Toto76-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto76-1: 3 Mysteerio 36,54 %, 0,40 e

Toto76-2: 10 Puhti-Veikko 16,10 %, 2,40 e

Toto76-3: 10 Caakao 32,17 %, 5,70 e

Toto76-4: 1 E.V. Jory 21,81 %, 13,90 e

Toto76-5: 1 Tee Wee Paroni 17,62 %, 47,40 e

Toto76-6: 6 Big Headache 11,29 %, 237,10 e

Toto76-7: 9 Wilhelm Nash 61,61 %, 258,40 e

 

Voitto-osuudet:

7 oikein 258,40 euroa

6 oikein 11,00 euroa

 

Vaihto: 303 484,95 euroa

Jukka Torvinen ajoi Aimo Vuorisalon valmentaman Puhti-Veikon voittoon Kuopiossa järjestetyssä 4-vuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaalissa. Kymppitonnin ykköspalkinnolla ajettu lähtö oli ohjelmassa lauantain toisena Toto76-kohteena.

 

Toto76-1: Rivi alkoi suosikkivoitolla, kun kaarteen jälkeen toisesta ulkoa ilman vetoapua jäänyt Mysteerio jyräsi kärjen rinnalta vakuuttavasti ykköseksi. Haastajadivisioonakarsinnan 4500 euron voitto heltisi 2100 metrin matkalla ajalla 27,4a.

Veli-Matti Kangasluoman valmentamaa Mysteeriota ajoi Niko Jokela, jolta puuttuu uran ensimmäisestä sadan voiton kaudesta enää yksi osuma

“Tämä on viime vuodelta tuttu hevonen mulle, ja uskoin kyllä, että jos alku vaan selvitetään ravilla, niin aika lähellä ollaan tänään”, Niko Jokela huomautti. “Kun päästiin tuohon johtavan rinnalle ja saatiin puolustettua se paikka, niin koko ajan rupesi tuntumaan siltä, että lähtö on meidän hallintaa.”

Alun kolmatta rataa kiertänyt Virin Vihtori pääsi ensimmäisellä takasuoralla toiseen pariin ulos, josta se seurasi suosikkia uhkaamatta tämän tuntumassa toiseksi. Alussa lyhyesti laukannut Sohvin Santeri juoksi kolmannessa sisällä ja kolmannessa ulkona, nousi loppukaarteessa kirikaistalle ja piti asemansa.

Kiihdytyksessä Mysteerion taakse toiselle radalle päässyt Vennelmon Varma erehtyi kaarteen lopussa kolmannelle radalle, juuttui sinne ja alkoi pudota jo kolmannessa kaarteessa.

 

Toto76-2: Tammahyvityksen turvin 20 metriä poikien edeltä lähtenyt Tupla-Siro johti Varsakunkku-finaalia pitkälle loppusuoraa, mutta viimeisellä takasuoralla kärjen tuntumasta vapaille hakeutunut Puhti-Veikko tavoitti karkulaisen ajoissa. Puhti-Veikko oli neljänneksi pelatuin.

“Olin kyllä tosi luottavainen. Tässä hevosessa on tosi hyvä luokka ja moottori, kun saadaan se vaan ihan kaikin puolin kohdilleen”, Jukka Torvinen korosti. “Uskoisin, että tämän kanssa on mielenkiintoinen ensi vuosi ja tulevaisuus. Se tuntui olevan kesällä jossain vaiheessa epävarma, mutta täällä Kuopiossa viimeksi ja nyt tänään ei ollut sellaista epävarmuutta. Tänäänkin pystyttiin kuitenkin vähän kikkailemaan ja ohittamaan matkalla muita sisäkautta. Hevonen on sillai fiksu kuitenkin.”

Päivi ja Jari Riihimäen kasvattaman Puhti-Veikon omistaa Henry Manner ja sitä valmentaa Aimo Vuorisalo, joka sai Vieskerin pojan talliinsa noin puolitoista vuotta sitten.

“Se on hyvä hevonen. Kesällä oli jotain ongelmia, mutta ei mitään vikaa löytynyt siitä ja nyt se on kyllä hyvä”, Aimo Vuorisalo kehaisi.

