Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 2 Råger 68,10 %, 1,66 e

Toto5-2: 1 Joseph Boko 46,48 %, 2,21 e

Toto5-3: 2 Merit 20,57 %, 5,59 e

Toto5-4: 5 Give Me Match 32,20 %, 7,72 e

Toto5-5: 9 Tattoo Avenger 34,31 %, 8,32 e

 

Vaihto: 79 244,30 euroa

Teivon tiistaikohteiden pelatuin hevonen Råger jyräsi kuolemanpaikalta eleettömään voittoon.

Toto5-1: Sarsis ampaisi voltista omaa vauhtiaan johtoon, eikä Esa Holopainen pitänyt kakkosradalta lähteneellä Rågerilla alussa kiirettä.

Suursuosikin juoksupaikaksi jäi toinen rata ilman vetoapua, mutta siitä ei ollut haittaa. Tasaisesti kärkihevosen kupeelle edennyt Råger tiivisti tahtia toisella kierroksella ja ratkaisi 1.22-lopetuksessa varmoin ottein.

“Tämä lähti ihan rauhassa liikkeelle, eikä ollut tarkoituskaan yrittää hirmu kovaa. Ajattelin, että koitetaan vaan ajaa ravia koko matka”, Esa Holopainen kertoi. “Sitten ruvettiin pikkuhiljaa lisäämään vauhtia. Tämä on tosi kiva hevonen ajaa tuossa startissa, kun se ei turhaa kohella ja sillä pystyy ajamaan sitä, mitä kuski haluaa. Kun se meni lopussa hevosenmitan ohi, se hiljenti, mutta kun avasin korvat, se lähti taas heti. Se parantaa koko ajan, ja on kiva nähdä, mihin se kehittyy.”

Jouni Miettisen käsissä viidennen kerran kilpaillut Råger saavutti jo näillä yrityksillä jo neljännen voiton. Viikon takaisesta 25,2-ajasta lähti 2100 metrin matkalla taas kaksi kymmenystä.

Loppukaarteessa kärjen takaa toiseen ulos vaihtanut Lakuri seurasi vakavammin uhkaamatta tuntumassa toiseksi. Loppuhetkillä taipunut Sarsis kesti kolmanneksi.

 

Toto5-2: Martti Keskisen 80-vuotisjuhlalähdön ratkaisu tapahtui ensimmäisessä kaarteessa, kun auton takaa vauhdikkaimmin lähtenyt Credit To Love repesi laukalle. Sisältä hyvin kiihdyttänyt selvä suosikki Joseph Boko peri johtopaikan, jonka piti sitten helposti.

Mika Forss ajoi Markku Niemisen valmentamaa 3-vuotiasta Joseph Bokoa, joka on juossut nyt neljä starttia ja voittanut niistä kaksi. Maltillisella matkavauhdilla muodostui tulos 15,8a/2100 metriä. Ruotsissa syntyneellä oriilla tähdätään synnyinmaansa ikäluokkalähtöihin.

“Kävin ennen Ruotsiin lähtöä ajamassa tällä jo yhden hiitin, ja suupielet nykii ylöspäin, kun sillä ajelee. Onhan se vähän vihreä vielä, mutta tuntuu, että koko ajan asiat menee nyt parempaan suuntaan”, Mika Forss analysoi.

“Se lähti tosi kovaa, mutta halusin ajaa kurviin vähän varman päälle. Se oli loppupelissä hyvä ratkaisu, kun päästiin kummiskin keulaan. Viimeisestä kurvista pikkuisen lähdin kiihdyttää, ja suoran alussa sai sitten ruveta jo nautiskelemaan.”

Kolmannen kaarteen alkupuolella neljännestä parista kiriin lähtenyt Redhot Tap Dancer eteni puoli kierrosta myöhemmin kolmanneksi, tuli tasaisen hyvin perille ja puristi selvästi toiseksi.

Toista rataa ilman vetoapua juossut Stonecapes Payman oli hyvä kolmas. Credit To Love paikkasi laukkansa mallikkaasti nousemalla vielä neljänneksi.

 

Toto5-3: Toiseksi eniten pelattu Merit piti Madridin takanaan, vaikka juoksua suorastaan tehtiin suosikille.

Merit painui kympin avauksessa kaarteen alussa Hamis Fameraiserin ohi keulaan ja vastasi Grainfield Acelle, jonka jälkeen prässipaikalle kiersi takasuoralla toisesta ulkoa Knox Hanover.

Täysi kierros taittui 1.11:n lukemiin. Kärjestä hieman jääneenä kolmantena hevosena toisen radan jonossa tullut Madrid kiersi viimeisellä takasuoralla Meritin tuntumaan ja sai peesata loppukaarteen vielä tämän takana, mutta ohi ei ollut asiaa.

Koko alkuvuoden säännöllisesti kilpaillut 6-vuotias Merit torjui kaikki haastajat ja kirjautti komean esityksen kruunuksi ennätyksensä 12,5a/2100 metriä.

“Se tuntui, että pojat koitti mua oikein porukassa ajattaa, mutta onneksi oli niin paljon parempi hevonen kuin muilla”, Harri Koivunen kuittasi. “Tunsi koko aika, että tamma on hyvällä juoksupäällä, mutta sitten kun kuuli, että Madrid alkoi hengittää niskaan, niin siinä vaiheessa alkoi jo vähän tappio maistua suussa, mutta tamma oli vielä parempi, mitä uskalsi toivoa.”

Viimeisellä takasuoralla neljännestä sisältä vapaille hakeutunut Sahara Foxylady kiri kärkiparista jääneenä kolmanneksi.

 

Toto5-4: Toiseksi eniten pelattu Give Me Match pääsi kaarteessa kolmannelta radalta johtopaikalle, jossa Christa Packalenin valmentama ruuna teki täydellisen soolon. Täysi 2100 metrin matka taittui 5-vuotiaan ennätysaikaan 13,5a.

“Tein ite ehkä pienen virheen, että ajoin turhan lujaa lämmityksessä”, Hannu Torvinen ruoti. “Vauhti meinasi jäädä vähän päälle tuossa ennen lähtöäkin, mutta onneksi kaikki meni loppupeleissä hyvin. Tämä jaksaa mennä tosi hyvin, ja ehkä se pääsemispuolikin alkaa siitä parantua. Tänään se oli ilman etukenkiä, ja ehkä se vähän jelppasi siihen, että päästiin ehkä aavistuksen kovempaa liikenteeseen. Tämä on kehityskelpoinen hevonen ja varmasti nousee sarjoissa.”

Viidennestä sisältä päätösvaiheessa vapaille hakeutunut Yank Match tykitti maalisuoran tulisesti ja tavoitti 1.12-lopetuksessa selvästi voittajaakin, josta jääneenä sijoittui toiseksi.

Takasuoralla kolmannesta parista ulkoa hyökännyt Gunvald kipusi tasaisen hyvin kolmanneksi ennen voittajan takaa jäänyttä Memphis Minnietä.

Ensimmäisellä takasuoralla parijonosta reissuun lähtenyt suosikki Notable pääsi toisen kaarteen puolivälissä toiselle radalle ilman vetoapua, josta se antoi reippaassa menossa vähän periksi.

 

Toto5-5: Hannu Torvinen palasi voittajaesittelyyn myös Tattoo Avengerin kanssa. Hannu Isotalon valmentama 4-vuotias Tattoo Avenger löi tauluun vielä hurjemmat lukemat kuin edellisen kovemman sarjan vienyt Give Me Match, sillä 4400 euron voittosummalla startannut ruuna taittoi 2100 metriä aikaan 13,4a.

Takarivistä lähtenyt Tattoo Avenger ei pysynyt alussa kunnolla mukana, mutta Hannu Torvinen ajoi jo ensimmäisellä  takasuoralla ulkokautta toiselle radalle ilman vetoapua, josta Tattoo Avenger erkani 11-vauhtisessa päätöksessä selvään voittoon.

“Hevonen on tehnyt välillä vähän sellaisia hyppyjä, mutta kyllä se rupeaa pikkuhiljaa varmistuunkin. Päästiin sitten kivasti matkaan, mutta ajattelin, että koitetaan vaan heti ajella eteenpäin, kun hevonen jaksaa hyvin mennä”, Hannu Torvinen selvitti. “Se menee vielä vähän puoliteholla. Tohon loppusuorallekin tuntui, että se vaan rullailee. Se voi olla ihan oikeasti kiva hevonen jatkoa ajatellen. Kun päästään riisumaan korvistakin tavaraa, että kun se kestää sen, niin se voi mennä oikeasti kovaa.”

Pitkään johtanut Knows Everything ei antautunut, vaikka Tattoo Avenger meni loppukaarteeseen mentäessä ohi, vaan seurasi siitä hieman jääneenä tasaisen vahvasti toiseksi.

Puolimatkan jälkeen kolmannesta sisältä kolmanteen ulos päässyt Ove ajautui takasuoran alussa kolmannelle radalle, mutta puristi rehdisti perille asti ja oli kolmas täpärästi ennen sisempää tullutta Premcos Ladya. Fullhand Comery seuraili neljännestä ulkoa MAS Coryn tuntumassa tasaisesti kuudenneksi.