Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 8 Obrigado 15,62 %, 1,06 e

Toto75-2: 2 Esmeralda Jons 1,59 %, 33,22 e

Toto75-3: 3 Raggari 42,65 %, 82,22 e

Toto75-4: 2 Novan Voitto 24,16 %, 205,27 e

Toto75-5: 6 Feeling Classy 13,55 %, 803,58 e

Toto75-6: 6 Nopsan Vauhti 3,15 %, 35357,79 e

Toto75-7: 1 Chief Orlando 72,21 %, 35357,79 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 35357,79 euroa

6 oikein 121,76 euroa

5 oikein 5,14 euroa

 

Vaihto: 236 924,87 euroa

Ravilauantain pääpelin rivi käynnistyi Ylivieskassa Obrigadolla, joka oli tasaisesti pelatussa lähdössä neljänneksi käytetyin merkki. Juoksusta tuli kasipaikalta vaikea, mutta Birgitta Lappeteläisen valmentama ruuna ei lisämetreistä välittänyt.

Toto75-1: Obrigadoa ajanut Hannu Torvinen otti alun rauhassa ja jättäytyi hännille, josta teki ratkaisunsa jo toiseen kaarteeseen mentäessä.

“Ei tullut kauhean paljon ajo-ohjeita. Tottakai jotain puhuttiin hevosesta, mutta aika vapaat kädet sain. Vauhti hiljeni aika paljon, ja jotenkin tuli semmoinen tunne, että paikka johtavan rinnalla voisi olla tarjolla meille”, Hannu Torvinen perkasi taktisia kuvioita.

Vauhti kiihtyi 2600 metrin matkalla loppua kohden, eikä alusta asti johtanut Juliet Ale pystynyt loppukaarteen alussa enää vastaamaan. Obrigado pinkoi päätösvaiheen vielä 1.12:n lukemiin ja kirjautti koko matkalle ajan 15,0a.

“Loppusuoran alkuun tuntui, että tämä pykäsi vielä vähän, ja piti vauhdin sitten hienosti maaliin asti. Loppupeleissä ei ollut mitään hätää, ja hevonen voitti varmasti”, Hannu Torvinen kehui.

Suosikiksi luotettu Gute Band eteni avauspuolikkaan täytyttyä kolmannelta radalta toiselle ja jatkoi takasuoralla toisessa ulkona, josta seurasi Obrigadon tuntumassa toiseksi ennen perässään matkannutta Elliot Webiä.

 

Toto75-2: Tammatasoituksen suosikki Justine Case jäi hyvästä esityksestä huolimatta toiseksi, kun loppukaarteessa kolmannesta sisältä tilaa saanut Esmeralda Jons tuli aivan viime hetkillä ohi.

Santtu Raitala ajoi Tapani Kinnusen 6-vuotiasta Esmeralda Jonsia, jolle ykkössija oli kauden toinen ja tuli kahdeksanneksi eniten pelattuna yllättäjänä tasoitusennätystä hipovalla ajalla 15,6/2100 metriä.

“Se tuli tammikuussa meille”, Tapani Kinnunen taustoitti. “Se on hirveä tänttärää ajaa kotona, menee joko kymppiä tai kävelee tai ei tee mitään, että tosi vaikea ajaa kotona, mutta muuten se on tosi mukava hevonen hoitaa ja ajaa kilpaa. Ylivieskan ravirata, kolmas sisällä sai juosta ja lopussa tuli tilaa, siinä se oli tänään. Voitin ensimmäisen ravilähdön aikoinaan täällä, ja tämä oli ensimmäinen 75-voitto mulle.”

Voltin nelosradan selvittänyt Justine Case pääsi kolmanteen pariin ulos, josta se lähti viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannelle radalle, kun taustalta iskenyt Loving You Deeply oli mennyt jo ohi. Amaranth Artist kiersi vielä edestä Loving You Deeplyn perässä toiseen ulos, ja Justine Case jatkoi takasuoralta kolmatta rataa ilman vetoapua.

Justine Case tuli tasaisen hyvin ja hankki lopulta yliotteen Loving You Deeplystä, mutta Esmeralda Jons kiri loppumetrit sitäkin paremmin ja ehti juuri ennen linjaa edelle.

Keulasta taipuneen Klara Hålerydin takana hieman metrejä menettänyt Luna De Paris kiri vielä kärkirintaman taakse neljänneksi eikä päässyt käyttämään ihan kaikkia voimiaankaan.

 

Toto75-3: Raggari oli jälleen paras 6-vuotias. Antti Ojanperän valmennettavaa ajoi Santtu Raitala, jolle tuli näin toinen peräkkäinen täysosuma.

Lähdössä oli poisjäännin jälkeen kuusi hevosta, joista viisi lähti pisimmältä 40 metrin pakilta. Yksin paalulta startannut tamma Kömin Lento pääsi hyvin liikkeelle ja lähti vetämään heti reipasta tahtia. Takamatkan pojista Raggari eteni kaarteeseen mentäessä toiseksi, ja sitä seurasivat lähinnä lähtösuoran laukkansa lennossa pudottanut Turelius sekä Vixus. Herra Heinämies laukkasi lähtöön.

Karkulainen ajettiin kiinni viimeisellä takasuoralla, jolloin koko kolmikko nousi toiselle radalle. Raggari hankki yliotteen, kiristi vauhtia vielä maalisuoralla ja voitti selvästi tasoitusennätyksellään 23,8/2140 metriä. Neljännen peräkkäisen voittonsa ravannut Raggari oli selvä suosikki.

“Raggari on huippuhyvällä mallilla, ja hetken aikaa käytiin semmoinen pieni keskustelu Antin kanssa jopa siitä, että miten kävisi, jos ajettaisiin tänään joku toinen lähtö”, Santtu Raitala paljasti.

