Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 10 Notable 42,97 %, 2,91 e

Toto5-2: 6 Ove 23,69 %, 5,40 e

Toto5-3: 3 Hope Sunrise 6,76 %, 47,77 e

Toto5-4: 11 Tementikko 0,78 %, 3634,00

Toto5-5: 8 Nitro Diablo 5,00 %, 54510,13 e

 

Vaihto: 83 861,74 euroa

Jarmo Niemelän 6-vuotias Ove säväytti Teivon tiistai-illassa, kun se paineli lisämetreistä välittämättä 2100 metriä aikaan 14,2a. Seppo Markkula nautti toisessa Toto5-kohteessa startanneen oriin kyydistä.

Toto5-1: Forssan sunnuntaisessa välistartissaan vakuuttaneen Notablen lähtöpaikka oli tällä kertaa takarivissä, josta Mika Forssin ajokki selvisi kolmanteen pariin.

Ensimmäisiä ratkaisuja tehtiin 2600 metrin kisan puolivälissä. Roofer kiersi toisesta ulkoa kärjen rinnalle, ja Notable seurasi perässä toiseen ulos.

Rooferin askellus hajosi etukaarteessa, ja kun se pääsi laukalla pois porukasta, vapaasti jatkanut Notable eteni nopeasti johtaneen Tokarevin rinnalle ja jo ennen loppukaarretta keulaan.

Kaiken aikaa Notablea seurannut Mamajuana eteni sen vanavedessä toiseksi, mutta minkäänlaista haastetta se ei pystynyt heittämään ja maaliin saavuttiin selvin eroin. Suojajuoksun saanut Westcoast Skipper kipusi kolmanneksi.

“Hevonen oli tosi meneväinen Forssassa, ja nyt saatiin sitten vähän tasaisempi juoksu toisten selissä”, Mika Forss iloitsi. “Tämä tulee hyvin perille asti. Sillä lailla olin luottavainen, ja loppupelissä jäi laput vielä käyttämättä.”

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Notable oli tuoreen voiton myötä selvä suosikki. Se kuittasi tonnin ykkösen ajalla 15,5a.

Toto5-2: Tauolta palannut Selfie Star pääsi kaarteen jälkeen kolmannelta radalta toiselle ja jatkoi takasuoralla 11,5-vauhtia aloittaneen Langen’s Airbornen ohi johtoon.

Tempo pysyi railakkaana, mutta 13,5-aikainen tuhat oli Selfie Starille liikaa ja se heitti pyyhkeen kehään jo seuraavassa kaarteessa.

Toista rataa ilman vetoapua tasaisesti taivaltanut Ove painui 800 jäljellä keulaan, piti vauhtinsa hienosti perille ja oli lopulta ylivoimainen.

Seppo Markkula ajoi Jarmo Niemelän niukaksi suosikiksi luotettua suojattia, jonka aika 14,2a/2100 metriä jäi vain kaksi kymmenystä sen omasta ennätyksestä.

“Olen nähnyt sen juoksuja. Sellainen kuva mulla oli, että se on vahva tasavauhtinen hevonen”, Seppo Markkula kertoi. “Ajattelin koittaa ajaa vaan mahdollisimman rauhassa alkua ja yrittää viimeisellä tuhannella lyödä vauhtia päälle. Hienosti hevonen veti.”

Neljänteen sisälle pussiin jäänyt Langen’s Greyhound kehitti vapaille päästyään terävän kirin ja ehti kaukana voittajan takana yllätyskakkoseksi. Toisesta ulkoa Oven perässä toiseksi edennyt Blade Runner DK kesti kolmanneksi.

Toto5-3: Reippaassa 12,5-avauksessa kaarteen jälkeen johtoon edennyt Hope Sunrise tsemppasi hyvin maaliin asti ja nappasi toisen voittonsa tuloksella 16,1a/2100 metriä.

Jukka Torvinen ajoi Aatto Lehtosen 5-vuotiasta tammaa, joka oli viidenneksi käytetyin merkki.

“Totta kai tuntui, että jouduttiin yllättävän pitkään siinä alussa ajamaan, mutta lopulta päästiin onneksi suosiolla keulaan”, Jukka Torvinen kertasi. “Tällä on sillä lailla vähän hankala ajaa, että vika kurviin mentäessä oli sellainen fiilis, että meillä on varaa ja voisi koittaa ajaa vähän muilta karkuun, mutta tämä on sellainen odottelija, kun kaveri putoaa rinnalta. Onneksi se vastaili kuitenkin loppuun asti suhteellisen sitkeästi.”

