Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 13 Kilmisteri 7,81 %, 15,00 e

Toto4-2: 12 Little Boy Away 21,26 %, 27,91 e

Toto4-3: 5 Don Pescador 42,48 %, 36,77 e

Toto4-4: 2 R.R. Samu 1,75 %, 1346,80 e

 

Vaihto: 43 512,20 euroa

Kaustisen isänpäiväraveissa mentiin alkuvaiheessa Niko Jokelan tahtiin. Jokela palasi neljännen lähdön jälkeen jo toista kertaa voittajaesittelyyn.

Toto4-1: Ennätyskauttaan ohjastavan Niko Jokelan valmennuslistalla on vain viisivuotias suomenhevosruuna Kilmisteri, jonka kesällä käynnistynyt kilpaura käsittää nyt yksitoista starttia ja niistä kolme ykkössijaa.

Toinen peräkkäinen täysosuma tuli vahvalla kirillä, joka lähti toisen kaarteen lopulla neljännestä parista. Kilmisteri rymisteli kolmatta rataa ilman vetoapua tasaisen vahvasti maaliin asti ja työntyi niukkaan voittoon tuloksella 32,5/2120 metriä. Se oli viidenneksi pelatuin.

“Vahvuus on ehkä tän paras ase. Kun alku mentiin niin rauhassa, niin lähdettiin kolmannelle, ja hevonen kyllä jaksaa puurtaa”, Niko Jokela luonnehti. “Koko ajan tän käytös menee eteenpäin. Viimeisen hevosen ohittaminen on ollut pikkuisen hankalaa, eikä se tänäänkään sitten ihan mielellään tehnyt. Se nostelee korvia pystyyn, ja kun sitten ei oikein tiedä, paljonko sitä uskaltaa käskeä, ettei tule hyppyä.”

Toisen kaarteen jälkeen toisesta ulkoa ilman vetoapua jäänyt Tatriina hangoitteli hyvin vastaan ja jäi vain täpärästi toiseksi. Järjestys selvisi vasta maalikameran avulla.

Lähdön suosikki Kotirannan Ilo painui heti kättelyssä keulaan. Sen ravi meni toisella kierroksella epärytmiseksi, ja kolmas sijakin oli lopulta hyvä saavutus ja pitkälti ohjastaja Tuomas Pakkasen taitojen ansiota.

 

Toto4-2: Niukaksi suosikiksi pelattu Little Boy Away jäi takarivin uloimmalta paikalta kuudenneksi hevoseksi toisen radan jonoon, ja Santtu Raitala suuntasi sen kanssa toisen kaarteen alussa sisäradan jonoon neljänneksi.

Tilanne vaikutti pitkään tukalalta, mutta viimeisen takasuoran lopussa väylä vapauteen aukesi. Little Boy Away oli siinä vaiheessa viidentenä hieman kärkiryhmästä jääneenä, mutta se imi raon kaarteen aikana kiinni ja kiri suoralla uloimpana niukasti ohi johtaneesta Case By Casesta. Isa Liimataisen valmentama 4-vuotias taittoi 2600 metriä aikaan 17,8a.

“Uusi tuttavuus, mutta olen paljon samoja lähtöjä ajanut ja se on tehnyt kyllä hyviä juoksuja. Sillai miellyttävän näköinen hevonen”, Santtu Raitala taustoitti. “Piti miettiä etukäteen ja sitten vielä matkan aikana, kun asemat lukkiutui, että koitetaanko pelkästään hevosen voimilla vai koitetaanko yhdistää siihen pikkuisen tuuria mukaan. Onneksi kaikki kävi hienosti, vaikka matkalla olikin tukalaa. Kun sai tilaa, niin lähti kirimään oikein vihaisesti.”

Viimeisellä takasuoralla neljännestä parista toiseen ulos kiertänyt ja loppukaarteessa uudestaan kirikaistalle noussut Destiny Lime puristi kolmanneksi.

 

Toto4-3: Jonny Länsimäki kiidätti Titan Asin johtopaikalle ja luovutti sen kaarteen jälkeen Don Pescadorille, jota ajoi Juha Länsimäki. Marko Hautamäen valmentama Don Pescador lunasti pelaajien siihen asettamat odotukset ja veti oikein varmaan voittoon mainiolla ajalla 15,4a/2100 metriä.

“Jonny halusi suosikin selän ja omalle hevoselleen parhaan mahdollisen paikan. Se meni sillä lailla hyvin, että ei ollut mistään isänpäivälahjasta kyse”, Juha Länsimäki huomautti. “Don Pescador oli tosi kiva ajaa. Vierellä vaihtui hevoset, niin ajattelin, että ajetaan tuo viimeinen rinki reipasta, ettei tule sitten mitään äkkinäisiä yllätyksiä. Voitto oli kyllä todella helppo. Uskon, että tällä kannattaa ruveta ajelemaan noita lauantai-iltapäivän lähtöjä. Hevonen on semmoisessa kunnossa ja menee hyvin hokeilla.”

Titan As nousi loppusuoran alkupuolella toiselle radalle, mutta Don Pescador irtosi omille teilleen ja kakkossijakin oli uhattuna, kun Esmeralda Jons pääsi tulemaan vapaasti sisäkautta. Titan As kesti täpärästi toisena, ja Esmeralda Jons jäi kolmanneksi.

Toisen puolikkaan aikana kuolemanpaikalle kiertänyt Caakao sai selän, kun sisältä vapaille selvinnyt Fastoche Thieben lähti myös kiertämään ja tuli reilut 800 metriä ennen maalia Caakaon eteen. Kumpikin oli vaikeuksissa, kun Don Pescador pisteli reippaasti koko päätöstuhannen.

 

Toto4-4: Lähes puolet päätöskohteen merkeistä kerännyt Menoks kiersi puolimatkassa toisesta ulkoa kärjen rinnalle ja painui loppukaarteen alussa keulaan, mutta jäi sitten jo kaarteessa alakynteen ja lopulta kolmanneksi.

Johtohevosta seurannut R.R. Samu mahtui viimeisellä takasuoralla nousemaan Menoksin taakse toiseen ulos, jatkoi loppukaarteessa tämän rinnalle ja rynni valiovauhtisessa lopetuksessa varmaan voittoon, vaikka oli yhdentoista hevosen lähdössä kolmanneksi vähiten pelattu.

Uran alkutaipaleella ikäluokkansa terävintä kärkeä ollut R.R. Samu ei ole yltänyt viime vuosina samanlaiseen menestyskulkuun. Tuloksella 27,7/2100 metriä tullut voitto oli Erkki Jämsän 9-vuotiaalle ruunalle tämän kauden toinen.

“Saatiin tosi maukasta reissua, eikä tarvinnut alkumatkasta käyttää yhtään voimia. Päästiin sitten Nikon perään nostamaan tuolla takasuoralla. Selkä karkasi mutkassa, ja pikkuisen pelotti, että olikohan liian aikaisin, kun nähtiin päivänvaloa, mutta kyllä tällä oli tänään oikein rehti päivä ja se tuli oikein iloisesti maaliin”, raveissa toisen voittonsa ajanut Ville Pohjola kertasi.

“Tämä oli varsana tosi lahjakas, mutta sen jälkeen tuli jonkinlainen taantuma. Viime vuodet se on keskittynyt enemmän kuskin kiusaamiseen kuin työntekoon, mutta nyt näyttäisi, että suunta on oikea. Moni olisi lyönyt jo hanskat tiskiin, mutta Erkki on kyllä sitkeästi uskonut, ja kyllä tosiaan sellainen luokka on, että jos se oikein kunnolla rupeaa tekemään totta, sillä on paljon rahaa juoksematta.”

Ensimmäisellä takasuoralla sisältä toisen radan jonoon noussut Pertturi sai tulla toista rataa kiertelemättä ja seurasi päätöspuolikkaalla R.R. Samun perässä toiseksi.