TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 5 Mac Light Prince, 12,20%, 9,94 euroa

T5-2: 2 Por Nie Rock, 25,77%, 20,41 €

T5-3: 8 First Class Lady, 34,56%, 29,27 €

T5-4: 13 Troopers, 45,64%, 32,70 €

T5-5: 11 Sjö Kongen, 11,98%, 123,85 €

Por Nie Rock löi William Birdlandin suvereenilla esityksellä Seinäjoen ravien toisessa Toto5-kohteessa.

T5-1: Viikon ensimmäisen T5-kierroksen avasi Lakeuden Ravinaiset ry:n SM-karsinta.

Johtopaikalle avasi viitosradalta kiihdyttänyt Mac Light Prince rattaillaan Tarja Länsimäki. Tänä vuonna neljä voittoa ottanut 5-vuotias ruuna piti koko matkan ajan tilannetta hallinnassaan. Länsimäki sai määrätä matkavauhdin melko rauhalliseksi, kunnes viimeisellä takasuoralla alkoi painetta tulla toista rataa ravanneelta Hogan Starilta ja kolmatta rataa polkeneelta Ceramic Alleylta.

Mac Light Prince piti kuitenkin johtonsa varmasti maaliin saakka suosikki BWT Dallasin kiriessä toiseksi. Kolmanneksi sijoittui Ceramic Alley.

Voiton myötä Länsimäki lunasti paikan ensi vuoden Ravinaisten SM-finaaliin. Hän on mukana taistelemassa tämänkin vuoden SM-tittelistä, jonka kohtalo ratkeaa perjantaina Oulussa.

”Ajateltiin, että katsotaan, miten se lähtee, ja mitä muut tekevät. Se lähtikin hyvin, joten ajattelin, että ajan keulasta”, Länsimäki kertasi taktiikkaansa voittajahaastattelussa. ”Se oli koko ajan tosi hyvin ohjilla ja paineissaan. Katsoin vain, että koska vastustajia alkaa tulemaan, niin annan sitten mennä.”

Voitto oli harvakseltaan ohjastavalle Länsimäelle ensimmäinen lähes viiteen vuoteen.

T5-2: Ahkerasti kilpailevalle Por Nie Rockille on kertynyt tänä vuonna eniten startteja Suomen rekisterissä olevista lämminverisistä.

Viimeksi perjantaina Vermossa kilpaillut 7-vuotias ruuna oli tositoimissa jälleen tiistaina.

Pitkän tauon jälkeen vuoden toisen starttinsa juossut, ja suosikkina matkaan lähtenyt William Birdland eteni ensimmäisen puolikkaan päätteksi keulapaikalle. Sen rinnalle kiersi Por Nie Rock, joka alkoikin toisella kierroksella lyömään painetta keulahevoselle.

Johtohevonen saikin taipua viimeisen takasuoran lopussa, ja Ari Moilanen kaasutteli samassa Por Nie Rockin kanssa muulta porukalta karkuun. Ruunan vuoden kuudes voitto tuli ajalla 13,ake.

“Oli hevoselta ihan parhaita esityksiä, mitä minä olen ajanut”, Moilanen kehui voittajan suoritusta. “Se ei ole aikaisemmin oikein tullut johtavan rinnalta, mutta tänään se meni kyllä ihan omille teilleen. Hevonen on vuosi vuodelta parantanut vain otteitaan, ja tuntuu, että se jatkuu edelleen.”

Voitto oli Moilaselle ja valmentaja Markku Niemiselle illan toinen. Kaksikon yhteistyö tuotti ensimmäisen täysosuman jo illan kolmannessa lähdössä, kun Time Match avasi uransa voitolla Junnustartti-karsinnassa.

T5-3: Moilanen jatkoi seuraavassa lähdössä siitä, mihin edellisessä jäi. Tällä kertaa hän hyppäsi Timo Korvenheimon valmentama First Class Ladyn rattaille 4-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu-alkuerässä.

Kuski uumoili jo ennen lähtöä, että tällä kertaa voisi olla parempaa luvassa kuin viimeksi derbykarsinnassa. Eikä Moilanen ollut lainkaan väärässä.

Valjakko suuntasi kasiradalta suoraan eteenpäin, ja etenivät johtoon ensimmäisellä takasuoralla. Joukon veturiksi päästyään First Class Lady innostui painelemaan ylivoimaisella keulasoololla uuden ennätyksensä 13,0ake muiden tullessa kymmeniä metriä voittajan perässä maaliin.

“Keulapaikalle kun päästiin, hevonen hoiti itse homman”, Moilanen sanoi. “Kuvittelin etukäteenkin, että päästään keulapaikalle. First Class Lady voitti vaivatta ja korvat kiinni.”

T5-4: Neljännessä kohteessa starttasi kierroksen pankki Troopers, joka ei ollut suotta kerännyt pelaajien luottoa.

Paalulta lähtenyt Explosive Elvis otti vetotyöt itselleen siirryttyään alkumatkasta keulapaikalle. Markku Hietanen puolestaan peruutteli 20 metrin takamatkalta lähteneen suosikin kauas viimeiseen pariin ulos.

1400 metriä ennen maalia Troopers lähti etenemään kolmatta rataa pitkin kohti kärkeä. Se pääsikin laskeutumaan viimeisen takasuoran alussa johtavan rinnalle, josta puristi varmaan voittoon.

“Vähän jännitti, kuinka se jaksaa, mutta hyvinhän se jaksoi. Kyllä se on kotona tuntunut siltä, että sen piti kestää”, osaomistaja Hermanni Paavola sanaili. “Sanoin Markulle, ennen lähtöä että ajaa vain alussa eteenpäin, jos siltä näyttää. Kyllä sillä pitää koittaa ajaa eteenpäin, kun se on niin vahva hevonen. Power Parkissa on päätösravit, koitetaan siellä jatkaa. Sen jälkeen tähdätään Ilkka-ajoon.”

T5-5: Lauantaina Vermon montélähdössä hurmannut Sjö Kongen jatkoi vakuuttavia otteitaan tällä kertaa kärrylähdössä.

8-vuotias ruuna lähti 2600 metrin koitokseen 60 metrin takamatkalta valmentajansa Antti Ala-Rantalan ohjastamana. Valjakko tarkkaili tilannetta porukan hännillä paalulta lähteneen Mikorin halkoessa tuulta.

900 metriä ennen maalia Ala-Rantala nosti ajokkinsa kolmannen radan jonoon, ja se sai selkiä eteensä peräti kolmin kappalein.

Keulahevosen puhti loppui viimeiselle takasuoralle, jonka jälkeen kenttä kääntyi täysin, ja voittomatsiin rynnistivät kolmatta rataa kirinyt joukko. Maalisuoralle kaarruttiin Jumiinin johdossa, mutta ulkoa tultiin kovaa. Parhaiten kiri Sjö Kongen, joka kurkotti voittoon, ja jätti Jumiinin toiseksi. Kolmanneksi kiri Uljas Suomalainen.

“Yllättävän kova aika. Matkallakin oli kaikkia hidastuksia, ja ajattelin jo, että keretäänkö täältä”, Ala-Rantala sanoi komeasta voittoajasta 24,1kp. “Suoralla näin, että keretään, korvat jäivät kiinni, eikä pahemmin tarvinnut oikein pyytäkään. Olisi tämä vielä puoli rinkiä jatkanut samaa kyytiä.”