Turelius seurasi Raggaria uhkaamatta toiseksi varmasti ennen Vixusta, joka ei saanut lopussa ihan parasta pykälää silmään.

 

Toto75-4: Niukka suosikki Novan Voitto nappasi voltista heti johtopaikan, sai vetää rauhassa ja hallitsi varmoin ottein maaliin asti. Voitto oli 7-vuotiaalle oriille viidestoista, kun startteja on vain viisi enemmän. Ajaksi kirjattiin 27,7/2100 metriä.

“Sehän on hyvän hevosen ensimmäinen ehto, että silloin kun sitä voittoa tarjotaan, niin se ottaa sen”, Veli-Erkki Paavola painotti. “Mutta ei meilläkään ole kaikki päivät samanlaisia, ja kun tehtävät kovenee, niin aina vaikeammaksi tulee.”

Sisärata veti, ja loppusuoran alussa jonon kolmannelta sijalta tilaa saanut Jullen Eko kiri viime hetkillä edellä menneen Eurovaltikan ohi toiseksi.

Kolmatta rataa kiertänyt Malkkin pääsi puolikkaan täyttyessä toiselle radalle, jonne se sai hetken päästä selän eteen. Kirivaihe käynnistyi jo toisen kaarteen jälkeen, mutta Malkkin pysyi asemissaan, johon juuttui pussiin. Lopussa tuli viimein tilaa kääntää sisälle, mutta Malkkinin ravirytmi hajosi ja seurauksena oli laukka.

 

Toto75-5: Auton takaa johtoon kiihtynyt Feeling Classy päästi pian Promptuksen eteensä. Takarivin uloimmalta paikalta lähtenyt selvä suosikki Hamlet Star ajoi kolmatta rataa eteenpäin ja pääsi kaarteen lopussa toiselle radalle ilman vetoapua, josta se jatkoi puolimatkassa keulaan.

Feeling Classy sai tilaa loppusuoran alussa, kiri vahvasti ja ehti ennen linjaa Hamlet Starin ohi. Kolmanneksi eniten pelattu Feeling Classy teki 2100 metrillä ajan 15,6a.

“Vähän harmitti, kun lähdin seikkailemaan tuolla viimeisessä kurvissa ulos. Hevonen meni aika vinoksi jyrkässä kurvissa, mutta tuli suoraa tosi kovaa ja onneksi on pitkä suora ja kerkesi vielä voittoon”, Henri Bollström kertasi.

Bollström ajoi nelivuotiasta tammaa ensimmäisen kerran kesäkuussa. Silloin se oli Bollströmin mukaan vielä tulinen, mutta nyt jo paljon parempi ajaa.

“Vauhtia on ollut varsasta asti, ja sillä on vaan rauhallisesti tasaisesti ajettu. Se tuntuu nyt hyvältä, ja sillä on hyvä hapenottokyky”, Jouko Paavola selvitti.

Feeling Classya matkalla seurannut Samuel Von Bentz kiri kiertelemättä kolmanneksi.

Viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Pica-Pica Oak näytti jo saavan otetta Hamlet Starista, mutta pitkä suora oli sille vaikea ja se menetti loppuhetkillä vielä monta sijaa. Twinquit laukkasi alussa.

 

Toto75-6: Ruunaruhtinas-kilpailu alkoi yllätyksellisesti, kun vetotöistä huolehtineen Koskelan Akselin selästä iskenyt Nopsan Vauhti kuittasi kymppitonnin ykkösen 1600 metrin kisassa rataennätyksellä 22,4a. Pertturi kiri toiseksi ja Pyörylän Paroni kolmanneksi.

Toistamiseen voittanut Henri Bollström ajoi Ismo Truhposen valmentamaa 13-vuotiasta Nopsan Vauhtia, joka oli viidenneksi pelatuin.

Lähdöstä lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Malja-ajon ennakkoasetelma vesittyi, kun Atupem jäi aamulla pois. Suureksi suosikiksi kohonnut Chief Orlando ei pystynyt pitämään sisältä johtopaikkaa, mutta se pääsi heti toiselle radalle ja sai asemat toisesta ulkoa, kun Callela Leonard nousi johtaneen President Lindyn takaa rinnalle.

Mika Forss teki oman ratkaisunsa toisen kaarteen jälkeen ja ajoi Chief Orlandon vuorostaan kuolemanpaikalle, josta tämä runttasi vauhdikkaan päätöskierroksen huipennukseksi varmaan voittoon ajalla 14,0a/2100 metriä.

“Hevonen toimi tänään paremmin kuin ihmisen ajatus ja oli aivan loistava”, Mika Forss suitsutti. “Sillä olisi voinut kuinka hiljaa tai kuinka kovaa vaan. Ihan älyttömän helposti irtosi, ja tänään jäi tosi paljon varaa.”

Tapio Mäki-Tulokas valmentaa Kari Ala-Röyskön ja Esa Himasen omistamaa 6-vuotiasta Chief Orlandoa, joka on nähty jo kansainvälisissä suurkilpailuissamme. Niissä onni ei ole ollut myötä, mutta Ylivieskassa tuli kutsu Sundsvall Open Trotiin, ja sen Mäki-Tulokas otti mielissään vastaan.

President Lindy sai vetää alkumatkan sopivasti, tuli toisen kierroksen myös vahvasti ja oli toinen varmasti ennen kympin lopetuksessa perästään jäänyttä Tir Du Cauxia.

Kuvaaja on Jari Piirala.

Chief Orland/Mika Forss vei Malja-ajon. Kuva: Jari Piirala.