Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 4 Peanuts 5,42 %, 27,70 e

Toto5-2: 10 Arctic Elsa 15,99 %, 89,40 e

Toto5-3: 9 Ronaldo Malibu 17,11 %, 213,00 e

Toto5-4: 1 Mr Big Star 21,89 %, 358,60 e

Toto5-5: 2 Johnny Flame 13,53 %, 1987,00 e

 

Vaihto: 82 539,70 euroa

Turun Metsämäessä ajetut 3-vuotiaiden Kasvattajakruunun välierät alkoivat melkoisella yllätyksellä, kun lähes 85-prosenttisesti merkitty ikäluokan kärkitamma  Bosses Lady joutui tyytymään kakkossijaan. Peanuts oli omaa luokkaansa.

Toto5-1: Torvisen veljekset Hannu ja Jukka lähtivat ajokeillaan Ambriel ja Peanuts auton takaa vauhdikkaasti, ja Bosses Lady meni kaarteeseen niiden ulkopuolella kolmatta rataa.

Jukka jatkoi Peanutsilla kaarteen jälkeen päättäväisesti johtopaikalle, jonka luovutti toiseen kaarteeseen mentäessä Bosses Ladylle. Tämä sai rauhoittaa kympin aloituksen jälkeen tahtia, mutta sen verran tempoa oli vielä matkallakin, että porukka alkoi lopulta repeillä ja sisärata aukesi vääjäämättä.

Alun hurjastelussa mukana ollut kaksikko pystyi vielä kiihdyttämään vauhtiaan, mutta ylivertaisen isosta voittosummasta ei ollut Bosses Ladylle apua, kun Peanuts oli yksinkertaisesti parempi.

“Peanuts oli makean tuntuinen siinä ennen lähtöä, kun fiksattiin sen vehkeitä lämppärin jälkeen”, Jukka Torvinen herkutteli. “Ajattelin, ettei ainakaan helpoimman kautta anneta Tapion voittaa. Peanuts lähti tosi hyvin, ja lähdin ajamaan sillä lailla reilusti, että haetaan se keulapaikka ensin. Takasuoralla mietinkin, että ajetaan keulasta, mutta Tapio tuli uudella spurtilla vielä niin kovaa, että pakko oli luovuttaa. Hevonen tuntui huippuhyvältä, kun loppusuoran alussa päästiin tulemaan, tuntui heti suoran alussa, että tullaan ohi.”

Anne Kankaan valmentama Peanuts teki 2100 metrillä ennätyksensä 14,9a. Ykköspalkinto oli 6500 euroa, jolla sen tienestit lähes tuplaantuivat.

Toisen kaarteen jälkeen sisältä toiselle radalle noussut Ambriel taipui lopussa ja jäi rannalle finaalistakin, jonne selvisivät kärkiparin lisäksi Bean Dead Cert, Haley Web, Hurricane Wilma sekä Stonecapes Rococo.

 

Toto5-2: Arctic Elsa voitti tammojen toisen välierän. Toisen ykkösensä illan raveissa saavuttanut Ari Moilanen ajoi Pekka Korven tallin Arctic Elsaa, joka oli tasaisesti pelatussa lähdössä neljänneksi pelatuin ja teki myöskin ennätyksensä 14,7a.

“Saatiin hyvä juoksu toisessa ulkona hyvän hevosen takana, ja kyllä se helposti voitti. Hevonen on tehnyt hyvän kauden ja on kyllä kelpo polle näihin lähtöihin”, ensimmäisen kerran Arctic Elsaa ajanut Ari Moilanen kehaisi.

Arctic Elsaa kolmannessa parissa ulkona seurannut Daze puristi sille selvästi hävinneenä toiseksi. Alle kympin avauksessa johtopaikan vallannut Carbon Crystal kesti kolmanneksi.

Seinäjoella joulukuun ensimmäisenä lauantaina ajettavaan finaaliin pääsevät tavoittelemaan 30 000 euron ykköspalkintoa myös Spill The Beans, Justine Case sekä niukka suosikki Ultimate Critic, joka kiersi kaarteen ulommilla radoilla ja pudotti takasuoran alussa kolmanteen sisälle.

 

Toto5-3: Ari Moilaselle ei tullut voittoa Graceful Swampin kanssa, kun selväksi suosikiksi luotettu ori otti ensimmäisessä kaarteessa jälleen laukan. Loppumatka sujui paremmin, ja Graceful Swamp teki vielä väkevän nousun kolmanneksi.

Toiseksi eniten merkitty Ronaldo Malibu sai suotuisan juoksun, kun se pääsi toisen kaarteen lopussa nousemaan viidennestä sisältä toiseen ulos. Edellä mennyt BWT Danger laukkasi viimeisellä takasuoralla, jolloin Majestic Man iski johtohevosen takaa saman tien kärkeen. Ronalbo Malibu tuli pian rinnalle ja ratkaisi maalisuoralla vaikeuksitta.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama Ronaldo Malibu aloitti kilpailemisen vasta kesän jälkipuoliskolla, mutta on sen jälkeen mennyt eteenpäin harppauksittain. Nyt tullut kuuden ja puolen tonnin palkinto oli toki selvästi suurin tähän asti. Mika Forss ajoi ajan 14,9a tehnyttä Ronaldo Malibua.

