TOTO64-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T64-1: 2 Parvelan Retu, 28,20%, 0,5 euroa

T64-2: 2 Stallone, 28,51%, 1,93 €

T64-3: 1 Deangelo, 25,02%, 6,54 €

T64-4: 2 Run For Royalty, 84,35% 7,39 €

T64-5: 1 Lake’s Action, 32,64%, 14,25€

T64-6: 5 MAS Capacity, 12,78%, 65,37€

Vaihto: 184 422,74 €

Kuusivuotiaat Parvelan Retu ja Stallone jättivät maan ykkösnimet taakseen. Tallikaverit Lake’s Action ja Crystal Bay tekivät taustajoukkonsa illasta unohtumattoman.

Jokimaalla juostiin torstaina Suur-Hollolan alkuerät, ensin kaksi kylmäveristen lähtöä ja sen jälkeen lämminveristen neljä. Jos etukäteen odotettiin jännittävää urheiluiltaa, sellainen totisesti saatiin.

Viimeksi niukasti kakkoseksi 29 voiton jälkeen jäänyt Parvelan Retu palasi ykköseksi kerrassaan uskomattomalla suorituksella. Se laukkasi heti lähtöön jääden koko porukan hännänhuipuksi. Mutta kuin fysiikkaa uhmaten se lähti hurjaan kiriin, kiersi koko porukan ja oli loppusuoralle käännyttäessä kärjen rinnalla. Elitkampenissa loistanut ja kärkipaikan vallannut H.V. Tuuri ei aikonut tyytyä hopeaan, mutta taistelun päätteeksi Parvelan Retu vain vyöryi ohitse.

Oriin valmentaja-osaomistaja Petri Laine oli sekä riemuissaan että hämillään vielä kotimatkallakin. Alun vaiheiden jälkeen hän oli ajatellut, että olisi ollut parempi pysyä vaan kotona.

”Ei tätä oikein voi ymmärtää, että Retu voitti tuollaisen ryhmän noiden vaiheiden jälkeen. Kun se meni kolmatta, luulin, että kohta väsy iskee. Kuulin myöhemmin, että sille oli kellotettu kaksi kierrosta 20 ja loppu 18. Hannu (Torvinen) kehui vielä, ettei tarvinnut juuri edes käskeä, kun Retulla on niin kova voitontahto”, Laine päivitteli. ”Tuolla auton takana on kyllä hevonen isolla H:lla.”

Parvelan Retua on ehditty spekuloida mukaan niin Nordic Kingiin kuin kuninkuusraveihin.

”Meillä on tammahommaa niin paljon, ja ei Retukaan mikään kone ole. Täytyy vaan isännän olla vähän pienemmillä eväillä, ja vaikka ei enää tulisi euron euroa, ei voi ruveta ahneeksi”, Laine muotoilee.

Laine naurahti, että elämä pyörii täysin oriin ympärille ja muut hommat ovat jäädä taustalle. Ajankäyttö on jatkuvaa tasapainoilua.

”Hirvittää, kun ensi viikolla pitäisi ruveta tekemään heiniä ja olisi hyppyhommia. Kirja on täynnä ja koko ajan Retua kysytään jollekin tammalle, mutta niitä olisi varallakin. Heti aamulla otetaan siementä kahdeksalle tammalle. On yhtä tärkeää palvella tammanomistajia kuin kilpailla, ja sen vuoksi huomioidaan startitkin.”

Ori on saanut olla terve eivätkä hyppyhommat ainakaan vielä ole päässeet sitä rasittamaan. Se hoitaa jo pukille hyppäämisen rutiinilla.

”Viime kesänä hommat näytti hurjalta, mutta Retu on oppinut siitä ja on nyt hyväkäytöksinen ja fiksu. Ja se on ollut niin terve, että kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan.”

Parvelan Retulle oli tarkoitus tehdä varustemuutos illan karsintaan, mutta toisin kävi. Lämmityksessä sillä oli vedettävä korvapallot, mutta ei itse lähdössä.

”Ori oli reippaampi kuin viikko sitten, joten laitettiin pumpulit vaan eikä huppua. Olisiko se ollut ratkaisevaa, että kuuli kaiken pumpulien läpi ja siksi laukkasi. Korvat jäivät kiinni tänään ja ei päästy vielä kokeilemaan varusteita, täytyy miettiä, mitä laitetaan sitten finaaliin.”

Parvelan Retun viimeksi päihittänyt Stallone jatkoi väkivahvalla esityksellä. Avauspuolikkaan jälkeen se kiepsahti keulaan, mutta luovutti sen sitten kunkkarirankingin ykköselle, suosikki Lissun Eerikille. Kaksikko kiristi vauhtia ja pyrähti perätysten muilta karkuun. Kolmas puolikas mentiin 19,5 ja maalisuoralla ero muihin oli jo kymmeniä metrejä. Stallone iski hurjana johtavan rinnalle ja työntyi miltei hevosenmitalla voittoon. 22,7ke on huippukuntoisen ruunan uusi ennätys.

