Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 3 Jullen Eko 30,50 %, 5,08 e

Toto4-2: 11 Callela Louis 44,24 %, 6,17 e

Toto4-3: 2 Archie Press 9,74 %, 32,33 e

Toto4-4: 9 Liisan Tulilintu 17,68 %, 49,00 e

 

Vaihto: 68 002,40 euroa

Kuopion perjantai-illan pääpelin kohteet alkoivat hyvätasoisella kylmäveriryhmällä, jossa alusta asti Nalli Naperolta painetta saanut Jullen Eko piti vastustajan laukattua kohtalaisen varmaan voittoon.

Toto4-1: Lähtö uusittiin kerran, kun vain muutama valjakko ehti auton mukaan. Tapauksesta annettiin useammalle kilpailijalle sakko, jota Jullen Ekoa ajanut omistaja Juhani Harmoinen kritisoi voimakkaasti.

Lähdön pelatuimmat eivät ehtineet ensimmäisellä yrityksellä lähellekään autoa, eikä uusinta tuntunut vaikuttaneen niihin ratkaisevasti. Jullen Eko ampaisi toisella kerralla vaivatta keulaan ja sai heti rinnalleen suosikiksi pelatun Nalli Naperon.

Avauspuolikas taittui valiolukemiin ja täysi kierroskin vielä aikaan 26,5. Muut eivät silti pystyneet hyödyntämään tilannetta, ja voiton suhteen taisikin olla ratkaisevinta se, että loppukaarteessa yliotteen hankkinut Nalli Napero laukkasi suoralle tultaessa.

Jullen Eko jatkoi tasaisen varmasti ykköseksi ennätystään sivuavalla tuloksella 28,1a/2100 metriä. Juhani Harmoinen ei ollut kuitenkaan täysin tyytyväinen siihen.

“Meillä oli mukana saman tallin toinen hevonen, eikä lähde toista kertaa. Hermoili sen verran sen perään, ettei ollut lähellekään samanlainen kuin Oulussa”, Juhani Harmoinen huomautti.

Jullen Ekon takaa viimeisellä takasuoralla toiseen ulos vaihtanut Eso Epori sai tulla Nalli Naperon laukattua vapaasti ja puristi puolittain Jullen Ekon kupeelle. Lähtösuoran laukan jälkeen neljänteen ulos edennyt ja jo puolimatkassa kirikaistalle lähtenyt I.P. Vapari punnersi tasaisen vahvasti kolmanneksi.

 

Toto4-2: Kohteiden pelatuin hevonen Callela Louis selvisi takarivin lähtöpaikalta neljänteen pariin ulos, josta Mika Forss suuntasi jo ensimmäisessä kaarteessa kohti kärkeä. Suosikki pääsi puolikkaan täytyttyä vastuksetta johtoon asti ja veti sitten oikein varmasti perille.

“Hevonen on tehnyt hyvät esitykset kauden alkuun ja on selvästikin paljon fokusoituneempi kuin viime vuonna. Silloin se oli välillä ylilatautunut ja välillä tosi laiska. Nyt on oikea ääni kellossa”, Mika Forss kehui nelivuotiaaksi käääntynyttä ruunaa.

Sekä Mika Forssille että Heikki Korhoselle illan toisen voiton tuonut Callela Louis ravasi 2600 metriä aikaan 17,2a. Tallikaveri Pegasos Evo voitti alkuraveissa Hippos-sarjan.

Ensin kärkeen kiihtynyt Pegasos Bolt nousi loppukaarteen puolivälin jälkeen Callela Louisin takaa toiselle radalle ja yritti haastaa, mutta hyvä yritys päättyi laukkaan noin 50 metriä ennen maalia. Callela Louisilla oli kaiken aikaa selkeä yliote, joten laukkaan paloi toinen sija.

Sisäradan jonossa neljäntenä matkannut Classic Emotion sai mahdollisuuden maalisuoran alkupuolella ja kiri edellään menneen Boss Gutsetin ohi toiseksi, kun ulkokautta yrittäneiden kirit eivät tehonneet 12,5-lopetuksessa. Frazier Boko laukkasi hylkäykseen heti alussa.

Hard Chip jätettiin pois lähdöstä Toto4-pelin sulkeutumisen jälkeen.

 

Toto4-3: Loppukaarteessa tapahtui ikävä ratkaisu, kun alusta asti johtanut Orlando Knick laukkasi selvässä johtoasemassa. Sitä sisäradalla seurannut Archie Press piti perimänsä kärkipaikan sitten varmasti.

Miika Tenhunen oli laittanut valmentamansa Archie Pressin kisaan optimivarustuksella, ilman kenkiä ja jenkkikärryt perässä. Tuloksena oli kauden avausvoitto tuloksella 15,4a/2100 metriä. Archie Press oli kolmanneksi pelatuin.

“Hevonen oli tosi epävarma viimeiseen kurviin”, ohjastaja Santtu Raitala paljasti. “Lähinnä oli itellä sellainen fiilis, että pitää koittaa päästä se viimeinen kurvi ravia ja sitten pystytään vielä kilpailemaan maalisuoralla menestyksestä. Sitten meillä kävi kaikki tosi hienosti. Harvoin noin hienoa onnea osaa käydä, mitä nyt kävi. Kyllä tää rullasi maaliin tosi hienosti, kun viimeisestä kurvista selvittiin.”

Kuolemanpaikalle avannut Tessa’s Devil sai toiseen kaarteeseen mentäessä selän eteen, kun tallikaveri Roberto Diver kiersi takasuoran aikana neljännestä parista toisen radan vetojuhdaksi. Tessa’s Devil pääsi lopussa vapaasti ulos ja kiri toiseksi.

Sisäradan jonossa kolmantena matkannut Hamir Fameraiser nousi loppusuoralla jyrkästi ulommas ja ehti terävällä spurtilla kolmanneksi. Roberto Diver antoi vähän periksi. Suosikiksi pelattu Minto’s Don Juan laukkasi ensimmäisessä kaarteessa.

 

Toto4-4: Talvitauolta palannut Liisan Tulilintu aiheutti lähdönuusinnan, mutta toisella kerralla se oli omalla paikallaan ja lähti tapansa mukaan reippaasti. Se pääsi heti toiselle radalle, sai edetä vapaasti ja painui takamatkasta huolimatta johtoon jo ensimmäisen kaarteen lopussa.

Vauhti pysyi tasaisen reippaana, mutta se painoi enemmän vastustajien jaloissa. Liisan Tulilintu pisteli hienosti maaliin asti ja voitti kymmenien metrien erolla tuloksella 25,9/2120 metriä. Se oli kolmanneksi pelatuin.

“Volttilähtö auttaa, kun sitä pitää alussa hollailla eikä se saa heti täyttä vauhtia päälle, niin se vähän rauhoittuu siihen”, Harri Kotilainen totesi. “Kaikin puolin muutenhan se on hieno hevonen, mutta tämä meneväisyys on semmoista, kun se on sitten vielä älyttömän kovasuinen, niin se tahtoo tuottaa ongelmia kilpailutilanteessa ja vähän treenissäkin.”

Taustalta selissä tullut Julianne Dahlia puristi lopulta jälkijoukon kärkeen toiseksi, ja matkalla pitkään toista rataa ilman vetoapua juossut Viehko Venla punnersi sitkeästi kolmanneksi.

Lähdön suosikki Piskon Pouta sai tasaisen juoksun toisen radan jonossa. Se hyökkäsi viimeisen kierroksen alkupuolella ja eteni puoli kierrosta myöhemmin jo toiseksi, muttei jaksanut puristaa täysillä perille ja putosi neljänneksi.