Neljännen voittonsa saavuttanut Puhti-Veikko teki 2120 metrillä tasoitusennätyksensä 30,4. Kymppitonnin palkinto tuplasi sen tienestit.

Lähdön suosikki Eskolan Jyräys eteni nopeasti kärkiryhmään, juoksi välillä sisällä ja välillä toista rataa ilman vetoapua ja tyytyi seuraamaan lopulta kolmanneksi. Henri Bollströmille esitys oli pieni pettymys.

Puolimatkassa kärjen tuntumasta laukannut Sippimies kiri vielä aivan toton tuntumaan neljänneksi. Kaappi ja Tinderi laukkasivat matkalla.

 

Toto76-3: Suosikiksi pelattu Caakao ravasi tammoille rajatussa ryhmässä kolmannen peräkkäisen voittonsa.

Takarivistä lähtenyt Caakao selvisi neljänteen pariin ulos, josta se lähti viimeisen kierroksen alkupuolella edellä menneen Exotic Lindan perässä kolmannelle radalle. Se sai tulla hyvässä selässä melkein maalisuoralle asti ja ratkaisi sitten varman oloisesti. Ajaksi tuli 16,4a/2100 metriä.

“Alussa oli pikkuisen hässäkkää, kun siinä oli kavereilla pyörät hakauksessa ja jäätiin pikkuisen tuosta kärkiporukasta, mutta kärki veti tietenkin aika kovaa ja se tasoitti meidän tulemista”, Tanja Soukan valmennettavaa ajanut Ari Moilanen kertasi.

Johtopaikalla useammalta taholta painetta saanut Memphis Minnie kesti toiseksi ennen Caakaota seurannutta Luna De Parisia. Kolmatta rataa kuolemanpaikalle edennyt ja toisesta kaarteesta lähtien kärkiparia seurannut Long Leg Lizzy spurttasi lopussa tilaa saatuaan aivan toton tuntumaan.

 

Toto76-4: Sisältä kohtalaisen hyvin liikkeelle päässyt E.V. Jory mahtui kaarteessa nousemaan neljänneltä sijalta toiselle radalle ja jatkoi toiseen kaarteeseen mentäessä keulapaikalle.

Niukasti enemmän pelattu suosikki Lassic Point kiersi toisen kaarteen jälkeen takasuoran aikana taustalta kuolemanpaikalle, mutta E.V. Jory piti kiinni paikastaan, nykäisi loppukaarteessa ja voitti selvästi ajalla 16,2a/2600 metriä.

Sanni Komulainen huolehtii isänsä Arto Komulaisen sairausloman aikana tallin hevosista. E.V. Jorya ajoi Jukka Torvinen, jolle tuli siten kohteissa toinen täysosuma.

“Ei mennyt tiukalle. Vikan kurvin puolivälissä koitettiin lähteä ajamaan muiden alta pois, ja kyllä meillä piti vauhtinsa hyvin maaliin asti. E.V. Jory on varmasti hyvä talvihevonen”, Jukka Torvinen arvioi.

Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista kirikaistalle lähtenyt Honorary Consul kiersi ilman vetoapua rehdisti toiseksi, ja Dream Divine seurasi sen kannoilla kolmanneksi. Lassic Point antoi selvästi periksi.

 

Toto76-5: Hitaasti käynnistynyt suuri suosikki Costello paransi loppua kohden, muttei ihan ehtinyt voittotaistoon, joka käytiin Tee Wee Paronin ja Josveisin kesken.

Juoksuradalta terävästi lähtenyt Ekosan painui keulaan, mutta Henri Bollström luovi Tee Wee Paronin sisältä toiselle radalle ja ajoi sen jo kaarteessa kärkipaikalle.

Tasaisen reipas tempo pysyi loppuun asti, ja Tee Wee Paroni voitti toiseksi pelatuimpana ajalla 26,1/2100 metriä.

“Vaikka kotona ei ole päässyt kuin kävelyä ajamaan, mutta eilen kun otin pienen pätkän, se tuntui huomattavasti paremmalta kuin mitä oli ennen Seinäjokea”, omistaja Pasi Haapasaari paljasti. “Odotinkin, että on tänään kaksarissa, ja hyvä näin, että Costellosta tuli otettua päänahka.”

Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt Josveis jatkoi loppukaarteeseen mentäessä ilman vetoapua ja kiri lähes täysin Tee Wee Paronin kupeelle, mutta jäi niukasti toiseksi.

Costello tuli kuudennesta ulkoa päätöskierroksella kolmannen radan jonossa, käänsi loppukaarteen puolivälissä vapaalle radalle ja kiri suoran vahvasti, mutta ennätti enää vain Pyörylän Paronin ohi kolmanneksi.

“Pikkuisen aattelin, että voi vielä ehtiäkin, mutta en sitten raaskinut, kun teki pienen haparoinnin sata ennen maalia. Erittäin tyytyväinen olin kuitenkin hevoseen”, Ville Herttua painotti.

 

Toto76-6: Yli 75-prosenttisesti merkitty kohteiden luottohevonen T.Rex ei pystynyt vastaamaan Big Headachen kiriin, joka käynnistyi viimeisen takasuoran alussa neljännestä parista ulkoa.

Big Headachen nopeus ei riittänyt alussa, ja Iikka Nurmonen pakitteli sillä hieman, jotta pääsi pudottamaan parijonoon. T.Rex kiersi kaarteen ulommilla radoilla, jatkoi takasuoralla tasaisesti eteenpäin ja pääsi toisessa kaarteessa vastuksetta keulapaikalle.

Tilanne näytti olevan T.Rexin hallinnassa, mutta kun Big Headache sai viimeisellä takasuoralla menoluvan, se viiletti lopun selvästi parasta vauhtia ja ohitti suursuosikin jo ennen maalisuoran aukeamista. Ajaksi tuli 14,0a/2100 metriä.

“Piti lähteä jo neljännelle radalle tuolla takasuoran puolivälissä, kun edessä ei hevoset vetäneet, mutta sitten rupesi meillä vetämään”, Iikka Nurmonen kuvaili. “Hevonen on nyt varmaan elämänsä kunnossa. Tämä oli sille ensimmäinen 75-voitto. Aika erikoista, että kultadivarissa tulee, vaikka hevonen on Suomessa syntynyt.”

Timo Hulkkosen mukaan Big Headache juoksee vielä jonkin lähdön Suomessa ja suuntaa näillä näkymin helmikuussa Ranskaan, missä se on kilpaillut ennenkin.

T.Rex piti toisen sijansa ja oli Mika Forssin mukaan hyvä: “Muovikenkä ei sopinut lumiradalle. Hevonen liukasteli koko matkan, eikä pystynyt ajamaan kuin kieli keskellä suuta”, Forss selvitti.

Alusta asti kärkikuvioissa olleet William Pine ja Tapiro Jet sijoittuivat seuraaviksi.

 

Toto76-7: Päätöskohteen suursuosikki Wilhelm Nash piti pintansa. Voitto oli ohjastaja Ari Moilaselle kohteissa toinen ja valmentaja Ville Mäkelälle koko raveissa niin ikään toinen, kun tallin toinen starttari Ghaliya Web voitti alkuraveissa Santtu Raitalan ajamana.

Takarivistä lähtenyt Wilhelm Nash selvisi kolmanteen pariin ulos, josta Ari Moilanen ajoi kaarteen jälkeen kolmatta rataa eteenpäin. Valjakko pääsi kierros ennen maalia kuolemanpaikalle samaan aikaan, kun Zo Zo Hoss painui sisäpuolelta keulaan.

Vauhti kiihtyi takasuoralla entisestään, ja Wilhelm Nash pääsi loppukaarteeseen mentäessä Zo Zo Hossin ohi kärkeen. Kaarre oli kuitenkin vaikea, ja porukka tiivistyi vielä selvästi. Maalisuoraa suursuosikki tuli taas sen verran vahvasti, että muut pysyivät takana. Ajaksi kirjattiin 1600 metrillä 13,8a.

“Ei siinä ollut sellaista rähinää kuin oli Tampereella”, Ari Moilanen vertasi. “Siellä oli ihan erilainen pito radassa, että olisiko se voinut siitä johtua. Meno ei ollut sellaista tänä päivänä, mutta riitti tämmöisenäkin.”

Muille totosijoille nousivat neljännessä parissa ulkona juossut Cousin Bowl ja sitä seurannut Piedmont, jotka kiersivät loppukaarteen ulommilla radoilla.