Toto75-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto75-1: 1 Polara 43,44 %, 0,23 e

Toto75-2: 12 Qvidja’s First 35,24 %, 0,70 e

Toto75-3: 5 Prada Nights 25,28 %, 2,31 e

Toto75-4: 3 Donato E. 16,26 %, 10,43 e

Toto75-5: 2 Wutan 12,84 %, 52,85 e

Toto75-6: 3 T.Rex 77,78 %, 60,15 e

Toto75-7: 2 Ekin Toive 1,31 %, 1959,71 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 1959,71 euroa

6 oikein 8,62 euroa

 

Vaihto: 350 000,65 euroa

Vermon tämän viikon toinen jackpot-kierros alkoi suosikkivoitolla, kun Antti Tupamäen luotsaama Polara otti positiivisten esitysten jälkeen ansaitun täysosuman.

Toto75-1: Viimeksi tauolta palatessaan epäonnistunut Ellin Sisu lähti auton takaa nyt hyvin, eikä Polara pystynyt sisäradalla vastaamaan. Antti Tupamäki joutui tämän jälkeen pohtimaan taktiikkaansa ja päätyi toiseen kaarteeseen mentäessä kääntämään kuolemanpaikalle.

“Vähän teki mieli ajaa selästäkin, kun kumminkin pitkä kausi on edessä, mutta sitten taas, kun hevonen on paljon pelattu ja oikein hyvän tuntuinen, eikä tämä ole ikinä kaihtanut paikkaa johtavan rinnalla, jos se vaan yhtään on kohdillaan”, Antti Tupamäki jutteli.

“Näytti tuolla takasuoralla, että ilman muuta päästään ohitse, mutta Ellin Sisu lähti vastaamaan hyvin. Nämä molemmat pikkuisen kampeaa ulospäin, niin siinä pikkuisen hukkuu vauhtia, mutta tämä vaan rehdisti runttasi ohi kuitenkin.”

Voitto oli 10-vuotiaalle Polaralle ensimmäinen sitten viime kesän ruunakunkkareiden ja tuli suomenhevosten tämän kauden kärkiajalla 23,5a/2120 metriä.

“Saatiin puhdas startti, niin mä ainakin olin ihan tyytyväinen hevoseen. Ei ollut mitään probleemaa. Se lähti nätisti liikkeelle, eikä ollut vaikeuksia”, Ari Moilanen totesi ajamastaan Ellin Sisusta, joka piti toiseksi.

Kuninkuuskilpailusta asti tauolla ollut Caijus käänsi kärjen takaa loppusuoralla vapaalle kolmannelle radalle ja tuli viimeiset metrit terävästi, muttei ehtinyt enää kolmatta sijaa ylemmäs. Pirteä esitys lupailee hyvää alkaneelle kaudelle.

Loppukaarteen alussa kolmannesta ulkoa kiriin kääntänyt Tuurin Toivo pilasi samassa laukkaan.

 

Toto75-2: Myös toinen kohde suosikille. Reilu kierros ennen maalia viidennestä parista ulkoa hyökännyt Qvidja’s First kiersi kolmannen puolikkaan aikana kärjen rinnalle ja jatkoi samaa hyvää tahtia omille teilleen.

Pekka Korpi ajoi yhdessä Ilkka Herlinin kanssa kasvattamaansa ja omistamaansa 5-vuotiasta oria, joka ravasi 2140 metriä aikaan 16,3.

“Hevonen oli ihan hyvä tänään, ja olihan nyt helpompi lähtö kuin keskiviikkona. Kun on ollut tämmöiset kelit, ettei ole päässyt hirveästi ajamaan, niin varmaan keskiviikon startti teki hyvää”, Pekka Korpi arveli.

Kolmannessa ulkona matkannut An-Valpuri lähti viimeiselle takasuoralle mentäessä kolmannelle radalle, tuli takasuoralta ilman vetoapua tasaisesti ja punnersi kaukana voittajasta toiseksi.

