä, mutta kauan se vaan on kestänyt.”

Kuudenkympin pakilta sisärataa kärkiryhmään edennyt Uusi-Tuikku pääsi toisessa kaarteessa toiseen ulos ja jäi etusuoralla ilman vetoapua, kun Lentoemo painui edeltä keulaan.

Lentoemo pisteli kolmannen puolikkaan hurjasti 25,5:n lukemiin, mutta hölläsi takasuoralla oikein selvästi, ja Uusi-Tuikku eteni keulaan. Uusi-Tuikkukaan ei pystynyt jatkamaan lähellekään samaa tahtia ja putosi maalisuoralla toiseksi.

Ensimmäisen kierroksen johtanut Arkenttiina pääsi takasuoralla kiertämään hiljentäneen Lentoemon ja seurasi kolmanneksi.

Niukka suosikki Putjetti jäi muista ratkaisevan tuntuisesti jo lähtösuoralla, ja lopullisesti sen kohtalo sinetöityi viimeisen kierroksen alkupuolella tulleen laukan myötä. Enterin Valpuri laukkasi hylkäykseen jo alkumatkasta.

 

Toto5-2: Seiskaradalta kiihdyttänyt N.P. Villari pääsi ensimmäisen kaarteen lopulla Kemun Muiston ohi keulaan, sai vetää haluamaansa tahtia ja tuli päätösvaiheen alun tapaan 1.25:n lukemiin. Ajaksi kirjattiin 28,2a/2100 metriä.

Niina Kiiskisen omistama 7-vuotias N.P. Villari siirtyi tämän kuun alussa Jani Ruotsalaisen talliin ja juoksi sieltä käsin nyt toisen kerran.

“Niinalle syntyi lapsi, ja kun treenimahdollisuudet on siellä nyt vähän katkonaiset, niin se tuli hetkeksi meille”, Jani Ruotsalainen taustoitti. “Se oli parempi kuin Vermossa. Siellä lihakset vähän tukkeutui, kun ajettiin pitkää matkaa. Aivan tyydyttävä startti sielläkin, mutta kyllä se oli nyt jo paljon parempi. Tämä on tosi nopea hevonen ja ravikin on suht helppoa.”

Alkumatkasta sisältä toiselle radalle noussut Aronin Muisto jäi paikkojen selvittyä taivaltamaan ilman vetoapua. Se tyytyi N.P. Villarin määräämään tempoon ja kamppaili sitä uhkaamatta toiseksi. Puolimatkassa etusuoralla kolmannesta ulkoa sisälle kärjen taakse päässyt R.R. Samu seurasi aika vapaasti kolmanneksi.

Ensimmäisellä takasuoralla kolmannesta sisältä toiseen ulos mahtunut Kaarnalii seurasi hieman Aronin Muistosta jääneenä neljänneksi. Kemun Muisto alkoi jäädä jo puolivälissä.

 

Toto5-3: Lähtöauton siivekkeen rikkouduttua kolmas kohde laitettiin matkaan linjalähetyksellä. Se kävi ainakin toiseksi eniten peliä keränneelle Rupeltajalle, joka hallitsi tapahtumia vakuuttavasti alusta loppuun ja teki vauhdikkaan päätöskierroksen ansiosta 2100 metrillä ajan 27,1L.

“Se oli tänään koko päivän hyvän tuntuinen, mutta ei siihen silti osaa vielä oikein luottaa”, Heikki Mikkonen totesi valmentamastaan 5-vuotiaasta. “Minusta tuntuu, että minun tarvitsee ruveta sabotoimaan noita lähtöautoja, että saataisiin jatkossakin näitä linjalähtöjä. Tänään jäi varaa. Tämä on kyllä mahtava hevonen, kun rupeaa älyämään tämän kilpailuhomman.”

Pilkkeen Toivo seurasi Rupeltajan takaa reilusti jääneenä toiseksi niukasti ennen suosikki Vallun Rallia, joka hyökkäsi päätöskilometrin käynnistyessä kolmannesta ulkoa ja pääsi loppukaarteen alussa Pilkkeen Toivon rinnalle.

Villikamu pääsi kolmannesta sisältä maalisuoralle tultaessa vapaasti ulos, muttei pystynyt haastamaan edellisiä.

 

Toto5-4: Illan pankki Vaellus sai juoksuradalta huonon startin, mutta siitä ei ollut lopulta haittaa, sillä parijonon muotouduttua suursuosikki pääsi toiseen pariin ulos. Ohjissa ollut Hannu Hietanen sai odotella kirimerkin antamista loppukaarteen puoliväliin asti, ja Vaellus ratkaisi sen jälkeen terävällä kirillä.

“Kyllä tämä tuollaisella selkäjuoksulla menee reippaasti palasen, kun pääsee sopivasti kääntää”, Hannu Hietanen kehaisi.

Timo Vääräsen valmentama Vaellus kuittasi kaksi tonnia 2120 metrin matkalla ajalla 25,4. Voitto oli 8-vuotiaalle oriille kauden kuudes, ja koko uralla voittoprosentti on 34 kilpailun jälkeen nyt tasan 50.

Takamatkalta lujaa lähtenyt Koskelan Akseli painui nopeasti keulaan. Se ei pystynyt ratkaisuhetkillä vastaamaan Vaellukselle ja joutui maalikuvan tarkistuksen jälkeen jakamaan kakkossijankin Virin Ekon kanssa. Matkalla sisäradan jonosta kolmanteen ulos vaihtanut Virin Eko pudotti viimeisen takasuoran lopulla sisälle Koskelan Akselin taakse, sai maalisuoralla tilaa ja syöksyi tämän vierelle.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Ilon Ari putosi 23,5-lopetuksessa selvästi neljänneksi. Terävästi lähtenyt Välkyn Tuisku laukkasi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä.

 

Toto5-5: Niukasti yli kahden prosentin edestä merkitty Yön Aavistus aiheutti kaksi lähdönuusintaa ja poistettiin lähdöstä.

Neljännestä parista puolimatkassa etusuoralla kirikaistalle noussut Vennelmon Varma eteni kolmannen puolikkaan täyttyessä kuolemanpaikalle, hankki heti yliotteen ja jyräsi lopulta tasaisen varmasti selvään voittoon. Tammalähdössä kolmanneksi eniten peliä kerännyt Vennelmon Varma teki 2120 metrillä ajan 27,8, joka jäi vain neljä kymmenystä sen ennätyksestä.

“Vähän ehkä myöhästyin tuossa etusuoran lähdössä, mutta en kolhinut ketään”, Tapio Kukkonen paljasti. “Kun päästiin vapaalle, sitten oli varmaa. Ajattelin siinä, etten edes aja ihmeemmin vaan pidän vaan siinä sen kolmannen radan. Siinä alkoi sitten tippumaan sitä porukkaa.”

Neljännestä sisältä päätösvaiheessa vapaille luovinut Komento kiri loppuhetket vahvasti ja ehti toiseksi. Sitä ajoi ennakkotiedoista poiketen Markku Hietanen.

Tasaisesti pelatun lähdön suosikki Varsova käynnistyi hitaasti ja juoksi sitten viidennessä ulkona, josta se lähti etusuoralla reissuun ja sai heti Vennelmon Varmasta selän. Se eteni loppukaarteen alussa kolmanneksi, tuli tasaisesti ja sijoittui kolmanneksi selvästi ennen muita.

Viimeisellä takasuoralla kuolemanpaikalta keulaan edennyt Suvilei ei jaksanut vastata maalisuoralla ja putosi neljänneksi.