Kuopiossa ravataan perjantaina järjestyksessään yhdeksännen kerran Pohjois-Savon Hevosjalostusliiton Kasvattaja-ajot.

Kasvattaja-ajot on tarkoitettu 3-4-vuotiaille lämminverisille ja 4-5-vuotiaille suomenhevosille, jotka ovat syntyneet Pohjois-Savon Hevosjalostusliiton alueella. Tasoitusajoina ajettavissa lähdöissä voittajille on luvassa 3500 euron suuruiset ensipalkinnot.

Kasvattaja-ajot ajettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran vuonna 2007. Kilpailu perustettiin juhlistamaan Pohjois-Savon Hevosjalostusliiton 100-vuotisjuhlia, joita vietettiin kyseisenä vuonna. Ensimmäisen suomenhevosten Kasvattaja-ajon vei nimiinsä Tero E Mäenpään valmentama ja ohjastama Turon Myrsky, joka sittemmin nousi suomenhevosten ykkössarjoihin menestyen myös kuninkuusravitasolla. Ensimmäisen lämminveristen lähdön voitti Mauri Jaaran ohjastama Lucky Herman.

Kasvattaja-ajojen tähänastisen historian menestynein ohjastaja on ollut kotiradan Tero E Mäenpää, joka on Turon Myrskyn ohella voittanut kilpailun Virijorilla vuonna 2010 sekä Berto Vaikolla vuonna 2014. Tuplaan ovat yltäneet Mauri Jaara sekä Kaarlo Partanen, joka ohjasti omistamansa puolisisarukset Liekin Ekon ja Liekin Taran voittoon vuosina 2011 ja 2013.

Tämän vuoden suomenhevosten Kasvattaja-ajossa leppävirtalaisen Veijo Kauppisen omistama ja valmentama Virin Veijari starttaa kahden Nuorten Sarjan voiton jälkeen suosikkina. Kesällä 21-vauhteja kulkenutta Savon Kuukuiskaajaa vastaavasti hankaloittaa 80 metrin takamatka. Muita mielenkiintoisia nimiä ovat muun muassa Vaarao ja Rivaltti.

Lämminveristen Kasvattaja-ajossa ikäluokkalähdöissäkin menestynyt Prayer’s Hope saa vastaansa Lover Dahlian, Dream Divinen, Dixie Nyxin sekä Marko Hakkaraisen valmennustallin E.V. Scumban ja E.V. Hayleyn.

Kasvattaja-ajot ovat vakiinnuttaneet asemansa Kuopion ravikalenterissa. Kilpailu on myös alueen kasvattajien ja omistajien suuresti arvostama.