Neljännestä sisältä päätöskierroksella vapaille löytänyt Don Defender kehitti napakan loppuvedon ja ehti melkein täysin An-Valpurin rinnalle.

Jarmo Saarela sanoi, että One Who Run oli liian paineissaan ja lähtölaukka tuli sen takia. One Who Run kiersi Qvidja’s Firstin perässä vielä tototaistoon, muttei jaksanut puristaa ihan täysillä loppuun asti.

 

Toto75-3: Johtoon ampaissut Prada Nights sai maltillisen avauskierroksen jälkeen painetta viidennestä parista rinnalle kiertäneeltä Shadow Pro McQueeniltä, joka laukkasi takasuoran puolivälissä.

Prada Nights jatkoi samaa vauhtia loppuun asti ja irtosi muista jo loppukaarteessa. Toiseksi eniten pelattu 5-vuotias Prada Nights teki 2120 metrillä ennätyksensä 15,0a. Kalle Väreen kasvattama ja omistama ruuna siirtyi viime kauden lopulla Harri Koivusen talliin, josta käsin on voittanut kolme neljästä startistaan.

“Kalle tuli meidän kyydissä Turusta tänne. Ajettiin siinä takapenkillä tämä lähtö läpi, ja sehän meni just niin kuin Kalle käski ajaa”, ohjastaja Olli Koivunen naurahti. “Muuten ei ollut mitään, mutta tämä on vähän erikoinen tapaus kaikin puolin. Se oli hyvän tuntuinen, mutta tuntui vähän aikaa, ettei se lähde vastaamaan (Shadow Pro McQeenille). Sitten kun Hannu tuli rinnalle, tuli taas hyvä paine ohjiin. Laukka harmitti kovasti, sillä kun se lähti pois siitä, tämä laiskistui vähän ja se huoletti hiukan, mutta ei ollut onneksi haittaa.”

Jo lähtösuoralla Prada Nightsin taakse päässyt Bastian seurasi siitä jääneenä toiseksi, vaikka ravi vähän sakkasi lopussa. Pääasiassa toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Knows Everything tsemppasi kolmanneksi niukasti ennen Stella’s Boyta, joka ei päässyt yrittämään Bastianin takaa.

Lähdön suosikki Shining Armor oli neljännestä ulkoa toivottoman tehtävän edessä, kun vauhti kiihtyi toisella kierroksella.

 

Toto75-4: Kolmanneksi eniten pelattu Donato E. sai vetää kärkeen avattuaan täysin rauhassa, tiivisti tahtia toisella kierroksella ja kiskaisi päätöspuolikkaan 1.09:n lukemiin.

Toista rataa ilman vetoapua juossut suosikki Ricocone tuli myös tosi vahvasti perille ja hävisi vain mitan, kun muut putosivat kaksikon kyydistä. Voittoajaksi kirjattiin 13,7a/2120 metriä.

“Donato E. meni tänään kesäkengässä, mikä auttoi sitä”, Jarno Kauhasen suojattia ajanut Tommi Kylliäinen huomautti. “Sitten kun lähdettiin tuo viimeiset 700 metriä, niin sitten lähdettiin kiihdyttämään ja se tultiin kyllä ihan juosten. Ricocone on hyvä hevonen ja antoi hyvän vastuksen, mutta kyllä meillä oli tänään tilanne hallinnassa.”

“Huippuhyvä, melkein voisi sanoa, että tämä oli yksi parhaita juoksuja, mitä se on meiltä tehnyt. Loppusuora tultiin oikein todella lujaa”, Olli Koivunen ylisti.

Voittajan takaa loppusuoran alussa pudonnut Mr Hot Shot piti jälkijoukon kärjessä kolmanneksi. Ensimmäisessä kaarteessa parijonon ulkopuolelta hännille pakittanut Thai Profit hyökkäsi loppukaarteeseen mentäessä neljättä rataa ja kiri hyvin, mutta tehtävä oli tietysti mahdoton.