“Onhan sillä hyvä emälinja, se on parhaassa paikassa valmennuksessa ja kuski rattailla, mutta kyllähän siihen tarvitaan hevoselta päätäkin”, kasvattaja- ja omistajakimpassa mukana oleva Mona-Carita Kyynäräinen pohti. “Kesällä näytti heikommalta ja se oli tulossa kotiinkin, joten aikamoinen pomppaus on ollut.”

He Is Felix, Wingman ja Smoky Cloud menivät oriiden ja ruunien ensimmäisestä välierästä myös finaaliin. Rajussa 1.08,5-vauhtisessa avauksessa johtopaikan pitänyt Club Nord Easy taipui jo viimeisellä takasuoralla.

 

Toto5-4: Tapio Mäki-Tulokas ja Mika Forss juhlivat myös oriiden ja ruunien toisessa välierässä, jota kolmanneksi eniten pelattu Mr Big Star hallitsi vakuuttavasti startista maaliin. Ajaksi kirjattiin 14,6a.

“Näki heti auton takana, että se pystyy sen keulapaikan puolustamaan. Sen jälkeen luotto oli kova”, Tapio Mäki-Tulokas painotti. “Kriteriumin kolmosen jälkeen vähän sokaistui, ja annettiin sen olla vaan liian helpolla ennen Kymenlaakson karsintoja. Ei päästy sinne finaaliin, ja treenattiin nyt vähän tiukemmin.”

“Tosi hieno ilta. Kaikki hevoset pääsi finaaliin, mitä meillä oli täällä. Tästä on tosi mukava jatkaa. Lähdetään sunnuntaiaamuna etelän aurinkoon lomalle, ja ollaan viikko siellä.”

Toisesta parista ulkoa vapaasti tullut Callela Louis puristi selvästi hävinneenä toiseksi ennen sisältä sujuvasti kirinyttä Big Sexy Deliä. Finaaliin pääsivät lisäksi Kaptah, Hudson Web ja Count Forte.

Suosikki Knows Best jäi kiertämään toista rataa ilman vetoapua. Se oli vielä Mr Big Starin tuntumassa, kun laukkasi loppukaarteen alussa. Reilu kierros jäljellä hänniltä reissuun lähtenyt Zogo Match laukkasi loppukaarteen puolivälin jälkeen. Ilman hyppyä se olisi ilmeisesti selvinnyt kuuden joukkoon.

 

Toto5-5: Eniten pelattu kolmikko erottui lopulta täysin omaan kastiinsa. Kärkitriosta vähiten peliä kerännyt Johnny Flame kukisti suosikki La Can Star Chipin ja Elegant Prayerin tasaisessa taistossa.

Millstone’s Pin Up oli alussa vikkelin. Elegant Prayer käänsi toisessa kaarteessa sen takaa rinnalle, ja Johnny Flame pääsi viimeisellä takasuoralla sisältä Elegant Prayerin perään, kun vauhti kiihtyi selvästi.

Kärkihevosen eväät oli pian syöty. Elegant Prayer siirtyi loppukaarteen kärkeen, ja Johnny Flame sekä vajaa 800 jäljellä neljännestä ulkoa hyökännyt La Can Star Chip tulivat pian samaan rintamaan.

Johnny Flame ei kaarteessa näyttänyt voittajalta, mutta se tuli suoran vahvasti ja työntyi ykköseksi ajalla 15,6a/2100 metriä. La Can Star Chip puristi toiseksi, ja Elegant Prayer joutui tyytymään kolmanteen sijaan.

“Se on vähän laiska poika menemään eikä liikoja pullaile, mutta se tuntui kohtalaiselta, ja tuntui, että jos tilaa saadaan, voidaan ainakin yrittää”, Pasi Tikkalan valmennettavaa ajanut Santtu Raitala kuvaili. “Koitin vielä säästää viimeistä iskua, enkä halunnut kaikkea satsata vielä kaarteessa.”

Kasvattajakruunu-finaalien lähtöradat, 3-vuotiaat Seinäjoella lauantaina 1.12.

Tammat

1 Arctic Elsa

2 Peanuts

3 Bosses Lady

4 Carbon Crystal

5 Haley Web

6 Spill The Beans

7 Justine Case

8 Ultimate Critic

9 Daze

10 Bean Dead Cert

11 Hurricane Wilma

12 Stonecapes Rococo

 

Oriit ja ruunat

1 Ronaldo Malibu

2 Mr Big Star

3 Majestic Man

4 Graceful Swamp

5 He Is Felix

6 Hudson Web

7 Wingman

8 Count Forte

9 Callela Louis

10 Big Sexy Deli

11 Kaptah

12 Smoky Cloud