Kuninkuusravien lauantaipäivä käynnistyi hevosten osalta perinteisesti suomenhevosten montén SM-finaalilla, jossa kolmatta kertaa lajissa kilpaillut Niemen Eemil lunasti ennakko-odotukset.

Veikko Leinosen käsissä uraansa aloittanut Niemen Eemil siirtyi kaksi ja puoli vuotta sitten pohjoiseen Tarmo Liikamaalle, joka on saanut oriin kyvyt esiin radalla. Uusin aluevaltaus raviratsastus on sujunut toistaiseksi täydellisesti.

Niemen Eemil starttasi montéssa ensimmäisen kerran kesäkuussa Torniossa, ja ennen finaalia 10-vuotias ori voitti vielä toisen karsinnan viime viikon maanantaina Oulussa.

Näitä lähtöjä ennen vain kahdesti voittanut 27-vuotias Noora Hirvimäki on onnistunut Niemen Eemilin kanssa virheettömästi. Loppukilpailussa hän päästeli alusta asti kohti kärkeä, sai puolimatkassa haluamansa johtopaikan ja tuuletti maalissa ensimmäistä mestaruuttaan.

“Tämä on kyllä mahtava tunne”, Noora Hirvimäki riemuitsi. “Kyselin Tarmolta jo viime kesänä, mutta Eemilillä oli vähän jaloissa vikaa, niin ei uskallettu. Mutta nyt se on kunnossa, ja Tarmo soitti ja kysyi, että ajatko.”

Noora Hirvimäki osallistuu jonkin verran Niemen Eemilin valmennukseen, mutta myös hoitaja Nea Leppänen tekee sillä lenkkejä selästä käsin.

Ykkössija oli Niemen Eemilille kaikkinensa jo neljäs putkeen. Se menee yhtä lailla kärryt perässä ja tavoittelee sunnuntaina divisioonafinaalissa vielä hitusen isompaa palkintoa. Nyt tuli jo uran toistaiseksi isoin potti 7500 euroa.

Mestaruutta puolustanut Ato ylsi toisesta parista ulkoa toiseksi. Neljännestä parista kiriinsä lähtenyt Jemmatar piti kolmanneksi niukasti ennen Virin Vihtoria, joka menetti alussa asemiaan pitkältä pakilta entisestään. Ensimmäisessä kaarteessa laukanneista Vanjalista ja Laylasta ensin mainittu nousi vielä viidenneksi.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit