Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 3 Nitro Diablo 52,03 %, 2,70 e

Toto5-2: 6 Veetin Ralli 19,40 %, 6,20 e

Toto5-3: 3 Silvester 12,08 %, 24,90 e

Toto5-4: 11 Here Comes Marty 8,93 %, 180,20 e

Toto5-5: 1 Oiva-Sointu 20,81 %, 351,40 e

 

Vaihto: 63 796,05 euroa

Itsenäisyyspäivän pääravit järjestetään Forssan Pilvenmäellä, jossa kisailtiin myös maanantaina. Nitro Diablo voitti molemmissa raveissa.

Toto5-1: Poisjäännin jälkeen vain kuusi kilpailijaa, mutta johtoon kiihdyttänyt Kalle Kalas ja kaarteen jälkeen rinnalle tullut Knox Hanover pitivät tempon rajuna. Koko ensimmäinen kierros taittui aikaan 12,5, ja suuri suosikki Nitro Diablo sai tuntuman kärkihevosiin vasta sen jälkeen.

Päätöskierrokselle lähdettäessä toiseen ulos edennyt Nitro Diablo iski takasuoran alussa kiriin ja paiskasi saman tien keulaan. Sivori Effe seurasi perässä toiseksi ja yritti haastaa, mutta varsinaista kamppailua ei nähty.

“Nitro Diablo ei ole mikään starttari tuosta auton takaa ja jäätiin aika kauas, mutta reipas vauhti sopi oikein hyvin meille”, ohjissa ollut Ari Moilanen vahvisti. “Hevonen lähti takasuoralla vetämään heti tosi pontevasti. Ollin hevonen tuli tuohon pyörän kohdalle, mutta tämä vastasi sitten tarpeen mukaan.”

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Nitro Diablo kirjautti vauhtijuoksussa mainion ajan 14,3a/2140 metriä. Sivori Effe oli tuntumassa hyvä toinen.

Sisällä kolmantena matkannut Lecrosse hakeutui loppukaarteeseen mentäessä ulommas ja punnersi kärkiparista reilusti jääneenä kolmanneksi. Taipuneen kärkiparin takana pitkään kiinni ollut Luxorious Lord ei tilaa saatuaan syttynyt kirimään erikoisesti.

 

Toto5-2: Auton takaa parhaiten lähtenyt Veetin Ralli sai vetää täysin rauhassa ja piti varman tuntuisesti voittoon tuloksella 34,7a/2140 metriä.

Jukka Krapin 10-vuotiasta tammaa ajoi ennakkotiedoista poiketen Jarmo Saarela. Veetin Ralli oli toiseksi pelatuin, ja voitto oli sille uran toinen.

“Lähetystapa oli tälle parempi, kun voltista lähteminen on hankalaa ja menee pitkään, ennen kuin se pääsee selvälle raville. Auton takaa se lähtee hyvin”, Jarmo Saarela painotti. “Vauhti oli sekä kuskin että hevosen päätös. Mentiin rauhassa, kun ei ollut mitään hätää. Hevonen ei tee hirmu eroa, mutta voitti varmasti.”

Noin 900 metriä ennen maalia kolmannesta parista hyökännyt ja takasuoran alkupuolella toiselle radalle ilman vetoapua päässyt Pilpo Reppuli puristi toiseksi niukasti ennen Ruskarillaa, joka kiersi sen perässä toiseen ulos ja käänsi loppukaarteen alussa omaan kiriin. Mylverin Rebekka seurasi voittajan takaa vapaasti neljänneksi.

Lähdön suosikki Golda Napanderi eteni lähtölaukan jälkeen viidenteen sisälle, josta se ei pystynyt päätösvaiheessa vauhdin kiihdyttyä nousemaan enää tototaistoon.

 

Toto5-3: Nappijuoksun sisällä kolmantena ja toisena saanut Silvester pääsi loppusuoralla iskemään kärjen takaa toista rataa ja ratkaisi 12,5-vauhtisessa päätöksessä lopulta oikein varmasti.

“Hevonen kiri kyllä ihan järkyttävän lujaa noi viime metrit”, ohjastaja Olli Koivunen ihasteli. “Kattelin viimeiseen kaarteeseen tultaessa, että varmaan väkisin aukeaa ne tilat. Hiukan siinä kauemmin jouduttiin odottamaan kuin oletin, mutta ei se haitannut tänään mitään.”

Jari T. Lindemanin valmentama Silvester teki 2140 metrillä ajan 16,4a. Se oli neljänneksi pelatuin.

Kiihdytyksessä johtoon ampaissut Dreamy Chip sai vetää sopivasti ja piti kaikki muut takanaan, mutta Silvesterin iskuun sekään ei pystynyt vastaamaan.

Lähdön suosikki MAS Aristocrat mahtui puolimatkassa nousemaan kärkihevosen takaa toiseen ulos. Se hyökkäsi takasuoralla kolmannen puolikkaan täyttyessä, joutui kiertämään loppukaarteen kolmatta rataa eikä jaksanut puristaa ihan voittotaistoon. Sand Pirate Ås työntyi sisältä melkein tasoihin MAS Aristocratin kanssa, mutta jäi täpärästi neljänneksi.

Toisella radalla toisena ja kolmantena juossut Selene Lune seurasi tasaisesti viidenneksi. Donatello Hoss taipui kuolemanpaikalta.

 

Toto5-4: Takasuoralla neljännestä sisältä toisen radan jonoon päässyt Here Comes Marty iski loppukaarteessa uloimmas neljännelle radalle ja kiri tasaisen varmasti ohi johtaneesta Rainbow Highlightista, joka oli yli 57-prosenttisesti merkittynä kohteiden pelatuin hevonen.

“Ei näyttänyt ensin oikein hyvältä”, Jere Kiveinen paljasti. “Jäätiin aika kauas, kun ei siinä toisen radan hevoset näyttäneet vetävän. Ajettiin sitten sisärataa, ja takasuoralla tuli hyvin tiloja ja päästiin kiriin. Se on ehkä ollut vähän parempi, mutta se tahtoo seurustella toisten kanssa. Ohittaminen on ollut vähän vaikeata, ja tänäänkin se meinasi jäädä siihen rinnalle vielä junnaamaan, mutta tuli sitten ohitse.”

Paula Kerkelän 4-vuotias Here Comes Marty kirjautti 1640 metrillä ajan 14,7a, joka jää vain kymmenyksen sen ennätyksestä. Se oli kolmanneksi eniten pelattu kilpailija.

Viimeisen kaarteen lopulla kärkihevosen takaa vapaasti kiriin päässyt Get Going Ginny ei pystynyt parantamaan, mutta piti kolmanneksi ennen loppukaarteeseen mentäessä toisesta ulkoa hyökännyttä High Flyingia. Muut putosivat.

 

Toto5-5: Olli Koivunen ajoi kohteissa toisen voiton Tuula Soinin Oiva-Soinnulla, ja juoksunkulkukin oli pitkälti sama kuin Silvesterin kanssa.

Sisältä lähtenyt Oiva-Sointu sai suoraan asemat johtohevosen takaa, josta Olli Koivunen pääsi kääntämään sen maalisuoran avautuessa kiriin kolmannelle radalle. Porukka tuli muuten maaliin tiiviinä ryppäänä, mutta Oiva-Sointu jätti kilpakaverit varmasti taakseen. Kolmanneksi eniten pelattu Oiva-Sointu ravasi 2140 metriä aikaan 29,3a.

“Juoksu onnistui tosi hyvin”, Olli Koivunen iloitsi. “Tuossa viimeisessä kaarteessa aloin katsoa, että tähän varmaan tulee rako. Päästiin sen jälkeen ulos, ja Oiva lähti sitten kyllä oikein hyvin. Se on joskus tehnyt sen, että on laukannut tuossa loppusuoralla varman voiton, ja ajoin sitten vaan tosi varovasti ja koitin mahdollisimman vähän häiritä sitä.”

Takasuoralla kolmannesta parista kiriin lähtenyt Aika Kiho ei ensin kunnolla edennyt, mutta se punnersi tasaisen hyvin perille ja työntyi viime hetkillä osin Oiva-Soinnun sisäpuolelle ja ylitti linjan samaan aikaan kuin loppukaarteessa uloimmas iskenyt Valppaus. Näiden kahden välille ei saatu eroa, joten ne jakoivat kakkossijan.

Ensimmäisellä takasuoralla toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Pelipiste jäi täpärästi neljänneksi. Suosikiksi luotettu Uljas Suomalainen antoi maalisuoralla vähän periksi. Kolmannessa sisällä matkannut Varjonova ei päässyt kirimään vapaasti.