Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 3 Backspin 11,54 %, 9,70 e

Toto5-2: 9 Unequalled Stride 27,11 %, 18,80 e

Toto5-3: 6 Spanish Rose 16,46 %, 53,40 e

Toto5-4: 4 Mr Big Star 26,88 %, 99,40 e

Toto5-5: 9 Hullumies 19,22 %, 251,10 e

 

Vaihto: 72 826,20 euroa

Avauspuolikas taittui Turun perjantai-illan ensimmäisessä kohteessa kympin pintaan, mutta Ranch Movie Starin jälkeen johtoon edennyt Backspin sai matkalla vetää täysin rauhassa ja piti muut varmasti kurissa.

Toto5-1: Hannu Isotalon valmentamaa Backspinia ajoi ohjastajanvaihdoksen myötä Antti Teivainen, jolle hevonen oli entuudestaan tuttu. Teivainen satsasi hyvistä asemista kiihdytykseen ja olisi saattanut pystyä pitämään johtopaikan suoraankin, mutta päästi Hannu Torvisen luotsaaman Ranch Movie Starin kaarteessa edelle.

“Vauhti oli jo niin kovaa, että ajattelin antaa Hannun mennä ja kokeilla sitten uudestaan, ja päästiin suosiolla sitten keulaan”, Antti Teivainen kertasi. “Kun vedin korvat lopussa auki, hevonen vaihtoi vielä hyvin rytmiä ja voitti ajettuna varmasti. Aina kun se on kunnossa, se on myös menestynyt.”

Kolmanneksi eniten pelattu Backspin pystyi tekemään lopussa sen verran eroa, että Ranch Movie Star mahtui työntymään melko vapaasti toiseksi. Päätösvaihe taittui 12,5:n lukemiin ja koko 2100 metrin matka aikaan 15,4a.

Hänniltä tulisesti spurtannut Sahara Foxylady ehti monen vastustajan ohi kolmanneksi. Ensimmäiseltä takasuoralta toista rataa ilman vetoapua tullut Lonely Rider putosi täpärästi totosijoilta. Lonely Rider oli yli 59-prosenttisesti merkittynä kohteiden pelatuin hevonen.

 

Toto5-2: Toisen kaarteen alkupuolella ratkaisunsa kolmannesta parista ulkoa tehnyt suosikki Unequalled Stride pääsi kaarteen jälkeen etenemään suosiolla johtopaikalle, jonka se piti oikein varmasti.

“Hevonen tuntui hyvältä ja paineiselta, niin ajattelin kokeilla ajaa eteenpäin”, Mikael Pitkänen perusteli. “Keulat oli saatavilla, eikä tarvinnut ajaa kilpaa. Tänään oli kyllä aika helppoa. Hevonen tsemppasi hyvin. Tämä on hyvässä kunnossa, ja luotin siihen koko ajan.”

Milla Pitkäsen valmentama Unequalled Stride teki 2100 metrillä ajan 15,0a.

Loppukaarteen puolivälissä toisesta parista ulkoa hyökännyt Krampus kiri voittajaa uhkaamatta toiseksi niukasti ennen perässään maalisuoralle asti tullutta Expanse’s Tornadoa. Kolmannesta sisältä niiden taakse noussut High Flying ei päässyt kirimään vapaasti. Se tuli maaliin lähes tasapäin alun johtaneen Wilds Celebrityn kanssa, joka antoi loppuhetkillä hitusen periksi.

Notable laukkasi pahoin heti alussa ja Dominique Halm pääjoukon hänniltä viimeisellä takasuoralla.

 

Toto5-3: Hyvin lähtenyt Spanish Rose pääsi kaarteeseen mentäessä ongelmitta kärkeen, sai vetää muista hieman erossa tasaista vauhtia ja erkani lopulta ylivoimavoittoon, joka oli sille tämän vuoden ensimmäinen.

