Toto65-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto65-1: 3 O.F.V. Prince, 14,97 %, 1,19 euroa
Toto65-2: 6 Sorretun Voima, 29,11 %, 3,88 e
Toto65-3: 4 Donna Leonora, 43,94 %, 6,15 e
Toto65-4: 3 Q-Rex Oak, 25,73 %, 17,06 e
Toto65-5: 4 Mattilan Miina, 9,90 %, 114,56 e
Toto65-6: 4 Lindalike, 6,68 %, 947,95 e

Kuusi oikein -voitto-osuus 947,95 euroa
Viisi oikein 34,59 e

Vaihto: 143 711,74 euroa

Lahden Jokimaan ensimmäisen kilpailupäivän pääpeli Toto65 käynnistyi Santtu Raitalan ohjastajan O.F.V. Princen voitolla. Seuraavat kolme koitosta menivät Mika Forssin ajokille, joten kyseessä oli tyylipuhdas kypärätemppu.

Toto65-1: Eija Sillanpään valmentama ja omistama O.F.V. Prince lähti auton takaa vauhdikkaasti matkaan, mutta Santtu Raitala laski Matti Juutilan ajokin Moonlight Awsomen heti suosiolla eteensä.

Reippaan 11-vauhtisen avauksen jälkeen Moonlight Awsome sai tehdä oman juoksunsa, etenkin kun Esa Holopainen valitsi suosikki Highscore Lucalla mieluummin juoksupaikan 3. sisältä kuin toiselta ilman vetoapua.

Viimeisellä takasuoralla ulkoa yritettiin parannella kohti kärkeä, mutta vauhdin kiihtyessä sisärata veti. Sekä O.F.V. Prince että Highscore Luca saivat mahdollisuuden. Jälkimmäisellä ei ollut ruuti kuivaa, mutta O.F.V. Prince ohitti keulahevosen maalisuoralla parastaan antamatta.

”Hevonen oli viimeksi oikein nousuvireisen näköinen ja kiri hyvin”, Santtu Raitala oli toiveikas jo ennakkoon. ”Nyt meni juoksu mukavasti, ja hevonen runttasi varmaan voittoon. Loppusuoran puolivälissä tunsin, että ote meillä.”

Kolmossuosikki O.F.V. Princen uran viides täysosuma tuli voittoajalla 15,8a/2140 metriä. 6-vuotiaan edellinen voitto oli keväältä.

”Lähtöpaikat olleet huonoja, pussiin jäänyt ja milloin mitäkin. Nyt sai tilaisuuden tulla”, Eija Sillanpää valaisi.

Toto65-2: Laukat alussa vaikeuttivat lähes tasapäin suosikeiksi pelattujen Sorretun Voiman ja Ossian Totkin urakkaa, mutta niin vain ensin mainittu ylsi vielä parhaaksi.

Rapsanteri aloitti keulassa, mutta 1. takasuoran päätteeksi Pertti Niveri painosti Vappujätkän kanssa kärkipaikan itselleen.

Etusuoralla Tino Paldan yritti yllättää keulahevosen Wihtorin rattailla, mutta Vappujätkä vastasi. Se oli voitossa kiinni aina viimeiselle sadalle metrille asti, kunnes sisäkautta parannellut Sorretun Voima iski rinnalle ja ohi.

“Sorretun Voima lähti ihan hyvin liikkeelle, mutta oli suoralla vasenohjainen. Koitin väkisin kääntää hevosta, josta tuli laukka”, voittajan ohjastaja Mika Forss kertoi alusta. “Takasuoralla laukkaavat hevoset menivät edestä, jolloin aukesi kunniakuja. Hevonen haparoi taas, kun oltiin Vappujätkän edellä, joten maaliin asti oli tekemistä.”

Mari Koikkalaisen treenaama Sorretun Voima meni täydellä matkalla voittoajan 28,6a.

Mari Koikkalainen. Kuva: Anu Leppänen

Toto65-3: Mika Forss ohjasti toisen peräkkäisen ykkösensä, tällä kertaa kärryjä veti Markku Niemisen tallin Donna Leonora.

Kipakassa kiihdytyksessä Tapio Perttusen suojatti Shining Armor sai torjuttua Club Nord Yankeen, mutta 1. kaarteessa sille tuli laukka, jolloin kärkipaikka putosi Club Nord Yankeelle.

Alkurynnistyksen jälkeen Jarmo Saarelalle kelpasi kärjessä River Kingin selkä eteen. Mika Taittosen valmentaman ja ohjastaman ruunan komennossa mentiin loppumatka.

Donna Leonora jäi toiselle ilman vetoapua, vaikkei Mika Forss olisi siihen mielinyt. Siitä tappioton tamma hankki kärkihevosesta otteen maalisuoran alussa ja piti 3-vuotislähdössä sen maaliin asti ennätystuloksellaan 16,8a/2140.

