Pyörylän Paroni voitti yllättäjänä 37 500 euron ykköspalkinnon, joka on 9-vuotiaan ruunan selvästi suurin saavutus ja nousee myös Leo Mönttisen pitkällä uralla korkeimmalle.

“Tämä tuntuu tosi mahtavalta ja on minun urani paras ja huippu voittona”, Leo Mönttinen kuvaili. “Ruuna meni minun hevosistani voittosummaltaan nyt kärkeen. Toivotaan tietysti, että joskus on vielä parempi tulossa, mutta Paroni on tällä hetkellä se hevonen.”

Volttiympyrät eivät sujuneet oppikirjamaisesti, mutta takamatkalta vähän ryntäämällä lähtenyt Pyörylän Paroni selvisi hyväksytysti liikkeelle ja Mika Forss parkkeerasi sen heti tilaisuuden tullen sisälle lähimmäs johtopaikan napannutta Vixusta, joka piti tempon kovana.

“Tämä on vähän vekkuli ruuna, ja se on ihan siitä päivästä kiinni”, Mika Forss painotti. “Jotenkin tänään toi Jannen (Soronen) ajotaktiikka sopi meille loistavasti, kun mun ei tarvinnut kuluttaa hevosta yhtään ja kuitenkin tehtiin takahevosten tehtävä aika vaikeaksi. Sen takia ei ollut kyllä kahta puhettakaan, että tänään annetaan täysi mahdollisuus, ja ruuna oli tänään loistava. Jos joskus, niin nyt ruuna oli oikeassa paikassa taistelija.”

Mika Forss nosti Pyörylän Paronin viimeisellä takasuoralla toiselle radalle, kun kolmantena seurannut Caijus teki saman. Caijuksesta ei ollut voittotaistoon, ja kärkipari irtosi hieman muista. Pyörylän Paroni hankki yliotteen ja piti sen sitten loppuun asti, vaikka Vixuskin yritti rehdisti perille asti. Voittoaika 22,1/2160 metriä on Pyörylän Paronin tasoitusennätys.

Leo Mönttinen omistaa Joni Koivulan kasvattaman Pyörylän Paroni yhdessä Eeva Johanssonin kanssa. Voitto oli ensimmäinen myös Mika Forssille kylmäveristen Suur-Hollolassa.

Tähen Toivomus paransi asemiaan taustalta tasaisesti pitkin matkaa ja puristi lopulta kolmanneksi ennen sisäkautta tullutta Lumi-Masia ja Caijusta. Henri Bollström harmitteli, kun Tähen Toivomus menetti alussa hankalalta paikalta liikaa metrejä.

Voittoa puolustanut Costello ei ollut lainkaan kuosissaan. Se ei löytänyt kunnon ravirytmiä ja jäi laukanneena viimeiseksi. Ville Herttua epäili jo ennen kilpailua, että tästä tulee kuninkaalle välivuosi, eikä sillä kannata Antti Tupamäen mielestä tällaisena kilpaillakaan.

Kylmäveristen Suur-Hollola-ajo oli kuudes kohde Toto75-kierroksella. Lämminveristen finaali ajettiin ennen päätöskohdetta.

Lisää teemasta: Suur-Hollola-ajo