 

Toto75-5: Tiukka kiihdytys, jossa Leemark’s Ghost nappasi johtopaikan sisältä lähteneeltä Crazemanilta.

Toisessa parissa ulkona aloittanut Wutan kiersi kaarteen jälkeen Leemark’s Ghostin kupeelle, josta puristi maalisuoralla tasaisen varmasti voittoon ajalla 13,0a/1620 metriä. Ykkönen oli viime kesänä Ruotsista hankitulle 6-vuotiaalle jenkkiruunalle kolmas Suomessa.

“Wutan tuli Redenin tallilta, kun Raunion Tapsa tätä esitti meille”, Tapio Perttunen taustoitti. “Se oli laukannut melkein kaikki startit siellä, ja päästiin hinnasta sopuun. Tämä on ollut vähän vaikea, kun se on painanut sisälle. On tiedetty, että tällä on kykyjä. Sehän on hirmusukuinen hevonen. Nyt siltä alkaa pikkuhiljaa löytyä oikea sävel, ja tänään teki kyllä ylivoimaisesti parhaan startin Suomessa.”

“Oli kakkosrata lähteä, mutta lähtönopeus ei ihan riittänyt. Sitten päätin, että tänään annetaan kyllä mahdollisuus. Ajattelin, että se jaksaa kyllä mennä, kun on lähellä kärkeä eikä tarvi lähteä enää kolmannelle radalle.”

Wutan oli kolmanneksi pelatuin. Suosikiksi luotettu Crazeman mahtui loppusuoralla hakeutumaan vapaalle kolmannelle radalle ja työntyi Leemark’s Ghostin ohi toiseksi.

 

Toto75-6: Kaarteen jälkeen Edward Alen ohi johtoon päässyt suursuosikki T.Rex hallitsi Talvimaljaa mielin määrin. Se sai vetää välikierroksen lönköttelyä, tuli lopun lujaa ja kuittasi kymppitonnin 2120 metrillä ajalla 14,3a.

Iikka Nurmonen ajoi jälleen Tapio Mäki-Tulokkaan tallin 10-vuotiasta T.Rexiä, jolle täysosuma oli tämän vuoden puolella jo neljäs.

Lähdössä jaettiin myös Kavioliigan pisteitä. Asiasta lisää erillisessä jutussa.

 

Toto75-7: Iikka Nurmonen oli lähellä voittoa myös päätöskohteessa Larsmanilla, mutta ensimmäisen takasuoran alusta johtaneen suosikin takana nappireissun saanut Ekin Toive työntyi viime hetkillä edelle.

Timo Heikkinen ajoi Keijo Koskisen valmentamaa 11-vuotiasta Ekin Toivetta, joka antoi edellisessä startissaan Porissa viitettä nousukunnostaan, kun sijoittui toiseksi. Se oli kymmenen kilpailijan lähdössä nyt kuitenkin vasta kahdeksanneksi käytetyin merkki.

“Ihan ensimmäinen 75-voitto minulle”, 66-vuotias Timo Heikkinen iloitsi. “Ihan lähdettiin katsomaan, mitä hevonen tekee, kun sillä on hiukan huumorin kanssa ollut ongelmia. Loppusuoran alussakin meinasin, että jos jaksaa maaliin siinä totossa.”

Huhtikuussa vuonna 2017 edellisen kerran voittanut Ekin Toive kuittasi 4500 euroa 2120 metrillä ajalla 26,3a. Koko uralla sillä on koossa 15 voittoa, ja 96 kilpailusta tasan puolesta on irronnut totosija.

Toisen kaarteen jälkeen viidennestä parista reissuun lähtenyt Tuviker kiersi ilman vetoapua rehdisti kolmanneksi. Ensimmäisellä takasuoralla kolmannelta radalta kuolemanpaikalle edennyt Naputus antoi vähän periksi. Julmin ei saanut mahdollisuutta toisesta ulkoa.