Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 9 Prada Nights 44,18 %, 1,58 e

Toto4-2: 1 Ponutella 27,86 %, 2,44 e

Toto4-3: 1 Oilsheik 38,52 %, 3,16 e

Toto4-4: 5 Callela Einstein 64,84 %, 3,22 e

 

Vaihto: 63 116,56 euroa

Porin perjantainelkun avauskohde näytti menevän Baron Boxille, mutta se painoi loppusuoralla raa’asti sisälle ja hukkasi vauhtinsa, jolloin suoralle tultaessa vapaille päässyt suosikki Prada Nights ehti vielä varmaan voittoon.

Toto4-1: Takarivistä lähtenyt Prada Nights sai paikkojen selvittyä mukavat asemat toisesta parista ulkoa, mutta se osoittautui loukuksi, kun Olli Koivunen ei halunnut ajaa sillä kierroksen kiriä.

Neljännessä ulkona matkannut Ridge Journey lähti reilu kierros ennen maalia reissuun, ja kun se pääsi Prada Nightsin ulkopuolelle, suosikin väylä vapauteen pysyi ummessa loppukaarteen puoliväliin asti.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Mister Balderino alkoi olla viimeisessä kaarteessa jo vaikeuksissa. Sisäpuolella mennyt kilpailija väsyi jo sitä aiemmin, ja Mister Balderino pääsi pudottamaan sisäradalle, jolloin Prada Nightsilla oli edessään vapaa kaista.

Voiton suhteen tilanne näytti toivottomalta, kun ensimmäisen kaarteen jälkeen johtoon edennyt Baron Box nykäisi kaarteessa ja johti suoralle tultaessa turvallisen tuntuisesti. Samassa alkoivat kuitenkin sen vaikeudet, sillä se kampesi kovasti sisäänpäin, eikä edes hylkäys radalta poistumisesta ollut kaukana.

Kun tilanne toistui pitkin suoraa, Baron Box menetti vauhtinsa. Sen takaa vapaasti tullut Here Comes The Sun ei kirinyt riehumalla, ja Prada Nights nousi vielä varmasti ykköseksi. Päätöspuolikas taittui 1.20:n lukemiin, ja koko 2600 metrille voittoajaksi saatiin 20,1a.

“Yllättävän aikaisin lähti hevosia kirimään, enkä uskaltanut siinä kohtaa vielä lähteä. Ajattelin, että kiristä tulee ihan liian pitkä ilman selkää, ja otettiin siinä sitten pieni riski”, Olli Koivunen selvitti. “Kyllähän siinä sitten tuuria kävikin, että päästiin sieltä just oikeeseen aikaan pois ja muutenkin, että kärkihevoset väsyi. Eihän niitä muuten olisi saanut kiinni. Rata on tosi raskas, mutta hyvä ajaa ja tasapuolinen ennen kaikkea kaikille.”

Kalle Väre on kasvattanut ja omistaa 5-vuotiaan Prada Nightsin, joka siirtyi viime kauden lopulla Harri Koivusen valmennukseen ja on voittanut Metsämäen ratatallista käsin nyt molemmat juoksemansa kilpailut.

 

Toto4-2: Porin viime vuoden kuskiliigan vienyt Ari Moilanen saavutti illan toisen täysosuman, kun Ponutella puristi suosikkina niukkaan voittoon.

Kylmäveristen kova tasoitus käynnistyi Jouni Miettisen valmennettavien kannalta hyvin, kun paalun kaksikosta Råger painui sujuvasti keulaan ja Ponutella sai siitä hyvän selän.

Tilanne muuttui kuitenkin jo ensimmäisellä takasuoralla. Råger meni ohjastajan muistutuksista huolimatta nihkeästi, ja toista rataa edennyt Tementikko painui viereltä keulaan.

Ponutella mahtui samaan aikaan nousemaan toiselle radalle ja jatkoi toisessa ulkona, josta kiersi viimeisellä takasuoralla kuolemanpaikalle. Siitä se puristi lopussa niukasti Tementikon edelle.

Loppukaarteeseen mentäessä Ponutellan taakse toiseen ulos vaihtanut Råger seurasi tilaa saamatta kolmanneksi. Ponutellan voittoajaksi kirjattiin 31,0/2100 metriä.

“Juoksu meni hyvin. Päästiin toisessa parissa ulkona aika pitkään matkustamaan, ja siitä sitten kiri”, Ari Moilanen kertasi. “Se on vähän huono ohittamaan viimeistä, ja kakkosia on tullut aika paljon.”

 

Toto4-3: Driverlane jäi pois, mutta suosikki tuli silti Harri Koivusen tallista. Seppo Markkula luotsasi ykkösnumerolla kilpailleen Oilsheikin myös ensimmäisenä maaliin.

Oilsheikin lähtönopeus ei riittänyt, ja Markkula päätyi nostamaan sen toiselle radalle, jota valjakko jäi paikkojen selvittyä kiertämään ilman vetoapua.

Avauspuolikkaan täyttyessä johtoon edennyt Prodigy Shark näytti voittajalta loppusuoran alkuun asti. Joni-Petteri Irri ei halunnut päästää sitä loppukaarteessa vielä täyteen vauhtiin, eikä se sitten suoralla syttynytkään kirimään. Rehdisti puristanut Oilsheik vyöryi niukasti, mutta varmasti ohitse ajalla 17,9a/2100 metriä.

“Ajattelin, että hevonen on hyväkuntoinen ja tehnyt hyvät juoksut viime lähdöissä, niin annetaan mahdollisuus”, Seppo Markkula avasi taktista puolta. “Hevonen oli kyllä todella hyvä. Lopussa oli tiukkaa, mutta tämä ei oikein tahdo mennä ohi ja jäi vähän siihen rinnalle. Ei hevonen kyllä väsynyt ollut ja päänmitan otti sitten eroa.”

Laptop Alley seurasi kärjen takaa 1.16-lopetuksessa vapaasti kolmanneksi. Muut putosivat kyydistä jo ennen ratkaisuhetkiä.

 

Toto4-4: Suosikkirivi toteutui, kun kohteiden pankki Callela Einstein jatkoi reilun kuukauden paussilta voittokulkuaan. Näin Harri Koivusen tallin kaikki lämminverikohteiden suosikit onnistuivat.

Lähtö uusittiin kerran. Lähtöautossa oli pieni tekninen ongelma, minkä vuoksi kiihdytys keskeytettiin ennen lähtölinjaa. Callela Einstein näytti siinä jo virtavalta ja eteni hyväksytyssä startissa sitten ensimmäisessä kaarteessa kolmannelta radalta johtopaikalle, jonka piti oikein vakuuttavasti. Se pisteli päätöspuolikkaan 14,5:n lukemiin ja teki 2100 metrillä ajan 17,5a.

“Ensimmäiseen yritykseen mentäessä kaikki oli viimeisen päälle, mutta sen jälkeen se kävi vähän turhan kuumana siinä välissä”, Olli Koivunen huomautti. “Tämä menee kyllä mistä vaan, mutta se lähtee tosi lujaa ja totta kai juoksut monesti menee siihen, että keulasta ajetaan.”

Toisen kaarteen puolivälissä kolmannesta parista ratkaisunsa tehnyt ja etusuoralla kuolemanpaikalle edennyt Guido di Quattro putosi lopussa suursuosikin kyydistä, mutta piti toiseksi ennen perässään kaiken aikaa tullutta Amour Avengeria.

Voittajan tallikaveri All Ready Match alkoi loppukaarteessa jäädä tämän takaa ja seuraili neljänneksi.