Ruotsin ja Ranskan kautta takaisin Suomeen palannut Cyrius d’Ariane kilpailee keskiviikkona Vermossa, jossa oli lähes lyömätön toissa talvena.

Teuvo Järvisen omistama ranskalaisruuna tunnetaan pitkän matkan spesialistina. Vajaat puolitoista vuotta sitten Cyrius d’Ariane valloitti Vermon kolme kertaa peräkkäin ja kilpaili myös Harper Hanoverin lähdössä Elitloppet-viikonloppuna. Viimeisin startti Suomessa on viime vuoden kesäkuulta, kun ruuna kilpaili Kymi GP –päivänä 3100 metrin ryhmäajossa sijoittuen kolmanneksi.

Sen jälkeen ura jatkui Ranskassa ja Ruotsissa. Suomeen Cyrius d’Ariane palasi noin kuukausi sitten.

”Eihän se siitä varmaan miksikään ole muuttunut”, Järvinen arvelee. ”Ruuna kärsi varmaan Ranskan kuumuudesta ja pölyisyydestä. Muuta selitystä ei ole keksitty, että pyörä ei pyörinyt.”

Tänäkin talvena omistaja kurkkii rajan yli, sillä Ruotsissa on Järvisen mukaan huomattavasti paremmat kilpailumahdollisuudet Cyrius d’Arianen kaltaiselle pitkän matkan taitajalle kuin Suomessa.

”Sille minimi on melkein 2600 metriä, että olisi mahdollisuus pärjätä. Juuri katsoin Heppa-järjestelmästä kilpailutarjontaa, niin näytti olevan tosi vähän pitkän matkan kisoja tarjolla”, Järvinen manaa. ”Mikä estää tekemästä sarjoja, ja laittaa kutsuliitteeseen, että lähtöä ei järjestetä, jos ei tule riittävää määrää hevosia? Vermolle täytyy nostaa hattua, kun siellä on Teräsmies- ja Voimaliiga ainakin kerran kuussa, mutta muutkin voisi järjestää näitä useammin, sillä nämähän ovat kaiken lisäksi mielenkiintoisia lähtöjä.”

Vaikka Cyrius d’Ariane on urallaan startannut kuudesti Vermossa, ja jäänyt ainoastaan kerran toiseksi, ei omistaja usko hevosensa tänään kaartavan voittajaseremonioihin.

”En usko tänään pärjäämiseen. Sillä oli vähän kiloja liikaa helpomman jakson seurauksena. Se on vielä sellainen veitikka, että pärjäisi puolella siitä eväsmäärästä, minkä muut hevoset syövät, mutta kumminkin meinaa lihoa. Kai se Timppa on saanut siitä vähän kiloja pois”, Järvinen nauraa. ”Jos tänään rahaa saa, olen erittäin tyytyväinen.”

Treenari positiivisempi

Valmentaja Timo Korvenheimo on omistajaa luottavaisempi, mutta ei hänkään vielä suuria ihmetekoja odota suojatiltaan.

”Hevonen on ollut pirteänoloinen ja treenannut hyvin”, treenari raportoi. ”Varmaan pystyy heti tekemään ihan asiallisen esityksen. Don Williamsin lyöminen on kova tehtävä, mutta on tosi vaikea veikata Cyrius d’Arianen suorituskykyä. Hyvin se on treenannut, mutta startissa selviää, missä mennään. Liki samanlaiselle hevonen on tuntunut kuin puolitoista vuotta sitten.”

Cyrius d’Arianen tavoin keskiviikkona Voimaliigassa kisaa niin ikään Korvenheimon valmentama Sahara Sandstorm.

”Se on nyt hyvässä vireessä, joten sillä on varmaan ihan hyvät mahdollisuudet. Viimeksi hevonen jäi kaikki tallella pussiin, ja lyhyt starttiväli suosii sitä. Hyvät fiilikset sen kohdalla.”

Toto65-peliä suunnittelevia kiinnostaa varmasti myös Roosa nauha -kerääjä Comway Cotterin kuulumiset. Korvenheimon suojatti on voittanut vuoden 11 startistaan 7, mutta ruuna kisaa tänään ensimmäistä kertaa mailin matkalla.

”Se on huippupaikalla, joten kaiken mennessä putkeen, on hyvä mahdollisuus pärjätä, vaikka onkin mailin matka. Se on oppinut lähtemäänkin kovaa”, treenari huomauttaa.

Mahtuvatko Korveheimon valmennettavat kupongille Hevosurheilun Toto65-ideavihjeessä? Katso tästä.

Vermon ravit alkavat keskiviikkona kello 18. Toto65-pelin palautusaika päättyy kello 19.10. Paikan päälle saapuvien on hyvä muistaa, että Vermon sisätiloissa on maskipakko.