Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto5-1: 2 Crossfire Eros, 14,02 %, 5,14 euroa
Toto5-2: 1 Hipsun Poju, 31,31 %, 11,08 e
Toto5-3: 5 Cape’s Captain, 57,35 %, 16,19 e
Toto5-4: 8 Marshall Maurice, 3,26 %, 167,40 e
Toto5-5: 11 Procyon, 21,27 %, 256,95 e

Vaihto: 81 435,82 euroa

Jyväskylän ravit ajettiin rataturvallisuussyistä Kuopiossa. Mika Lappalaisen valmentama ja omistama Procyon jatkoi voittokulkuaan Toto5-pelin päätöskohteessa.

Ravipaikan siirtäminen aiheutti odotetusti paljon poisjääntejä. Pääpelin kohteissa niitä oli 21 kappaletta, ja Procyonin voittama lähtö käytiin kahdeksan osallistujan voimin.

Pienestä lähdöstä huolimatta totovitosen päätöksessä tapahtumia puuttunut varsinkaan avauslenkin osalta, kun kärkipaikka vaihtui moneen otteeseen. Caramba Mustang johti alun, mutta Downsifter eteni pian kärkeen. Suosikilla annettiin paikka yllättäen Will Daisy Beatille, ja Santtu Raitala pääsi iskemään Procyonilla kanssa lopulliseksi keulavaljakoksi.

”Meidänkin paikka ja ajatus lähdöstä muuttui moneen kertaan ensimmäisen 700-800 metrin aikana”, Santtu Raitala aloitti radan voittajajuttelussa. ”Will Daisy Beatin päästyä keulaan tuli ajatus, että nyt mennään kysymään paikkaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että Downsifter pääsee nousemaan toiselle, ja meille jää paikka johtavan rinnalla. Meni meillä voimiakin siinä, kun äkkiä edettiin kaverin väylä sulkemaan.”

Janita Antti-Roikon treenaama ja ohjastama Ashley Face pyrki lopussa haastamaan Procyonia, mutta tämä otti ykköstilan hallitusti. Täysosuma oli urallaan 21 kertaa kisanneelle ruunalle jo kymmenes, eikä menestyskulku tyrehdy jatkossakaan, jos Santtu Raitalan arvelu osuu oikeaan.

”Oikein kivaan tyyliin hevonen vastaili. Loppukurvissa saatiin pieni rako tehtyä ja ero riitti lopussa. Procyon on kehittyvän tuntuinen hevonen. Sillä on nopea liikkumistekniikka ja on sen tuntuinen, että kun pääsee säännölliseen starttirytmiin, se kehittyy lisää.”

Iisalmelainen Mika Lappalainen kehuu suojattinsa Procyonin tietävän, koska tosi on kyseessä.

”Procyon on mahtava kaveri. Kotona se on lunki ja tekee laiskasti töitä, mutta tuonne raveihin kun menee, on suitset tiukalla. Sillä on niin hyvä pää ja se on tosi viisas. Kaveri kun tulee rinnalle, se alkaa vastaamaan ja haluaa tehdä töitä. Sen kanssa on hyvät välit tullut, kun se on meille syntynyt ja monet mutkat on nähty. Voi kun se pysyisi vaan terveenä ja pääsisi säännöllisesti kilpailemaan niin olisi mukava päästä lauantairaveihin kilpailemaan”, Mika Lappalainen haaveili.

Mika Lappalainen korostaa Procyonin ympärillä toimivan joukkueen tärkeyttä.

”Santun kanssa yhdessä suunnitellaan kilpailuja ja hän ajaa hevosta silleen, että hevonen kehittyy starttien myötä. Meillä on hyvä tiimi tässä hevosen ympärillä muutenkin: Rekilän Riina, Harmoisen Minna, Murtolan Eelis ja oma emäntä (Paula Lappalainen, kasvattaja) tietysti.”

Sähkötoimisto Murtola Oy:n yhdessä Mikko Murtolan kanssa omistava Mika Lappalainen lupasi työntekijöilleen makean piristyksen tulevaan työpäivään.

”Just videon tuossa tekaisin raveista meidän firman WhatsApp-rinkiin. Laitoin sinne, että menkäähän huomenna taas pullakahville. Se on aina kun hevonen voittaa niin pullakahvit. Tuntuvat sanovan, että sellaista pullasadetta on nykyään. Silloin pitää juhlia, kun on sen aika. Se on tämäkin urheilu sellaista, että huomenna saattaa olla suu mutrussa”, Mika Lappalainen muistutti.

Kylmäveristen Suomen Cupin karsinta käytiin vain neljän osallistujan kesken. Voittovääntö oli Heikki Mikkosen treenattavien välinen vääntö, joka ratkesi Hipsun Pojun voittoon sen ohi matkalla keulaan edenneen Tinderin laukattua maalisuoralla. Hopeasijan perineelle Melkerille putosi näin ollen toinen finaalipaikka.

Henri Bollström ohjasti voittanutta Hipsun Pojua. ”Metu” narutteli ykkössijat myös Crossfire Erosilla ja Marshall Mauricella.