Viimeisen takasuoran alussa kolmannesta parista hyökännyt Dragon Lady kiri tasaisen hyvin kärkihevosen kupeelle, mutta jäi toiseksi. Selvä suosikki Silenos Clearsky kiersi viidennestä ulkoa kirivaiheessa hetken neljättä rataa, sai tulla loppukaarteen Dragon Ladyn kannoilla ja pinnisti siitä hieman jääneenä kolmanneksi.

Toto5-4: Seppo Markkulalle toinen osuma, ja tällä kertaa melkoisella yllättäjällä, sillä alle prosentin peliosuuden saanut Tementikko oli vasta yhdeksänneksi käytetyin merkki.

Tementikko sai suotuisan juoksun neljännessä parissa ulkona, nousi toiseksi viimeisessä kaarteessa edellä menneen Uljas Suomalaisen perässä kolmannelle radalle ja puristi maalisuoralla kohtalaisen varmasti kärkeen.

Voitto oli Mikko Rivinojan valmentamalle 9-vuotiaalle Tementikolle kaikkiaan viidestoista, mutta tälle kaudelle ensimmäinen. Se tuli kymmenennessä startissa tuloksella 26,7/2120 metriä.

“Oli se yllätys, mutta Tementikko tekee niitä aina silloin tällöin”, Seppo Markkula huomautti. “Hammarin Arto ajoi tuossa viime startin ja sanoi, että se on kyllä nousukunnossa. Mutta yllätys se oli. Saatiin ihan nappijuoksu, ja siitä hevonen lähti, kun veti noi laput, ja tuli aika varmasti ohi.”

Loppusuoran alkupuolella voittajalta näyttänyt Uljas Suomalainen antoi aivan viime hetkillä hitusen periksi, ja ensimmäisestä kaarteesta johtanut Lakan Leija työntyi vielä uudestaan sen edelle toiseksi.

Yli 45-prosenttisesti merkitty Mustamani oli kohteiden pelatuin hevonen. Se laukkasi sadan metrin jälkeen lyhyesti, jatkoi kolmatta rataa ja pääsi ensimmäisen kaarteen lopussa toiselle ilman vetoapua, josta antoi päätössatasella periksi.

Toto5-5: Vain yksi systeemi kesti loppuun asti, kun kahdeksan hevosen päätöskohteen vei vähiten peliä kerännyt Nitro Diablo.

Eniten pelatut Spirit Squad ja Lord Ivar ottivat vähän yhteen alussa, eikä tahti tasaantunut kunnolla missään vaiheessa. Alle kympin avauksen jälkeen täysi kierroskin taittui vielä 1.12:n lukemiin.

Hännillä seuraillut Nitro Diablo iski loppukaarteeseen mentäessä uloimmas neljännelle radalle ja kiri tiivistyneen porukan ohi ykköseksi ajalla 13,7a/2100 metriä.

“Vauhti oli reipasta, ja se auttoi meitä totta kai paljon”, Ari Moilanen myönsi. “Se lähti etenemään hyvin tuossa viimeisessä kurvissa. Tuntui, että kyllä me ainakin lähellä kärkeä ollaan, ja se tuli sitten helposti ohi.”

Helmikuusta lähtien Pia Huusarin valmennuksessa kilpaillut 6-vuotias Nitro Diablo on napsinut kauden jälkimmäisellä puoliskolla säännöllisesti totosijoituksia, mutta ne ovat kaikki tulleet montéssa.

Kärjestä jääneenä toisena ja kolmantena hevosena toisen radan jonossa juossut The Swede puristi tasaisen hyvin toiseksi. The Sweden taakse matkalla noussut L Dees Maggiesbest hakeutui maalisuoralla vapaille ja kiri viime hetkillä kolmanneksi.

Spirit Squad kesti viidenneksi. Viimeisen kierroksen alkupuolella sen takaa toiseen ulos siirtynyt ja takasuoralla ulkokautta rinnalle kiertänyt Ice Wine hankki nopeasti yliotteen, muttei jaksanut puristaa kunnolla perille ja taipui lopussa.