“Tamma jatkoi siitä mihin jäänyt. Se on tosi lahjakas ja menee kuskin haluamalla tavalla”, Mika Forss aloitti. “Tuo ei ollut toivepaikka. Lähdin varovasti ja toivoin paikkaa parijonosta, mutta se paikka jäi meille . Tamma hankki tosi helposti otteen, muttei halunnut tehdä eroa kaveriin. Voitto oli tosi varma.”

Kolme kertaa kisannutta ja yhtä monesti voittajaseremonioihin yltänyttä Donna Leonoraa odottaa uran kovin mittari heti ensi viikon alussa.

“Tammakriteriumin karsinnat ovat tiistaina, siellä alkaa selviämään missä hevonen tässä vaiheessa menee”, Mika Forss arveli.

Toto65-4: Mika Forssin hattutemppu täydentyi, kun Q-Rex Oak otti keskipitkän matkan kisassa helpon keulavoiton.

Ari Moilasen ajokki Glamour Arioso oli auton takaa nopein, mutta paikka oli tarjolla kakkossuosikki Q-Rex Oakille suosiolla.

Suosikki Quite So Yanky jäi johtavan rinnalle, eikä Hannu Torvisen ajokki vaatinut vauhtia matkalla. Viimeisellä takasuoralla suosikki alkoi haastamaan kärkihevosta, joka vastasi ja irtosi maalisuoralla kevyesti muista.

“Viimeisessä kurvissa näin, että Hannun hevonen alkaa olla vaikeuksissa, ja loppu oli tyylittelyä”, Mika Forss kertoi.

Haastettelija Lauri Hyvönen kysyi, onko 3-vuotiaalla Q-Rex Oakilla sanansa sanottavana syksyn ikäluokkakisoissa.

“Voi olla vihreä niihin”, Mika Forss näki. “Markku (Nieminen, valmentaja) soitteli päivällä ja sanoi, että tällä hyvä motivaatio tehdä töitä ja fysiikka. Vauhtia ja tietynlaista pirteyttähän niihin tulee iän myötä.”

Suosikki Quite So Yanky lannistui lopussa pudoten totosta. Toinen oli What’s Up Cloud ennen Cover Princessiä.

Mika Forss Donna Leonoran kanssa Jokimaalla.

MIka Forss oli iltapäivän kuskinimi. Forss kuvassa Donna Leonoran kanssa. Kuva: Anu Leppänen

Toto65-5: Tammojen lähtö oli Mattilan Miinan ja Hannu Torvisen näytös.

Mika Forssin ajokki Malus Huvitus johti alkumatkan, mutta Hannu Torvinen painosti kolmossuosikki Mattilan Miinan kyydissä kärkipaikan itselleen 1. takasuoralla. Siitä Joni-Petteri Irrin valmennettava karkasi maalisuoralla ylivoimavoittoon.

“Miinan kanssa kaikki mennyt tosi hyvin”, Hannu Torvinen aloitti osaomistamastaan tammasta. “Välillä vaikeampia aikoja ollut, mutta sellaista suomenhevosen omistaminen on. Ainakin vielä kovasti uskotaan, että voitaisiin kuningatarkisassa joskus olla. Irrin porukka on tehnyt hienoa työtä koko porukalla. Mattilan Miina oli tosi rauhallinen ennen lähtöä, välillä se on turhan paineissaan, mutta käytti nyt kaikki voimansa startissa.”

Mattilan Miina meni voittoajan 27,0/2140.

Malus Huvitus piti toiseksi ennen Teemu Keskitaloa ja Vektoriaa. Suosikki Limuska jäi tukalaan paikkaan 6. sisälle, jossa virui ratkaisevan pitkään pussissa.

Mattilan Miina oli keulasta suvereeni.

Hannu Torvinen osaomistamansa Mattilan Miinan kyydissä. Taustalla taputtaa Hannun äiti Pauliina Torvinen ja Riikka Pasinen. Kuva: Anu Leppänen

Toto65-6: Rivi päättyi pikkuyllätykseen, kun Antti Veteläinen narutteli Lindaliken parhaaksi kärkipaikalta.

Lindalike joutui vetämään tasoitusajossa kärkipaikalla tasaisen reipasta vauhtia, mutta jaksoi rutistaa siitä huolimatta niukkaan voittoon ennen perässään matkannutta Puce Tanic E:tä.

“Ei mulle ollut yllätys, kun keulasta ajoin. Mielestäni se oli päivän kuuma tipsi, kun teki viimeksi laukan jälkeen 14-tuloksen. Hevonen alkanut näyttämään kiukun merkkejä, että taitaa tulla huippukuntoon”, Antti Veteläinen sanaili.

Marjaana Tuomisen treenaama ja omistama Lindalike otti kauden avausvoittonsa tuloksella 14,9. Tamman edellinen voitto oli vuodelta 2016.

Suosikki Cocktail Princess laukkasi kiihdytysvaiheessa pitkäksi.

 

Lisää teemasta: Kuninkuusravit