TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 5 Pica-Pica Oak, 46,11%, 1,92 euroa

T5-2: 3 Aron Viima, 14,83%, 5,58 €

T5-3: 2 Grainfield Boss, 48,59%, 6,92 €

T5-4: 12 Night Guard, 55,87%, 7,48 €

T5-5: 5 Piteraq, 25,12%, 15,05 €

Vaihto: 89 550,04 €

Vuoden voitokkain lämminverinen tulee toista vuotta peräkkäin Harri Koivusen valmennustallista. Viime vuonna tittelin vei Callela Einstein, tänä vuonna eniten voittoja keräsi Night Guard.

Koivusen valmennettava on joutunut harvoin maistamaan tappion karvasta kalkkia. Tiistaina Tampereella 5-vuotias ruuna ravasi jo vuoden 14. voittonsa.

Suurena suosikkina tiistain kisaan lähtenyt Night Guard starttasi 20 metrin takamatkalta. Ensimmäisen kurvin se joutui kiertämään kolmatta rataa, kunnes Olli Koivunen löysi ohjastettavalleen paikan toisesta ulkoa. Kierros ennen maalia paikka vaihtui kolmanteen ulos, kun Hannu Torvinen kierrätti Elrondin toisen radan veturiksi.

Viimeisen takasuoran alussa Night Guard hyökkäsi kiriin kolmannelle radalle. Viimeisen kurvin lopussa se kiertyi jo keulassa ravanneen Clay Brickin rinnalle. Maalisuoralla Koivusen ajokki hankki yliotteen ja  jyräsi jälleen vastustamattomasti ykköseksi.

”Meinasi itku tulla, kun katsoin katsomosta”, Night Guardin omistaja Leo Keto kertoi tunnelmistaan. ”Tuntui niin hyvältä, melkein liian hyvältä.”

Puhelimitse tavoitettu Keto ojentaa puhelimen eteenpäin, sillä hänen mielestään Night Guardin kasvattanut Martti Mäki osaa vastata paremmin siihen, mikä tekee ruunasta niin voitokkaan hevosen.

”Siinä on vain kaikki palaset loksahtaneet kohdalleen”, Mäki aloittaa. ”Sillä on hyvä valmentaja, ja hevonen on säästynyt ilman suurempia haavereita. Kaikki on mennyt nappiin.”

Omistaja ja kasvattaja pitävät kisojen ulkopuolellakin tiiviisti yhteyttä. Puhelimet soivat pian sen jälkeen, kun Night Guard on ilmoitettu starttiin jonnekin päin Suomea. Ja niin ne soivat usein muutenkin.

Night Guard on nyt voittanut uransa 24 startista peräti 20, joten puhelut ovat sujuneet iloisissa merkeissä.

”Käyn aina silloin tällöin katsomassa Leota. Käymme myös yhdessä raveissa”, Mäki kertoo. ”Joka lähdön jälkeen soittelemme myös. Paljon olemme yhteyksissä. Huonoa puhelua ei ole ollut yhtäkään.”

Hienosta menestyksestä huolimatta taustajoukot suhtautuvat voittokoneensa tulevaisuuteen maltillisesti.

”Toivottavasti se tuosta vielä kehittyisi, mutta antaa ajan näyttää. Olisihan se mukavaa, jos se vielä petraisi, mutta onhan se täyttänyt jo kaikki odotukset.”

Vuoden voitokkaimman lämminverisen titteliä on tarkoitus myös juhlistaa, mutta koronavirus hankaloittaa suunnitelmia huomattavasti.

”Kyllä me jollakin lailla tätä juhlistetaan. Kun innostumme joskus käymään Turussa, menemme Harrin, Ollin ja hoitajan (Heidi Vuori) kanssa jotenkin juhlistamaan tätä saavutusta.”