Kolmanneksi eniten merkitty Spanish Rose taittoi mailin aikaan 13,6a, joka jää seitsemän kymmenystä 6-vuotiaan tamman ennätyksestä. Eija Sillanpään suojattia ajoi Kari Venäläinen, jonka mukaan tamma painoi jonkin verran ohjille.

Kärjestä jääneenä toisena hevosena toisen radan juossut suosikki Doris Hoss iski kiriin loppukaarteeseen mentäessä. Se ei saanut karkulaista yhtään kiinni, mutta puristi tasaisen varmasti toiseksi. Taustalla pitkään sisärataa seuraillut Uccio kiri uloimmaisena vauhdikkaasti kolmanneksi.

 

Toto5-4: Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista kolmannelle radalle noussut Mr Big Star sai lähes välittömästi eteen kaksi hevosta, jotka valtasivat takasuoralla kärkipaikat. Mr Big Star seurasi  loppukaarteeseen mentäessä kolmanneksi, tuli vahvasti perille asti ja puristi varmasti ykköseksi.

Toiseksi eniten pelattu Mr Big Star teki tasaisen reippaan matkavauhdin päätteeksi 2600 metrillä ajan 16,1a, joka sivuaa sen voltista juoksemaa parasta noteerausta. Tapio Mäki-Tulokkaan tallin 3-vuotiasta ajoi Mika Forss.

“Takarivistä ysi lähti ykkösen perästä, niin se helpotti meitä pääsemään siihen parijonoon. Sen jälkeen vaan istuttiin ja odoteltiin”, Mika Forss naurahti. “Nyt on tärkeintä, että varsa tulee kovaa maaliin, ja totta kai kun tänäänkin oli kilpailumatkana 2600 metriä, niin siinä ei ylilyöntejä parane alussa tulla tai se on heti lopusta pois. Tässä on tosi hyvä moottori. Pientä ongelmaa on koko ajan, mutta Topi on oppinut nyt niitten kanssa elämään ja suunta on kyllä hieno.”

Lähdön suosikki Amazing Warrior selvisi toiseen pariin ulos, josta se lähti vajaa 900 metriä ennen maalia vetämään kirikaistaa. Se eteni keulaan takasuoran puolivälissä ja piti Mr Big Staria lukuun ottamatta muut kurissa. Perässä tullut Mr Point hankki päätösvaiheessa jo yliotteen Amazing Warriorista, mutta maalisuora oli sille vaikea ja se jäi selvästi kolmanneksi.

 

Toto5-5: Lähdössä haparoinut suuri suosikki Huvin Viku selvisi kuin selvisikin matkaan oikealla askellajilla ja eteni pian kärkipaikalle, jossa veti ensimmäisen kierroksen rauhallista tahtia. Se taisi kuitenkin koitua kohtaloksi, sillä vauhdin kiihdyttyä takasuoralla huippulukemiin Huvin Viku sortui laukalle.

Takasuoran alussa kolmannesta ulkoa terävästi iskenyt Hullumies leiskautti Huvin Vikun laukattua saman tien karkumatkalle. Ylivoimainen voitto tuli tuloksella 24,1/2140 metriä.

Seppo Sarkolan valmentama Hullumies on 15-vuotias. Se joutui olemaan välissä puolitoista vuotta sivussa ja on alkukesästä radoille palattuaan juossut nyt kolmesti.

“Se on mennyt joka startissa parempaan suuntaan”, Seppo Sarkola vakuutti. “Luonteeltaan se on vielä kuin varsa ja varmaan menisi hyvin vielä parikin vuotta.”

Sisäratajuoksun jälkeen sujuvasti vapaille päässyt Ruutu-Viesker kiri kaukana Hullumiehen takana toiseksi. Takasuoralla kolmannesta sisältä kirikaistalle hakeutunut ja loppukaarteen alusta toista rataa tullut Varjonova oli kolmas ennen kuolemanpaikalla pitkään matkannutta Tementikkoa.