Molemmista kylmäveristen karsinnoista kahdeksan parasta lunastivat paikkansa Suur-Hollola-ajon finaaliin. Siitä voi jo nyt odottaa kerrassaan mahtavaa, suomenhevosväkeä hemmottelevaa ravikilpailua.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Lake's Action. Kuva: Jarno Unkuri.

Lake’s Action ja Juha Länsimäki voittivat Killerillä 75-lähdön kesäkuussa 2020. Kuva: Jarno Unkuri.

Lämminveristen neljästä alkuerästä jatkoi jokaisesta viisi parasta välieriin. Kilpaa ajettiin tosissaan, ja alkuerien nopeimmasta ajasta vastasi Ville Hakalan suojatti, kuusivuotis Lake’s Action. Se lennähti liukkaasti kärkipaikalle, vetäisi alkupuolikkaan kymppiä ja pienen rauhoituksen jälkeen kolmannen puolikkaan 11,0. Loppusuoralla se lasketteli hallitusti voittoon ja kirjasi ajaksi 12,5ake.

Valmentaja otti esityksen tyynesti vastaan ja kertoi odottaneensa voittoa aiempien esitysten perusteella.

”Juoksunkulku meni niin kuin ennakkoon kaavailinkin, ja hevonen oli kyllä hyvä, ei puhallellut juurikaan lähdön jälkeen. Noissa vauhdeissa ei ole helppoa nousta haastamaan.”

Lake’s Action oli terävänä lähtöauton takana ja oli mennä siivestä ohitse.

”Hannu (Torvinen) joutui kääntämään siiven ulkopuolelle, ja ajoi sitten uudestaan siipeen kiinni”, Hakala kuvaili.  ”Hevosen ei tarvitse hirveästi parantaa, että pääsisi välieristä finaaliin. Toivotaan, että se sen aavistuksen parantaisi.”

Lake’s Action ei ollut varsana tähti, vaan kärsi pienistä vastoinkäymisistä. Hakala kertoi, että se kolhi itseään tarhassa ja siksi sillä oli jatkuvasti jotain pientä hoidettavaa. Se ehti kuitenkin näyttää lahjojaan.

”Se oli kropaltaan isoliikkeinen, mutta sillä ei ollut voimaa hallita niitä. Nuorena jo näki, että sillä on hirmupaljon kyytiä, kroppa ei vaan pysynyt mukana. Se on myös kuumuuteen taipuvainen kaveri, ja on saatu sumplia, että se keskittyy asiaan. Urheiluvammoja ei kuitenkaan ole ollut.”

Viime kaudelle hevonen kehittyi selvästi. Se starttasi 13 kertaa, voitti neljästi ja oli neljästi toinen. Se myös juoksi ennätyksensä 11,6aly ja 13,5ke. Se on treenannut jo pitkän aikaa hyvin.

”Lake’s Action menee suorassa kuin juna eikä tarvitse säästellä jalkoja, kun ne ovat ihan terveet. Kesällä sitä on uitettu ja neljän päivän välein ajetaan jarrukärryillä kovia treenejä”, Hakala kuvaili. ”Se on nouseva hevonen ja meni viime syksynä täyttä matkaa 12-aikaan.”

Kun ruuna juoksi Turussa 5-vuotiaiden Fabritius Memorialissa toiseksi ajalla 12,3, heräsi ajatus Suur-Hollolasta.

MAS Champ pääsi silloin päänmitalla ohi, mutta tuli selväksi, että tällä on kisaan kykyjä. Sen jälkeen tähdättiin tähän. Se on nyt samalla tasolla kuin viime syksynä, paras puoli on kyllä sen nopeus.”

Hakalalle Jokimaan ilta oli mieleenpainuva, sillä hänellä oli alkuerissä myös toinen hevonen, Crystal Bay. Sekin selvitti tiensä välieriin.

”Kahden hevosen kanssa lähdettiin ja molemmat pääsivät välieriin! Aina ollaan Suur-Hollolaa seurattu ja ajateltu, miten hienoa olisi olla mukana, niin kyllä tämä on harrastelijalle tosi hienoa.”

Katso Parvelan Retun voittosuoritus täältä ja Lake’s Actionin täältä.

Edit. 11.6. klo 9.15 Poistettu kommentti Nordic Kingin kutsukilpailu-luonteesta. Nordic King ei ole suomalaishevosten osalta kutsukilpailu, vaan siihen ilmoittaudutaan ja osallistujat valitaan suurkilpailusääntöjen mukaan. Vain ulkomaisille hevosille se on kutsukilpailu.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä