TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 1 Rim Bay Orchid, 14,71%, 4,63

T5-2: 1 No Vice, 26,24%, 16,96

T5-3: 7 Lumino, 14,29%, 47,76

T5-4: 4 Barista Oak, 6,60%, 324,18

T5-5: 6 Love’n Cash, 34,97%, 441,60

Vaihto 86 282,00

Rim Bay Orchid jakoi voimansa viisaasti tammamaililla. Voitto oli sille ensimmäinen yli puoleen vuoteen.

Teivon T5-avauskohteessa pisimmän korren vetänyt Rim Bay Orchid on tehnyt läpi uransa varmoja esityksiä, mutta tammikuun ensimmäisenä päivänä tulleen kauden avausvoiton jälkeen hevonen haki pitkään itseään. Viime starteista irronneiden kahden kolmosijan ja yhden kakkosen jälkeen viimein tiistaina tärppäsi.

Kovauhtisessa juoksussa Rim Bay Orchid pääsi neljännestä sisältä sujuvasti kiriinsä ja ohitti kovan juoksun tehneen keulahevosen rinnalta tehneen Baby Beyoncen. Voittoaika 13,1 on samalla hevosen ennätys.

”Kevään mittaan Rim Bay Orchidin kadoksissa ollut itseluottamus löytyi, kun päästiin riisumaan kenkiä ja muuta”, Minna Rampa huomautti. ”Tamma on koko ajan parantanut otteitaan. Se ei ole kotioloissa muutenkaan virkeä tapaus, ja nyt kun itseluottamus on löytynyt, hevonen saattaa jäädä seisoskelemaan kesken lenkin ja katselemaan maisemia.”

”Sanoin ennen edellistä starttia Sepalle (Seppo Markkula), että nyt tamma alkaa olla sellainen kuin sen kuuluukin olla. Viimeistä hikipisaraa se ei kyllä starteissa ota irti itsestään, aina sinne jää vähän varastoon. Sen myötä tammalla kestää ajaa usein kilpaa. Se on tällaisella lyhyellä starttivälillä parhaimmillaan.”

”Nyt alkaa olla pisteitäkin sen verran, että päästään mukaan sinne mihin halutaan. Ajetaan nyt tasaisesti kilpaa, kun siitä se tykkää. Juhannuksena kun on meillä ravit, niin vähän ajettelin, jos ajaisi sitten seuraavaksi.”

Rim Bay Orchid on kokemäkeläisen Rampan huutokauppaostos.

”Ostin tämän Ypäjän huutokaupasta, kun se oli puolitoistavuotias. Lähdin tammavarsaa hakemaan, kun halusin vanhemmalle suomenhevostammalle, eli Liekillä, jonkun kaverin. Ensin ajattelin, ettei tämä jää budjettiini, mutta sitten se sattuikin siihen jäämään. Tykkäsin jo huutokaupassa hirveästi tamman olemuksesta. Se oli siinä huutokauppaympäristössä jo vähän kuin kotonaan, katseli muita vähän ylhäältä päin, eikä stressannut tai jännittänyt sellaisessa tilanteessa olemista lainkaan.”

Kolminkertaisen ravikuningattaren I.P. Vipotiinan ja viisinkertaisen kuninkaan Vieskerin jälkeläinen I.P. Silkki otti uran avausvoiton 4-vuotiaiden kriterium-kokeesta. Kolmen tonnin palkintorahat menevät Pertti Puikkoselle, sillä hänen P.J.P.-tallinsa myös omistaa tamman.

”I.P. Silkki alkoi maalisuoralla vastata toiselle, kun se tuli vierelle. Niin se emäkin vastasi”, Puikkonen myhäili.

”I.P. Silkki kasvoi vielä hirveästi, niin olen ottanut sen kanssa rauhallisesti. Työkärryillä olen ajanut puolentoista tunnin lenkkejä. Loppujen lopuksi tamma on saanut olla aika helpolla.”

Matias Salon valmennettavat esittivät kirivoimiaan kahdessa T5-kohteessa. Ensin No Vice oli ylivoimainen omassa lähdössään. Keväällä Salolle tullut Barista Oak otti puolestaan omansa yllättäjänä kierreltyään kolmannesta ulkoa viimeiset 800 metriä 11,5-vauhtia.